CsaládiVilág http://www.csaladivilag.hu Családi témák a terhességről, szülésről, a csecsemő gondozásáról és a gyermeknevelésről. Wed, 18 Jul 2018 09:25:12 +0000 hu-HU hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.3 Az étkezés hatása a hangulatunkra http://www.csaladivilag.hu/az-etkezes-hatasa-hangulatunkra/ http://www.csaladivilag.hu/az-etkezes-hatasa-hangulatunkra/#comments Wed, 18 Jul 2018 09:25:12 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31953 Az étkezés hatása a hangulatunkra Régóta ismert az étkezés szerepe a túlsúly, diabétesz, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában, de befolyásolhatja az étkezés a mentális állapotot? A középkorban az emberek erősen hittek abban, hogy amit esznek, az hatással van a hangulatukra, kedvükre. Amennyiben szexuális ösztönzésre volt igényük, tojásból, marhahúsból, vagy például gránátalmából „merítettek erőt”, levertség

A Az étkezés hatása a hangulatunkra bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Az étkezés hatása a hangulatunkra

Régóta ismert az étkezés szerepe a túlsúly, diabétesz, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában, de befolyásolhatja az étkezés a mentális állapotot?

A középkorban az emberek erősen hittek abban, hogy amit esznek, az hatással van a hangulatukra, kedvükre. Amennyiben szexuális ösztönzésre volt igényük, tojásból, marhahúsból, vagy például gránátalmából „merítettek erőt”, levertség esetén a birsalmát, datolyát, vagy a bodzavirágot részesítették előnyben. Nyugtatóként a fejes salátát, vagy a cikóriát használták.

Korunkban kezdenek egyre nagyobb figyelmet fordítani az ételek és a mentális egészség közötti kapcsolatok vizsgálatára, melyek következtetései egyre több tanulmányban jelennek meg.

Egy New York-i kutatás szerint azoknál a 30 év alatti fiatal felnőtteknél, akik hetente háromnál többször esznek gyorsétkezdében, a mentális distressz háromszor nagyobb eséllyel jelentkezik, mint azoknál, akik nem esznek „gyorskaját”. A gyors ételek általában sok telített transz- és omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, melyek az embereken és állatokon végzett kutatások szerint kapcsolatba hozhatóak a szorongással és depresszióval. A kutatás következő eredménye szerint azok, akik háromszor, vagy kevesebbszer ettek húst a héten, azoknál is magasabb volt a mentális distressz aránya.

A kísérlet a 30 év feletti felnőttek esetében kimutatta, hogy a kevesebb szénhidrátbevitel, illetve több gyümölcs fogyasztása csökkentheti a szorongást és depressziót. A gyümölcsök magas antioxidáns tartalmúak, mely jót tesz az agynak, de a kevés szénhidrát hatása rejtély, mert a szénhidrátok fogyasztása elősegíti a szerotonin termelődését, s amennyiben ez a szint alacsony, akkor ott nagyobb valószínűséggel fordul elő depresszió, szorongás.

A kutatók szerint a mediterrán diéta rendelkezik minden olyan összetevővel, melyek jók a testnek, agynak: telítetlen zsírsavakkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hússal, zöldségekkel, gyümölcsökkel. A fenti kutatás mérte ennek a diétának is a hangulatra gyakorolt hatásait, de nem lehetett érzékelhető hatást kimutatni. Más tanulmányok viszont pozitív hangulati változásokról számolnak be két hét mediterrán diéta alapjain nyugvó étkezés után.

Mindent összevetve a kutatások alapján még csak hipotetikus, feltételes következtetéseket lehet levonni, s csak feltételezni lehet, hogy amit eszünk, minden bizonnyal hatással van a hangulatunkra, mentális egészségünkre.

Forrás: The Guardian

A Az étkezés hatása a hangulatunkra bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/az-etkezes-hatasa-hangulatunkra/feed/ 0
Fülproblémák megelőzése a strandon http://www.csaladivilag.hu/fulproblemak-megelozese-strandon/ http://www.csaladivilag.hu/fulproblemak-megelozese-strandon/#comments Mon, 16 Jul 2018 08:09:57 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31948 Fülproblémák megelőzése a strandon Mindenki álma a vízparti nyaralás, de senki sem vágyik arra, hogy egy fülgyulladás, elrontsa a jól megérdemelt szabadságot. Sajnos a gyerekekkel gyakran előfordul, hogy egy kiadós fürdőzés után este a fülüket fájlalják, ezt könnyen megelőzhetjük, de akár gyorsan kezelhetjük is. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze elmondja nekünk, hogyan.

A Fülproblémák megelőzése a strandon bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Fülproblémák megelőzése a strandon

Mindenki álma a vízparti nyaralás, de senki sem vágyik arra, hogy egy fülgyulladás, elrontsa a jól megérdemelt szabadságot. Sajnos a gyerekekkel gyakran előfordul, hogy egy kiadós fürdőzés után este a fülüket fájlalják, ezt könnyen megelőzhetjük, de akár gyorsan kezelhetjük is. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze elmondja nekünk, hogyan.

Mitől gyullad be a fül?

A hallójáratunk egy körülbelül 2,5-3cm hosszú cső, amelynek a dobhártya előtti része kitágul, és itt sajnos a víz könnyen megreked. A víz feláztatja az említett részt, és a párás, sötét környezetben könnyen elszaporodnak a gombák. Ezután jön a viszketés, és a fül piszkálása, amely általában csak árt a fülnek, hiszen ilyenkor könnyen felsérthetjük a hallójáratunkat, amely ennek következtében begyullad.

A fülgyulladás első tünete a fájdalom, váladék is jöhet a hallójáratból, de előfordulhat hallászavar is.

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk?

 

  • Ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön víz a hallójáratba.
  • Ne piszkáljuk fülpiszkálóval!
  • Mindig alaposan töröljük meg a fülünket fürdőzés után!
  • Használjunk füldugót, különösen ha tudjuk, hogy érzékeny a fülünk!
  • Vigyünk magunkkal bóralkoholos cseppet, ez kiszárítja a fület, és recept nélkül is kapható!
  • Vegyünk fel fürdősapkát!
  • Ha a panaszok nem szűnnek, forduljunk orvoshoz!

Mire figyeljünk még oda vízparton?

A strandon nem csak a fülbe ment víz okozhat problémát, de a különböző allergiák előfordulása is. Ezeket okozhatják rovarcsípések, de a levegőben keringő pollenek, nyár végén a parlagfű is. Kevesen tudják, hogy például a dinnye és a parlagfű között kialakulhat olyan keresztreakció, amely komoly allergiás tüneteket okozhat. Ezért fontos, hogy aki vízpartra, vagy a szabadba megy, és tudja magáról, hogy érzékeny valamire, vigyen magával antihisztamint (allergia ellen) és szteroid ampullát. Azonban óvakodjunk az orrcseppek túlzó mértékű és hosszú ideig tartó használatától, mert csak rontunk az orrdugulásos panaszainkon.

Anya, belement valami a fülembe!

Sajnos ha vízpart, akkor rovarok. Ha véletlenül bogár menne a fülünkbe, akkor 5-6 percig tölthetjük tiszta vízzel a hallójáratot, természetesen ezek után el kell távolítani a vizet, ha kell, ilyenkor is használhatunk bóralkoholos fülcseppet.

Forrás: avantgarde.hu

 

A Fülproblémák megelőzése a strandon bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/fulproblemak-megelozese-strandon/feed/ 0
Hogyan kerüljük el a húgyúti fertőzéseket http://www.csaladivilag.hu/hogyan-keruljuk-el-hugyuti-fertozeseket/ http://www.csaladivilag.hu/hogyan-keruljuk-el-hugyuti-fertozeseket/#comments Wed, 11 Jul 2018 16:49:01 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31932 Hogyan kerüljük el a húgyúti fertőzéseket Nagyjából minden ötödik nő átesik valamilyen húgyúti fertőzésen az élete során, sokuknál állandóan visszatérő problémát jelentenek az ilyen megbetegedések. Az alábbiakban vázolt lépések követése segíthet csökkenteni a fertőzések kialakulásának veszélyét. Rendszeres vizelés Fontos, hogy a nap folyamán elegendő mennyiségű vizet igyunk, s ez a folyadék rendszeres jelleggel ürítve is

A Hogyan kerüljük el a húgyúti fertőzéseket bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Hogyan kerüljük el a húgyúti fertőzéseket

Nagyjából minden ötödik nő átesik valamilyen húgyúti fertőzésen az élete során, sokuknál állandóan visszatérő problémát jelentenek az ilyen megbetegedések. Az alábbiakban vázolt lépések követése segíthet csökkenteni a fertőzések kialakulásának veszélyét.

Rendszeres vizelés

Fontos, hogy a nap folyamán elegendő mennyiségű vizet igyunk, s ez a folyadék rendszeres jelleggel ürítve is legyen, mert a vizeletvisszatartás a baktériumok húgyútakban történő elszaporodását eredményezheti.

Szex utáni vizelés

Az előjáték és közösülés során fertőző baktériumok kerülhetnek a húgyútakba, ezért javasolt az együttlét utáni vizelés, esélyt sem adva a baktériumok elszaporodásának.

Szedjünk D-mannózt

A D-mannóz egy cukorféleség, mely segít a fertőzések nagy részéért felelős E-coli baktériumok szervezetből történő kiürítését azáltal, hogy a molekulái rájuk kapcsolódnak, s a vizelettel távoznak.

Tisztaság fontossága

Óvatosan tisztálkodjunk vizelés után, s kerüljük a hátulról előre irányuló törlő mozdulatokat, mert ezekkel fekália baktériumokat juttathatunk a húgyútakba!

A túlzott tisztálkodás sem ajánlott, mert az esetlegesen ezzel járó hüvelyflóra megváltozása is elősegítheti a fertőzés kialakulását!

Klímax körüli figyelem

Az ösztrogén hormon többek között véd a húgyúti fertőzések ellen, ezért szintjének csökkenése – ami természetese folyamat klímax idején és után -, nagyobb eséllyel leszünk kitettek a fertőzések veszélyeinek, ezért a változó korban kiemelt figyelmet kell fordítani erre a problémára.

Fogyasszunk áfonyát

Az áfonya jótékony hatásai régóta ismertek előttünk, amiket a kutatások is megerősítenek: olyan anyagokat tartalmaznak, melyek megakadályozzák, hogy a baktériumok a hólyag falára tapadva elszaporodjanak és fertőzést okozzanak.

Az áfonyalével már óvatosabban kell bánni, mivel általában ezek alacsony áfonya tartalmúak, viszont annál „gazdagabbak” cukorban és különböző ízfokozókban, ezért inkább mindenképpen az áfonya nyers, gyümölcs formátumban történő fogyasztása a javasolt!

Forduljunk orvoshoz

Amennyiben a húgyúti fertőzés tüneteit tapasztaljuk (pl. fájdalom vizeéskor, gyakori ürítési inger, stb.), mindenképpen forduljunk orvoshoz, különösképpen ha ez visszatérő probléma az életünkben. A vizsgálat segít kideríteni az okokat és a diagnózis felállítása után kövessük az orvos utasításait a gyógyulás érdekében.

Forrás: The Guardian

A Hogyan kerüljük el a húgyúti fertőzéseket bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/hogyan-keruljuk-el-hugyuti-fertozeseket/feed/ 0
Csípjük fülön a nagyothallást http://www.csaladivilag.hu/csipjuk-fulon-nagyothallast/ http://www.csaladivilag.hu/csipjuk-fulon-nagyothallast/#comments Wed, 11 Jul 2018 16:33:27 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31922 Csípjük fülön a nagyothallást A környezetünkből érkező ingerek érzékelésében a legnagyobb szerepet szemünk mellett a fülünk tölti be. Teljesen természetesnek vesszük működését, ám ha károsodik, vagy még rosszabb esetben elveszítjük a hallásunkat, életminőségünk sokat romlik. Nemcsak a mindennapi teendőink elvégzése ütközik nehézségekbe, de a barátainkkal, családtagjainkkal is ingerültebbek leszünk, sőt nagyothallásunk akár kapcsolataink rovására is

A Csípjük fülön a nagyothallást bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Csípjük fülön a nagyothallást

A környezetünkből érkező ingerek érzékelésében a legnagyobb szerepet szemünk mellett a fülünk tölti be. Teljesen természetesnek vesszük működését, ám ha károsodik, vagy még rosszabb esetben elveszítjük a hallásunkat, életminőségünk sokat romlik. Nemcsak a mindennapi teendőink elvégzése ütközik nehézségekbe, de a barátainkkal, családtagjainkkal is ingerültebbek leszünk, sőt nagyothallásunk akár kapcsolataink rovására is mehet. Ne várjuk meg ezt, kérjünk szakorvosi segítséget!

„A hallás egy összetett és csodálatos folyamat. Fülünk egészen az alig hallható neszektől a nagyon erős, szinte fájdalmat okozó zajokig terjedően sokféle erősségű hangot fog fel. Az, hogy hallószervünk milyen frekvenciájú hangokat érzékel, függ a nemünktől, korunktól, tevékenységeinktől vagy egészségi állapotunktól. Tíz idős emberből nyolcnál például előfordul halláskárosodás, de sajnos bizonyos tényezők miatt akár már a fiataloknál is jelentkezhetnek panaszok. Ha azt tapasztaljuk, hogy egyre többször kell visszakérdeznünk, vagy a környezetünkből érkező hangokat kevésbé érzékeljük, forduljunk szakemberhez, aki bizonyos módszerekkel, például csendeskamrás hallásvizsgálattal felméri a károsodás mértékét, és annak megfelelően javasol gyógymódot” – mondta dr. Kraxner Helga, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégésze, audiológus szakorvosa.

 Mi okozhat halláskárosodást?

A halláscsökkenésnek két nagy alaptípusa van: az úgynevezett vezetéses halláscsökkenés, valamint az idegi típusú halláscsökkenés, a kettő azonban együtt is fennállhat. Leggyakrabban időskori hallásromlásról beszélhetünk, de a panaszokat okozhatja egyebek közt:

- öröklött rendellenesség,

- tartós, nagyfokú zajártalom,

- átmeneti felsőlégúti hurut,

- egyéb fertőzés,

- anyagcsere betegség,

- idegrendszeri betegség,

- sérülés.

 Mi történik a hallásvizsgálat során?

A szakorvos először minden olyan tényezőt megvizsgál, amely befolyásolhatja a hallásunkat, mint például a dobhártya sérülése vagy fülváladék, illetve tájékozódik a korábbi fül-orr-gégészeti betegségeinkről és a minket érő zajhatásokról. Miután megtörtént a fül-orr-gégészeti vizsgálat, indokolt esetben következhet a csendeskamrás hallásvizsgálat. A menete a következő:

- A vizsgálat során egy fejhallgatón keresztül különböző frekvenciájú hangokat hallunk. A két fül vizsgálata külön-külön történik.

- Az audiológiai szakasszisztens a hangerőt folyamatosan emeli mindaddig, amíg meghalljuk a hangot. Ezzel állapítható meg a halláskárosodás mértéke.

- A hang érzékelését kézfeltartással, vagy egy gomb megnyomásával jelezhetjük.

„A csendeskamrás hallásvizsgálatot kiegészítheti egy objektív, a páciens aktív közreműködését nem igénylő ún. impedancia vizsgálat is, amely során lehetőség szerint megmérjük a dobhártya mögötti nyomást, ill. megvizsgáljuk az intenzív hanghatásra bekövetkező ún. stapedius reflex kiválthatóságát. Az eredményekkel ismételten fel kell keresni a fül-orr-gégész kezelőorvost, aki a leletektől függően további vizsgálatokat tarthat indokoltnak, valamint kezelési módot javasolhat. Ez jelentheti akár hallókészülék felírását is, ám ekkor sem kell elkeseredni. Az eszköz ugyanis visszaadhatja az egyik legfontosabb érzékelésünket, a hallásunkat” – tette hozzá a doktornő.

Forrás: morpho.hu

A Csípjük fülön a nagyothallást bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/csipjuk-fulon-nagyothallast/feed/ 0
Férfi termékenység: olajos magvakkal a minőségi spermáért http://www.csaladivilag.hu/ferfi-termekenyseg-olajos-magvakkal-minosegi-spermaert/ http://www.csaladivilag.hu/ferfi-termekenyseg-olajos-magvakkal-minosegi-spermaert/#comments Fri, 06 Jul 2018 10:08:26 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31917 Férfi termékenység: olajos magvakkal a minőségi spermáért Az emberi termékenységgel foglalkozó orvos specialisták 119 fiatal felnőtt bevonásával vizsgálták az olajos magvak spermiumra gyakorolt hatását Spanyolországban. A 14 hetes kísérlet során véletlenszerű kiválasztással a férfiak fele naponta 60 grammnyi olajosmagvakból álló mixet kapott étrendkiegészítőként. A kísérletet lezáró tanulmány szerint a mandulából, mogyoróból, dióból álló napi snack

A Férfi termékenység: olajos magvakkal a minőségi spermáért bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Férfi termékenység: olajos magvakkal a minőségi spermáért

Az emberi termékenységgel foglalkozó orvos specialisták 119 fiatal felnőtt bevonásával vizsgálták az olajos magvak spermiumra gyakorolt hatását Spanyolországban. A 14 hetes kísérlet során véletlenszerű kiválasztással a férfiak fele naponta 60 grammnyi olajosmagvakból álló mixet kapott étrendkiegészítőként. A kísérletet lezáró tanulmány szerint a mandulából, mogyoróból, dióból álló napi snack növelte a spermiumok számát és minőségét: akik 14 hétig ették a magvakat, azoknál átlagban 16%-al magasabb volt a spermiumszám, illetve spermiumaik formájában és úszóképességében is pozitív változás állt be azokéhoz képest, kik nem részesültek az olajos magvas táplálékkiegészítésből.

A kutatás eredménye növeli azon bizonyítékok számát, melyek szerint az étrendnek általános hatása van a spermiumra és a férfi fogamzóképességre. Más, napjainkban készült kutatások a többszörösen telítetlen zsírsavakban, omega 3 zsírokban, antioxidánsokban, szelénben, cinkben, folsavban gazdag étrendek termékenységre gyakorolt pozitív hatásait emelik ki – nem mellékesen az olajos magvakban ezek az összetevők bőséggel megtalálhatóak.

A kutatás vezetője szerint az eredmények bizakodásra adnak okot, s növelhetik a megtermékenyítés esélyeit, de egyetlen kutatás eredményeire alapozva még nem szeretne általános érvényű ajánlásokat megfogalmazni.

A férfiak átlagos spermaszáma megfeleződött az elmúlt 40 évben, ami az okok kiderítésére indított tudományos vizsgálatok számának erőteljes növekedését eredményezte. A környezetünk szennyezettségének ártalmai, a rossz és egysíkú étrend, illetve a rossz egészségi állapot okolhatóak leginkább, mint a jelenséget befolyásoló legfontosabb tényezők.

A fenti kutatás eredményeit más kutatók is pozitívan értékelték, miszerint az olajos magvak termékenységre gyakorolt jótékony hatásai figyelemreméltóak, de figyelmeztetnek, hogy a termékenységre más, ettől független faktorok is jelentős hatással vannak, akár negatív, akár pozitív értelemben.

A kutatásban a DNS-ek minőségét is vizsgálták, s kiderült, hogy az olajos magvakat evő csoport tagjainak DNS-e kevésbé töredezett – ez azért fontos, mert a DNS töredezettsége fontos tényező a férfi terméketlenségében.

Természetesen fontosak a további ezirányú vizsgálatok, s annak kutatása, hogy az olajos magvak fogyasztása a mennyire növeli meg a termékenységet a gyakorlatban.

Forrás: The Guardian

 

A Férfi termékenység: olajos magvakkal a minőségi spermáért bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/ferfi-termekenyseg-olajos-magvakkal-minosegi-spermaert/feed/ 0
Hogyan fejlesszük a memóriánkat http://www.csaladivilag.hu/hogyan-fejlesszuk-memoriankat/ http://www.csaladivilag.hu/hogyan-fejlesszuk-memoriankat/#comments Wed, 04 Jul 2018 09:51:00 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31911 Hogyan fejlesszük a memóriánkat Az alábbi pontokban a szakértők által javasolt legjobb memória karbantartó és fejlesztő dolgokat vesszük sorra. Elegendő és minőségi alvás A minőségi alvás bizonyítottan fejleszti az epizodikus memóriát – azt a memóriát, mely az idővel és hellyel van kapcsolatban. Azt is kutatások garmadája támasztja alá, hogy a REM alvás fázis döntő szerepet

A Hogyan fejlesszük a memóriánkat bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Hogyan fejlesszük a memóriánkat

Az alábbi pontokban a szakértők által javasolt legjobb memória karbantartó és fejlesztő dolgokat vesszük sorra.

Elegendő és minőségi alvás

A minőségi alvás bizonyítottan fejleszti az epizodikus memóriát – azt a memóriát, mely az idővel és hellyel van kapcsolatban. Azt is kutatások garmadája támasztja alá, hogy a REM alvás fázis döntő szerepet játszik az olyan emlékek rögzítésében, melyek a motorikus ügyességgel kapcsolatosak, például amikor hangszeren játszani, vagy biciklizni tanulunk.

Relaxáció

A stressz különböző mértékben hat a memóriánkra attól függően, mikor ér minket a stresszes behatás. Az adrenalin szint gyors, hirtelen növekedése figyelmesebbé, éberebbé tesz minket, de a lassabb kortizol (stressz hormon) kibocsátás gátolja az emlékképzés folyamatát. A memóriaképzés folyamatát jóval megelőző stresszes esemény gyengítheti a későbbi felidézést, míg a közvetlenül az új információ tanulása előtt, vagy után bekövetkező stressz erősítheti azt. Fontos a stressz szintünk állandó „karbantartása”, melyben a jóga, meditáció, vagy más relaxációs technikák segíthetnek.

Folyamatos tanulás

A tanulás, mindamellett, hogy általa mindig többé és többé válik az ember, nagyon fontos szerepet játszik a memória fejlesztésében is, melyet rengeteg kutatás támaszt alá. Például egy amerikai kísérlet kimutatta, hogy azon 60-90 év közötti emberek, akik hetente 15 órát töltöttek új, komplex ismeretek tanulásával, sokkal jobban teljesítettek a memória teszteken, mint azon társaik, akik csak esetleg keresztrejtvényt fejtettek, vagy hasonlóan szellemileg nem olyan megerőltető tevékenységet végeztek.

Pihenés

Az emlékek egyik fő ellensége lehet, ha az agy nem jut elég kikapcsolódáshoz, pihenéshez. Német tudósok már száz évvel ezelőtt kimutatták, hogy azok az emberek, akik elegendő kikapcsolódáshoz, pihenéshez jutottak, kétszer olyan jól teljesítettek a memória teszteken, mint más, túlterhelt társaik.

Közösségi lét

Ha nem hanyagoljuk el a közösségi, szociális életünket, s ebben aktívak maradunk, az bizonyítottan segít megőrizni a memóriánk állapotát, ahogy öregszünk. A jó barátok, vagy más közösségi aktivitásokban valóaktív részvétel számos más pozitív aspektusa mellet védi és ápolja a memóriánkat.

Étkezési szokások

Hihetetlennek hangzik, de nem mindegy a memóriánk számára, hogy mit eszünk. Egy 2016-os kutatás szerint a mediterrán stílusú étkezési szokások segítenek abban, hogy a kognitív funkcióink az évek előrehaladtával lassabban csökkenjenek, kevésbé tesznek hajlamossá az Alzheimerre, s jobb teljesítményre sarkalják az agyunkat a memóriánk tekintetében is. Magyarra lefordítva: rengeteg zöldség, sok olívaolaj és kevés hús fogyasztása ajánlott.

Forrás: Guardian

 

A Hogyan fejlesszük a memóriánkat bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/hogyan-fejlesszuk-memoriankat/feed/ 0
Hogyan tanítsuk meg a gyereket felelősséget vállalni a cselekedeteiért http://www.csaladivilag.hu/hogyan-tanitsuk-meg-gyereket-felelosseget-vallalni-cselekedeteiert/ http://www.csaladivilag.hu/hogyan-tanitsuk-meg-gyereket-felelosseget-vallalni-cselekedeteiert/#comments Mon, 02 Jul 2018 16:21:54 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31904 Hogyan tanítsuk meg a gyereket felelősséget vállalni a cselekedeteiért A gyerekek általában gyorsan megtalálják a felelőst, ha bármi rosszat tesznek: a sáros cipőért a kutya, a beírásért a folyamatosan beszélő osztálytárs a felelős. A szakemberek szerint ebben a korban – óvodástól kisiskolás korig – a gyerekek nem értik, hogy bárki hibázhat, illetve azért tartanak felelősnek

A Hogyan tanítsuk meg a gyereket felelősséget vállalni a cselekedeteiért bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Hogyan tanítsuk meg a gyereket felelősséget vállalni a cselekedeteiért

A gyerekek általában gyorsan megtalálják a felelőst, ha bármi rosszat tesznek: a sáros cipőért a kutya, a beírásért a folyamatosan beszélő osztálytárs a felelős. A szakemberek szerint ebben a korban – óvodástól kisiskolás korig – a gyerekek nem értik, hogy bárki hibázhat, illetve azért tartanak felelősnek mindig mást a cselekedeteikért, hogy elkerüljék szülői, tanítói rosszallást, a negatív reakciókat.

Az alábbi jótanácsok segítenek megtanítani a gyerekeket, hogy a cselekedeteikért vállalják a felelősséget.

Ok okozat megértetése

Próbáljuk elmagyarázni a gyermekünknek a való életből származó példákon keresztül, hogy megértsék, a cselekedeteik és azok következményei között milyen kapcsolat van. Például, ha eleget tanul, akkor jó jegyet kap, vagy ha pocsolyában mászkál, akkor bizony átázik a cipője, s fázni fog a lába. Kérjük meg őket, hogy találják ki, mi lehet a következménye, hatása bizonyos szituációknak, például: „Anya elaludt kedden”, s neki kell a lehetséges következménnyel előállni. Nem baj, ha a válasz erre az, hogy „Anyának pizsamában kellett dolgozni menni”. Minél több tapasztalatot szereznek az okok és hatások felismerésében, annál könnyebben folytatják le ezt a belső dialógust a cselekedeteik előtt és után.

Az őszinteség jutalma

Ha azt akarjuk, hogy a gyerekünk bevallja, vállalja, hogy valami rosszat tett, akkor mindenképpen őrizzük meg a nyugalmunkat, amikor tudomásukra hozzuk a tettükkel kapcsolatos nemtetszésünket. Ha nyugodtak maradunk és nyitottak a párbeszédre, akkor a gyereknek könnyebb és valószínűbb a beismerés és a tettei felvállalása a későbbiek folyamán is. Tegyük világossá, hogy mindenki hibázhat, csinálhat buta dolgokat, a legfontosabb az őszinteség, s az, hogy később próbálja nem elkövetni ugyanazt a hibát, tettet. Magyarázzuk el neki, mit kellett volna tenni az adott szituációban, s mindenképpen dícsérjük meg az őszinteségét!

Ragaszkodjunk a szabályokhoz

Megbocsájtható „bűn”, ha a szülő néha nem tud ellenállni a gyermeke sármjának és nem fegyelmezi, esetleg bünteti az esetleges rossz cselekedetéért. Hosszútávon viszont ez káros hatással van a gyerekre, mert ebből csak annyit tanul, hogy nem kell a szabályokat túl szigorúan venni, úgy is megússza, ha beveti az imádni való sármját, fegyvereit. Fontos, hogy a gyerek megtanulja elfogadni a döntései, szavai, cselekedetei következményeit, de ehhez következetesen be kell tartatnunk velük a szabályokat.

A fejlődés nyomon követése

Hogy a gyerekben rögzüljön a lecke, próbálkozhatunk egy kis kihívással az irányába: a gyerek a hetet 5 ponttal kezdi, s minden alkalommal, amikor kifogásokat keres, vagy másra próbálja hárítani a felelősségeit a tettéért, veszít egy pontot. Ha a hét végére nem nullázza le a pontjai számát, jutalmazzuk valamivel: extra 30 perc játék lefekvés előtt, vagy vasárnapi játszóház. Ez a kihívás segíthet abban, hogy a gyerek számon tartsa a cselekedeteit és vállalja értük a felelősséget.

Forrás: parents.com

 

A Hogyan tanítsuk meg a gyereket felelősséget vállalni a cselekedeteiért bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/hogyan-tanitsuk-meg-gyereket-felelosseget-vallalni-cselekedeteiert/feed/ 0
Egzotikus utazás egzotikus betegségek nélkül http://www.csaladivilag.hu/egzotikus-utazas-egzotikus-betegsegek-nelkul/ http://www.csaladivilag.hu/egzotikus-utazas-egzotikus-betegsegek-nelkul/#comments Thu, 28 Jun 2018 08:42:16 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31884 Egzotikus utazás egzotikus betegségek nélkül Vietnám, Mexikó, Srí Lanka, Fülöp-szigetek. Csupán néhány a gyönyörű, egzotikus úti célok közül. A fehér homokos tengerpart, a megelevenedő történelem, a titokzatos és vad tájak az év minden időszakában turisták ezreit vonzzák. Ám a feledhetetlen utazás komoly veszélyeket is rejthet magában, ha nem tájékozódunk kellőképp a célország egészségügyi helyzetéről és

A Egzotikus utazás egzotikus betegségek nélkül bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Egzotikus utazás egzotikus betegségek nélkül

Vietnám, Mexikó, Srí Lanka, Fülöp-szigetek. Csupán néhány a gyönyörű, egzotikus úti célok közül. A fehér homokos tengerpart, a megelevenedő történelem, a titokzatos és vad tájak az év minden időszakában turisták ezreit vonzzák. Ám a feledhetetlen utazás komoly veszélyeket is rejthet magában, ha nem tájékozódunk kellőképp a célország egészségügyi helyzetéről és a kötelező vagy javasolt védőoltásokról.

„Ha egzotikus országba szeretnénk utazni, nem csupán a látnivalókról érdemes tájékozódnunk, hanem arról is, hogy milyen körülmények várnak majd ránk. Bizonyos dolgok ugyanis nálunk természetesek, mint például a csatornázás és vízellátás vagy a fejlett egészségügyi ellátás, ám közel sem biztos, hogy egy elmaradottabb országban mindez adott. Ebből adódóan az étellel vagy a vízzel könnyen elkaphatunk bizonyos betegségeket, de vannak olyan fertőző betegségek is, amelyeket rovarok vagy más állatok terjesztenek. Tájékozódjunk időben, készüljünk fel az utazásra ebből a szempontból is” – mondta dr. Jelenik Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont infektológus szakorvosa.

 Melyek a leggyakoribb trópusi betegségek?

Vannak olyan betegségek, amelyek ellen gyermekkorunkban megkaptuk a védőoltást, például a kanyaró, mumpsz, tetanusz, gyermekbénulás vagy diftéria. Ezek az oltások azonban nem nyújtanak életre szóló védettséget, ezért nem árt egy emlékeztető oltás utazás előtt. Az éghajlati adottságok és a nem megfelelő higiéniás viszonyok miatt

- hepatitisz A-val,

- hastífusszal,

- szalmonellával fertőződhetünk meg, amelyekért leggyakrabban a szennyezett víz és étel felelős.

Cseppfertőzéssel terjed a gennyes agyhártyagyulladás kórokozója, a kanyaró vírusa és az influenza. A rovarok vagy egyéb állatok által terjesztett betegségek közé tartozik a:

- malária,

- sárgaláz,

- Dengue-láz,

- Zika-vírus fertőzés,

- a kullancs-encephalitis vírusa,

- veszettség.

 Jótanácsok utazóknak

- Indulás előtt minimum hat héttel javasolt kezdeni a felkészülést, ugyanis bizonyos védőoltások ennyi idő alatt fejtik ki hatásukat. Bár az internetről számtalan információ begyűjthető, érdemes utazási medicinában járatos szakembert felkeresni, ahol a legfrissebb járványügyi helyzetnek megfelelő felvilágosítást és oltást adják az adott térségbe utazóknak.

- Bizonyos fertőzések, mint például a malária ellen védekezhetünk gyógyszerekkel, az éjszakai pihenőhely szúnyogmentesítésével (szúnyogháló) és rovarriasztóval. A maláriánál is nagyobb területen honos Dengue-lázat terjesztő, nappal aktív szúnyog csípésének elkerülésére a rovarriasztó és a megfelelő ruházat szolgálhat.

- Egy egyszerű hasmenés is veszélyes, de mindenképp kellemetlen lehet, amelyet leggyakrabban a nem megfelelő higiénia, szennyezett ivóvíz vagy étel okoz. A félig átsült hús, a nyers zöldség, saláta, a mosatlan gyümölcs, a hosszú ideig tárolt étel lehet a fertőzés forrása. A lemosható, lehámozható gyümölcsök, a frissen főtt ételek biztonságosak.

- Az utcai étkezdék nem feltétlenül kockázatosak, hiszen Ázsiában a lakosság túlnyomó része így étkezik, de az úszópiacokon való kóstolgatást érdemes elkerülni. Az evőpálca használata és a kézfertőtlenítés csökkenti a fertőzés esélyét.

- Európa néhány országát kivéve a csapvíz helyett palackozott vizet érdemes fogyasztani, fogmosáskor is azt használni. A szállodák jégkocka-automatája biztonságos, másutt – egyszerűbb kávézókban, büfékben, utcai árusoknál – a hűsítőkben, koktélokban, kávéban felszolgált jégkocka fertőzés veszélyét rejti.

- Az életvitelt, napi tevékenységet korlátozó hasmenés esetén kérjünk helyi orvosi segítséget. Ők az ott honos kórokozóknak megfelelő kezelést adják.

- Aki utazása alatt szexuális kalandoktól sem zárkózik el, annak az óvszer használata mellett ajánlott a nemi úton terjedő betegségekről is némi ismerettel rendelkeznie.

- Vízparton, magaslati régiókban az UVA/UVB sugárzás káros hatása is erőteljesebb. A bőr védelme magas faktorú krémmel, napszemüveg és kalap viselése, a direkt napsütés kerülése a déli órákban mind fontos eszközei a leégés, napszúrás elkerülésének.

Forrás: morpho.hu

A Egzotikus utazás egzotikus betegségek nélkül bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/egzotikus-utazas-egzotikus-betegsegek-nelkul/feed/ 0
A gyerekek leggyakoribb fülbetegségei http://www.csaladivilag.hu/a-gyerekek-leggyakoribb-fulbetegsegei/ http://www.csaladivilag.hu/a-gyerekek-leggyakoribb-fulbetegsegei/#comments Thu, 21 Jun 2018 08:17:22 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31880 A gyerekek leggyakoribb fülbetegségei A jó idő beköszöntével búcsúzhatunk néhány tipikusnak mondható betegségtől, azonban most jönnek a nyári problémák: a légkondicionáló miatti meghűlés, az allergia és persze a fülgyulladás. Ebben a cikkben sorra vesszük azokat a fülbetegségeket, amik a leggyakrabban érintik a gyermekeket, és amikkel jó eséllyel számolni lehet a meleg hónapok folyamán. Hallójárat gyulladás

A A gyerekek leggyakoribb fülbetegségei bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A gyerekek leggyakoribb fülbetegségei

A jó idő beköszöntével búcsúzhatunk néhány tipikusnak mondható betegségtől, azonban most jönnek a nyári problémák: a légkondicionáló miatti meghűlés, az allergia és persze a fülgyulladás. Ebben a cikkben sorra vesszük azokat a fülbetegségeket, amik a leggyakrabban érintik a gyermekeket, és amikkel jó eséllyel számolni lehet a meleg hónapok folyamán.

Hallójárat gyulladás
A tévhitekkel ellentétben a hallójárat gyulladása nem tipikusan téli probléma sőt, sokkal jellemzőbb nyáron. Ennek az az oka, hogy a hallójárat gyulladását nem a hideg, hanem a víz fülbe jutása okozza. Ez egyértelműen sokkal gyakoribb a nyári időszakban, amikor a gyerekek önfeledten fürdőznek, és gyakran a víz alá is merülnek. Amint víz jut a hallójáratba, a folyadék feláztatja a bőrt.  Az egyébként sem túlságosan steril környezet a fülzsírral keveredve tökéletesen ideális terepet biztosít a baktériumok, gombák megtelepedésének és szaporodásának. A kellemetlen betegséget fájdalom, érzékenység, váladékozás, hallásromlás kíséri.

Füldugó
A füldugó egy kellemetlen, de gyakori betegség a gyerekek esetében. Tulajdonképpen arról van szó, hogy valamilyen okból kifolyólag túl sok zsír termelődik a fülben, ami aztán egy természetes dugót képez. Ez a dugó kialakulhat megfázás, vagy valamilyen külső szennyeződés következtében is. A dugó magában is probléma, de gátolja azt is, hogy a továbbiakban termelődő fülzsír kiürüljön, így aztán egyre csak nő és nő, mígnem fájdalmat, vagy ideiglenes hallásromlást, viszketést okoz.
Tipp: Az Aurecon Junior fülspray feloldja a fülzsírt és segíti a fül természetes módon történő tisztulását. Az oldatot gyengéden a fülbe kell juttatni (befújni), amely ezáltal természetes módon kitisztítja a fület a fölösleges fülzsírtól, portól és más szennyeződéstől. Így megelőzhető a fület érintő kellemetlen fülzsír okozta eldugulás is.

Középfülgyulladás
A középfülgyulladás is gyakori probléma a gyerekek esetében, bár nem feltétlenül jellemző kizárólagosan a nyári időszakra. Ennek oka az, hogy a középfülgyulladás gyakran nem önmagában jelenik meg, hanem sokszor egyfajta társbetegség. Ez azt jelenti, hogy néhány tipikusnak tekinthető, téli probléma, pl. mandulagyulladás mellett, után bukkan fel. Bár ez gyakran előfordul, a középfülgyulladást nem kizárólag ilyen okokra vezethetjük vissza. Ha sokszor megjelenik, még ételallergiára is gondolni kell. Gyakran tejfehérje, glutén- vagy éppen tojásallergia váltja ki a gyulladásos problémát, ami az arra érzékenyeknél a fülben is jelentkezhet. Egy-egy alkalommal előforduló középfülgyulladás még nem ad okot a riadalomra, de ha szinte olyan sűrűn jelentkezik, mint egy hétköznapi nátha, akkor bizony érdemes egy alaposan kivizsgálásra menni a tünetekkel.

Forrás: Lifestyle Communications

A A gyerekek leggyakoribb fülbetegségei bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/a-gyerekek-leggyakoribb-fulbetegsegei/feed/ 0
Rövid fegyelmezési trükkök szülőknek http://www.csaladivilag.hu/rovid-fegyelmezesi-trukkok-szuloknek/ http://www.csaladivilag.hu/rovid-fegyelmezesi-trukkok-szuloknek/#comments Tue, 19 Jun 2018 13:11:06 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31871 Rövid fegyelmezési trükkök szülőknek Az örök kérdés: hogyan fegyelmezzük a rosszalkodó csemetéinket? Ez természetesen sok mindentől függ, de az biztos, hogy néha a túl sok beszéd csak ront a helyzeten. Szakértők szerint a gyerekek fejlődő agya csak egy bizonyos mennyiségű verbális üzenetet tud befogadni, ezért a rövid és egyszerű üzenet jóval hatékonyabb tud lenni.  „Tudom,

A Rövid fegyelmezési trükkök szülőknek bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Rövid fegyelmezési trükkök szülőknek

Az örök kérdés: hogyan fegyelmezzük a rosszalkodó csemetéinket? Ez természetesen sok mindentől függ, de az biztos, hogy néha a túl sok beszéd csak ront a helyzeten. Szakértők szerint a gyerekek fejlődő agya csak egy bizonyos mennyiségű verbális üzenetet tud befogadni, ezért a rövid és egyszerű üzenet jóval hatékonyabb tud lenni.

 „Tudom, ez nehéz”

Ez a kifejezés együtt érző arccal és vállveregetéssel, esetleg rövid öleléssel megspékelve segíthet lenyugtatni a felbolydult érzelmi állapotban lévő csemeténket. A megerősítés segítheti őket átlendíteni a nehézségeken.

“Sétálj kérlek”

Egy vita gyors lezárásának hatásos módja lehet, ha nem azt mondjuk meg a gyermekünknek, hogy mit ne csináljon, hanem hogy mit. A „Ne fuss!”, vagy „Ne vitatkozz!” parancsok helyett mondjuk azt, hogy „Sétálj inkább” vagy „Mondd, hogy rendben Mami!”, mert a negatív utasítások megszakítják a gyermek cselekedeteit, ráadásul még azon is kell gondolkodnia, mit tegyen. Vitatkozás helyett, egyszerűen mi mondjuk meg neki mit tegyen, hogy ne kelljen gondolkoznia rajta.

 „Mit mondtam?”

Egyszerű kérdés, de nagyon fontos, hogyan mondjuk, nehogy leszidás jellege legyen!! Őszintén megkérdve a gyerektől, hogy mondja el mit mondtunk neki, mire kértük meg, jó mód arra, hogy emlékeztessük rá, mit is kéne csinálnia a hiszti, vita, stb helyett…

 „Nem értem, ha így mondod”

Ez a „Fejezd be a hisztizést” hatásos alternatívája lehet, mert rájön, hogy így nem ér célba az, amit mondani akar. Amint újra normális hangnemben beszél, már nyert ügyünk van, dicsérjük meg, amiért érthetően, szépen mondja el mi bántja, stb.

 „Hogyan kérünk?”

Az egyik állandó „csatatér” a mindennapokban, amikor a gyereket emlékeztetni kell a jó modorra. De civakodás helyett, mely csak mélyítheti a konfliktust, emlékeztessük a gyereket nyugodt hangon, hogyan is kéne kérni, kérdezni, stb – ezzel könnyebb megnyerni a csatát, mint a rendreutasító megjegyzésekkel.

Forrás: Parents.com

 

A Rövid fegyelmezési trükkök szülőknek bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/rovid-fegyelmezesi-trukkok-szuloknek/feed/ 0