CsaládiVilág http://www.csaladivilag.hu Családi témák a terhességről, szülésről, a csecsemő gondozásáról és a gyermeknevelésről. Thu, 22 Feb 2018 09:28:05 +0000 hu-HU hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.3 Szorongás a várandósság alatt http://www.csaladivilag.hu/szorongas-a-varandossag-alatt/ http://www.csaladivilag.hu/szorongas-a-varandossag-alatt/#comments Mon, 19 Feb 2018 08:56:01 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31380 Szorongás a várandósság alatt  Elkészül-e időben a babaszoba, mit ehetek, ami jó a babának, egészséges lesz-e a kicsi, milyen lesz a szülés? Megannyi hasonló kérdésen gyötrődnek a kismamák, ami sok idegeskedést okoz. Ezek a stresszhatások szinte elkerülhetetlenek, viszont komoly következményekkel járhatnak: kihathatnak a kicsi fejlődésére is. Így baba és mama egészsége érdekében fontos, hogy a várandósságot

A Szorongás a várandósság alatt bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Szorongás a várandósság alatt 

Elkészül-e időben a babaszoba, mit ehetek, ami jó a babának, egészséges lesz-e a kicsi, milyen lesz a szülés? Megannyi hasonló kérdésen gyötrődnek a kismamák, ami sok idegeskedést okoz. Ezek a stresszhatások szinte elkerülhetetlenek, viszont komoly következményekkel járhatnak: kihathatnak a kicsi fejlődésére is. Így baba és mama egészsége érdekében fontos, hogy a várandósságot jellemző nehézségeken is igyekezzünk nyugalommal túljutni, minden esetben mérlegeljük, valóban megéri-e a probléma az aggódást.

A várandósság kétségkívül a legtöbb nő életében az egyik legszebb időszak, de egyben a legstresszesebb is. Különösen első terhesség esetében, hiszen ilyenkor a kezdő kismama minden teendőt, és a babavárással járó tünetet szorongással kezel. A megválaszolatlan kérdések feletti pánikkal vagy a túlzott megfelelni akarással azonban nem csak saját közérzetünket, hanem a születendő kisbabát is veszélyeztetjük.

Ha a kismama gyakran ideges, magasabb lesz a vérnyomása, melynek következtében előfordulhat, hogy a baba nem jut elég oxigénhez és táplálékhoz, fejlődése pedig lelassul. Az ismétlődő stresszes ingerek az anyukát hajlamossá teszik a görcsökre, de nagyon ritkán akár a szülés korai megindulásáért is felelősek lehetnek. A koraszülött vagy nyugtalan terhességet megélt babáknál gyakran előfordulnak immunrendszeri problémák, a kicsi szervezetében nem alakul ki megfelelően a védelem, így fokozottan érik őt a fertőzések, nagyobb eséllyel és gyakrabban betegszik meg.

A gyenge immunrendszer mellett felléphetnek fejlődési – és magatartászavarok is. Könnyen előfordulhat, hogy az oxigén- és táplálékhiány miatt a csecsemő testi fejlődése és mozgása elmarad kortársaitól. Ráadásul a kiegyensúlyozott méhen belüli időszakot kapó babáknál jellemzően nyűgösebbek, sírósabbak és nehezebben alszanak el.

A legtöbb izgalmat a szülői szerepre való alkalmasságunk mellett általában a magzat egészsége feletti aggódásunk jelenti. Megnyugtató lehet, ha utóbbiról a kötelező ultrahangvizsgálatokat kiegészítő genetikai szűrővizsgálat segítségével is megbizonyosodunk. A kockázatmentes, anyai vérvétellel végzett PrenaTest-tel néhány nap alatt kiszűrhetők a leggyakoribb genetikai rendellenességek, úgy mint például a Down-szindróma. Sokat segíthet az örömteli várandósság megélésében, ha ezzel a genetikai vizsgálattal már a terhesség korai szakaszában tájékozódunk a baba egészségi állapotáról, és már ezzel a megnyugvással igyekszünk minél többet pihenni és relaxálni.

Forrás: red lemon media

 

A Szorongás a várandósság alatt bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/szorongas-a-varandossag-alatt/feed/ 0
Fülfájás, fülgyulladás http://www.csaladivilag.hu/fulfajas-fulgyulladas/ http://www.csaladivilag.hu/fulfajas-fulgyulladas/#comments Mon, 19 Feb 2018 08:44:29 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31377 Fülfájás, fülgyulladás A felső-légúti megbetegedések egyik szövődménye lehet az igen fájdalmas fülfájás, de fülgyulladást okozhat az úszás, a helytelen fültisztítási szokások vagy a huzat is. Ám kevesen tudják, hogy gombás fertőzés is okozhat kellemetlen tüneteket, fülzúgást vagy halláscsökkenést. De mi a különbség a bakteriális és a gombás fülgyulladás között? “A fül helytelen tisztítása okozta hámsérülés,

A Fülfájás, fülgyulladás bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Fülfájás, fülgyulladás

A felső-légúti megbetegedések egyik szövődménye lehet az igen fájdalmas fülfájás, de fülgyulladást okozhat az úszás, a helytelen fültisztítási szokások vagy a huzat is. Ám kevesen tudják, hogy gombás fertőzés is okozhat kellemetlen tüneteket, fülzúgást vagy halláscsökkenést. De mi a különbség a bakteriális és a gombás fülgyulladás között?


“A fül helytelen tisztítása okozta hámsérülés, a nedves közeg, és a vizes fület érő huzat könnyen fülgyulladást okoznak, és kiváló körülményeket teremtenek a gombák elszaporodásának. A gombás fertőzés esetén a tünetek hasonlíthatnak a külső hallójárat gyulladáshoz, ám a szakorvos mikroszkopikus vizsgálattal könnyedén kiderítheti, hogy a panaszokat baktérium vagy gomba okozza-e. Mivel a gombás fertőzés fájdalmas és kezelése hosszadalmas, ezért már az első tünetek jelentkezésekor érdemes felkeresni a fül-orr-gégészt, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a szakszerű kezelés” – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Milyen tünetei vannak a fül gombás fertőzésének?
- a legfőbb tünet az erős fülviszketés
- fülfájás
- fülzúgás
- füldugulás
- halláscsökkenés
- sárga vagy fehér színű váladékozás

A fenti tünetek az intenzív viszketést kivéve nagyon hasonlítanak a bakteriális gyulladáshoz, ám a szakorvos mikroszkóppal könnyen észreveszi a fülben található spórákat és gombatelepeket. Ezután következhet a gyógykezelés, amelynek első lépése a fül alapos megtisztítása. A tisztítás mellett legfontosabb a fül kiszárítása, hiszen száraz közegben a gombák elpusztulnak. Ha tiszta és száraz, elkezdődhet a gombaölő csepp használata, amely a betegség mértékétől függően több hétig is eltarthat.

Ha a fül egyszer gombával fertőződött, a betegség sajnos később is könnyedén újra kialakulhat. Éppen ezért érdemes megelőzni a megbetegedést. A doktornő szerint az alábbiakkal sokat tehetünk fülük védelméért:
- Mindig tartsuk szárazon, fürdés és úszás után alaposan töröljük ki!
- Kerüljük a fültisztító pálcika használatát, ezzel ugyanis felsérthetjük a hallójárat hámrétegét, és ez kitűnő talajt nyújt a gombák elszaporodásához.
- Uszodában használjunk az erre a célra kialakított füldugót.

Forrás: bhc

A Fülfájás, fülgyulladás bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/fulfajas-fulgyulladas/feed/ 0
Tüdőfogyatkozás – Unokáink is szívni fogják? http://www.csaladivilag.hu/tudofogyatkozas-unokaink-is-szivni-fogjak/ http://www.csaladivilag.hu/tudofogyatkozas-unokaink-is-szivni-fogjak/#comments Mon, 19 Feb 2018 08:26:21 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31373 Tüdőfogyatkozás – Unokáink is szívni fogják? A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak, ha egy kismama dohányzik, vagy a környezetében cigarettáznak. Kiderült ugyanis, hogy a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető, ezzel két generáción át rontva a tüdő és más szervek egészségét. A többi között

A Tüdőfogyatkozás – Unokáink is szívni fogják? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Tüdőfogyatkozás – Unokáink is szívni fogják?

A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak, ha egy kismama dohányzik, vagy a környezetében cigarettáznak. Kiderült ugyanis, hogy a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető, ezzel két generáción át rontva a tüdő és más szervek egészségét. A többi között erre hívja fel a figyelmet a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a Rákellenes Világnap kapcsán.

Hazánkban a tüdőrák a vezető daganatos halálok, önmagában közel egyharmadát adja az összes daganatos halálozásnak.  Évente tízezer ember veszíti életét tüdőrák miatt, Magyarország sajnos világelső ebben a tekintetben. A betegség az öt legagresszívabb daganat közé tartozik, az ötven évesnél idősebb dohányzók, vagy korábbi dohányosok esetében a legnagyobb a veszély.

 

A dohányfüst az úgynevezett krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) betegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. „Magyar nevet keresve a COPD-t tüdőfogyatkozásnak neveztük el, hiszen jellemzője, hogy a tüdőben lévő légutak fokozatosan és tartósan egyre inkább beszűkülnek, pusztul a tüdő szövete, emiatt pedig egyre nehezebb lesz a kilégzés. A betegség azonban megelőzhető és kezelhető” – magyarázza Dr. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

Sok tüdőfogyatkozásban szenvedő betegnél tüdőrák is kialakul. A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet éppen ezért indította el speciális tüdőrákszűrő programját, ami jóval modernebb a hagyományos módszereknél, így képes kiszűrni a korábban esetleg nem látható elváltozásokat is.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság a Rákellenes Világnapon a dohányzás káros, eddig nem ismert, generációkon átívelő negatív hatására is felhívja a figyelmet.

„Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a várandós nőket érő környezeti hatások a magzat fejlődését jelentősen befolyásolják. Kifejezetten negatív a dohányfüst szerepe: hátráltatja az emésztésért felelős szervek, a szív-érrendszer és a tüdők egészséges fejlődését. Ráadásul ez nem csak közvetlenül a magzatban mutatható ki, hanem az ő gyermekeiben is. Vagyis egy dohányzó, illetve dohányfüstöt elszenvedő nő unokái is ’öröklik’ a káros hatásokat még akkor is, ha a köztes generáció, tehát a megszületendő gyermek később egyáltalán nem dohányzik” – hívja fel a figyelmet Dr. Horváth Ildikó, tüdőgyógyász professzor.

A dohányfüstmentes környezet kisgyermekkorban is létfontosságú a tüdők megfelelő fejlődéséhez. Ellenkező esetben ugyanis könnyebben kialakul a tüdőfogyatkozás, azaz a COPD.

A Rákellenes Világnap mottója „Mi meg tudjuk tenni – én meg tudom tenni” kapcsán arra is felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy a dohányzásról való leszokáshoz fontos ugyan az elhatározás, de sokszor sajnos nem elegendő. Százból mindössze 4-5 dohányos tud segítség nélkül leszokni. A sikeres leszokás kulcsa a 2-3 hónapig tartó, szakember által támogatott leszokási program. A nikotinfüggőség kezelésére ajánlott lehet gyógyszeres terápia, nikotinpótlás is.  A módszereket szakemberrel együtt a legjobb kiválasztani. Első lépés lehet felhívni a Korányi Intézet bázisán működő Leszokáspont-ot, az ingyenes
06 80 44 20 44 telefonszámon, ahol szakemberek adnak egyénre szabott tanácsot, illetve folyamatos támogatást. A központ az interneten is elérhető a www.leszokáspont.hu címen.

A Tüdőfogyatkozás – Unokáink is szívni fogják? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/tudofogyatkozas-unokaink-is-szivni-fogjak/feed/ 0
Egészséges-e a testvérféltékenység? http://www.csaladivilag.hu/egeszseges-e-testverfeltekenyseg/ http://www.csaladivilag.hu/egeszseges-e-testverfeltekenyseg/#comments Tue, 13 Feb 2018 12:32:12 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31238 Egészséges-e a testvérféltékenység? A család bővülése nagy öröm minden szülő számára. Az idősebb gyermek azonban sokszor nem tud mit kezdeni az új jövevénnyel, s az ellenségeskedés, féltékenység hosszú évekig is elnyúlhat. Küri Johanna pszichológus érdekes információkat árult el arról, hogy mi áll a jelenség hátterében, és hogy valójában mi mindet is taníthatnak az egész családnak

A Egészséges-e a testvérféltékenység? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Egészséges-e a testvérféltékenység?

A család bővülése nagy öröm minden szülő számára. Az idősebb gyermek azonban sokszor nem tud mit kezdeni az új jövevénnyel, s az ellenségeskedés, féltékenység hosszú évekig is elnyúlhat. Küri Johanna pszichológus érdekes információkat árult el arról, hogy mi áll a jelenség hátterében, és hogy valójában mi mindet is taníthatnak az egész családnak a testvérek közti viszályok.

 

A legkisebb családtag hogyan befolyásolja a család rendszerét?

Akármilyen jó kapcsolatban van is egy gyerek a szüleivel, a kistestvér érkezésekor a korábbi kapcsolat mindenképp meg fog változni. Legyen szó akár kisebb gyerekről, akár kiskamaszról, kamaszról a féltékenység ilyenkor teljesen természetes állapot. Minél kisebb a gyerek, annál kevésbé tudatos az érzelem, csak azt konstatálja, hogy valami megváltozott, „trónfosztottá” vált, és ebben a változásban nem találja a helyét. Újra kell definiálnia saját magát ebben az érzelmileg kiszolgáltatott helyzetben.

Mitől kiszolgáltatott érzelmileg egy gyerek?

A gyerek az érzelmein keresztül ismeri meg a világot, és amikor megérkezik egy kistestvér, új helyzetet termet maga körül, emiatt pedig érzelmileg befolyásolja a testvérét, akiben ez a megváltozott családi helyzet például frusztrációt, agressziót, dühöt idéz elő. Ezeket az érzéseket levezetheti a környezetén, a testvérén, a szülein, de akár saját magával szemben is lehet agresszív. Tépkedheti a haját, rághatja a körmét, és így tovább. Másik tünet a regresszió, amikor valamelyik korábbi, biztonságos, kiegyensúlyozott életszakaszába csúszik vissza viselkedésében. A már szobatiszta gyerek ilyenkor bepisil, az önállóan öltözködőt újra a szülőnek kell ruhába bujtatnia. Ezek persze szélsőséges példák, de az idősebb testvérre mindenképp hatással kell hogy legyen ez az új helyzet. Ez a bizonyítéka annak, hogy közte és a szülő közt korábban jó kapcsolat volt. Ha ez nem lett volna így, akkor az új helyzet kevésbé vagy egyáltalán nem viselné meg.

Mikor kérje szakember segítségét a szülő?

Az édesanyák, édesapák ilyenkor nehéz helyzetben vannak, mivel egyszerre kell a kicsi és a nagy gyereke igényeire figyelniük, és sokszor a tehetetlenségük tovább fokozza a zűrzavart. Egyikkel sem tudnak úgy foglalkozni, ahogy szeretnének. Amikor úgy érzik, hogy kezd kicsúszni a talaj a lábuk alól, akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulniuk.

 

Mi a helyzet a harmadik, negyedik testvér érkeztekor?

Mindig a legkisebb gyerek van „trónfosztva”, ezért ő az, aki ilyenkor leginkább megsínyli az új helyzetet. A legnagyobb testvér már hozzászokott az osztozkodáshoz, és a középső is, de a legkisebb érkezése mégiscsak egy újabb stressz. Ha meg akarjuk állítani a sort, érdemes lehet a legkisebb gyerek születése után akár mondjuk kisállatot beszerezni, hogy a legkisebbnél is legyen egy kisebb. Ez persze nem kőbe vésett szabály, inkább csak egy javaslat.

Mit tehet a szülő, amikor a gyerekek veszekednek?

Ha a szülő közbelép és elkezd szidalmazni, büntetni, dicsérni satöbbi, abban a pillanatban csatát nyert valamelyik gyerek. Ilyenkor az egyik gyerek győztesként kerülhet ki, a másik pedig vesztesként. Ez viszont nagyon káros mindkét gyerek jellemfejlődésére. A szülő nem lehet a gyerek manipulációs tervének a részese. A kezében kell tartania az irányítást, és ítélkezés helyett jobb, ha inkább azt mondja: „Látom, konfliktus van köztetek.” Terelje abba a mederbe a szituációt, amelyben a konfliktusmegoldás barátságos módon létrejöhet. Fontos, hogy meghallgassuk minkét fél véleményét. Ettől általában már megnyugszik a gyerek, mivel a megértettség érzése nagyon fontos mindenki számára. Kérdezzük meg nyugodtan, persze ez életkorhoz illően fogalmazva, hogy „Szerinted te mit rontottál el?”  Fontos, hogy mindenki csak a saját részével foglalkozzon, ne azzal, amit a másik csinált, mert a másikban sokkal könnyebb a hibát megtalálni, mint magunkban. Megkérdezhetjük a gyerekektől, hogy szerintük mit kéne ebben a helyzetben most csinálni? Ilyenkor nyugodtan gyúrjuk össze a javaslataikat, és hozzunk létre közösen egy kompromisszumot. Ily módon megtaníthatjuk nekik a konfliktusmegoldás saját stratégiáit. Ha ezekből a veszekedésekből tudnak tanulni a gyerekek, akkor minden egyes konfliktus egy nagyon fontos és szükséges lecke számukra. Ehhez viszont maximális figyelemmel kell a gyerekeink felé fordulnunk, és meg kell értenünk, hogy mi nem vagyunk részesei a konfliktusnak, hanem csak katalizátorai vagyunk egy építő folyamatnak.

A családtervezés, várandósság ideje alatt fel lehet készíteni gyerekünket az új jövevényre?

Mind a szülőt, mind a gyereket megnyugtatja az, ha beszélünk a közelgő eseményekről. Jó gyakorlat lehet például, ha együtt alakítjuk ki a kistestvér fekhelyét, szobáját. Ha a nagyobbik testvér is elkezdi a helyet a lelkében kialakítani, jobban fel tud készülni a változásokra. Persze a valós helyzetre soha nem lehet 100%-ig felkészülni, de ezek a beszélgetések, előkészületek segítenek abban, hogy ne érje váratlanul a gyereket az, hogy kevesebb figyelem jut a számára. Védett keretek között megtanulni a változásokhoz való alkalmazkodást egy olyan folyamat, ami későbbi életünkben is hasznunkra válhat. Minden konfliktus, ami egy testvérkapcsolaton belül lejátszódik, felnőtt kori kapcsolatainkban is lejátszódhat: barátokkal, iskolatársakkal, munkatársakkal. Épp ezért nagyon fontos, hogy a családon belül egy védett közegben gyakorolhassuk azokat a megküzdési stratégiákat, amelyeket aztán később az életben is eredményesen használhatunk.

Forrás: bhc.hu

A Egészséges-e a testvérféltékenység? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/egeszseges-e-testverfeltekenyseg/feed/ 0
A gyermekkori elhízás http://www.csaladivilag.hu/gyermekkori-elhizas/ http://www.csaladivilag.hu/gyermekkori-elhizas/#comments Tue, 13 Feb 2018 12:19:44 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31235 A gyermekkori elhízás Mit tehetünk a gyermekkori elhízás ellen? Az elhízás felnőttkorban is számos probléma okozója lehet, gyermekkorban azonban még komolyabb veszélyforrás, hiszen már egészen fiatalkorban súlyos betegségek alakulhatnak ki miatta. Megelőzhető-e gyermekkori elhízás? Mit tegyünk, ha már túlsúlyos a gyermekünk? Mi állhat a gyermekkori elhízás hátterében? Életmódunk egyre inkább kényelmi szempontokat részesít előnyben: gyaloglás

A A gyermekkori elhízás bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A gyermekkori elhízás

Mit tehetünk a gyermekkori elhízás ellen?

Az elhízás felnőttkorban is számos probléma okozója lehet, gyermekkorban azonban még komolyabb veszélyforrás, hiszen már egészen fiatalkorban súlyos betegségek alakulhatnak ki miatta. Megelőzhető-e gyermekkori elhízás? Mit tegyünk, ha már túlsúlyos a gyermekünk?

Mi állhat a gyermekkori elhízás hátterében?

Életmódunk egyre inkább kényelmi szempontokat részesít előnyben: gyaloglás helyett kocsival visszük a gyereket az iskolába. A szabadban történő játék helyett jobban élvezik a gyerekek a számítógépes játékokat. Friss idénygyümölcsök és zöldségek helyett az éhségét tartós, előre csomagolt élelmiszerekkel enyhítjük. Ezt pedig egyelőre nem igazán ellensúlyozza az iskolai menzán kapható koszt sem. Mindezeket figyelembe véve talán nem meglepő, hogy a gyermekkori elhízás világszerte 300 százalékkal nőtt az elmúlt 40 évben!

Ugyancsak közre játszhat a súlygyarapodásban, hogy az elmúlt évtizedekben felgyorsult, és sokszor már gyermekkorban stresszes életmód miatt egyre kevesebb időt töltünk alvással. Ennek következtében csökkent az inzulin-érzékenység, az agyban pedig csökken a leptin és nő a ghrelin hormon szintje. Ezek a változások együttesen megnövekedett étvágyhoz vezetnek.

Csak a legritkább esetben felelősek a túlsúlyért a genetikai okok, így például a Down-szindróma, Prader-Willi-szindróma vagy Turner-szindróma, valamint az endokrin betegségek: Cushing-szindróma, növekedési hormon hiány, pajzsmirigy-alulműködés, holott a szülők hajlamosak rögtön erre gondolni, ahelyett, hogy jobban megfigyelnék gyermekük étkezési szokásait vagy épp mozgásmennyiségét.

Milyen betegségeket okozhat gyermekkorban és később a túlsúly?

A kövérség, különösen a gyerekkori, az egyik legnagyobb rizikófaktor a magas vérnyomás, cukorbetegség, különösen a 2-es típusú diabetes, ízületi károsodás, szív- és érrendszeri megbetegedések és agyvérzés kialakulásában. Későbbi keringési katasztrófák kockázatát például azért növeli a gyerekkori elhízás, mivel annak hatására megnövekszik a szív bal kamrájának mérete.

Ezek a szövődmények azonban sajnos akár már gyerekkorban is kialakulhatnak. Mindezek mellett a plusz kilók csökkentik a várható élettartamot, és akár az úgynevezett metabolikus szindrómához is vezethet, mely néhány évvel ezelőtt még csak felnőttkori betegségnek számított.

A testi tünetek mellett azonban legalább ekkora nehézséget okozhatnak a gyermeknek azok a lelki sérülések, amelyeket iskolatársaitól vagy esetleg a felnőttektől szenved el. Ennek következtében gyakran elszigetelődik, magányossá, bizalmatlanná, önbizalomhiányossá válik, máskor pedig épp ellenkezőleg, agresszív, akaratos lesz.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A jelentős túlsúly szembetűnő, azonban, ha ránézésre nem tudjuk eldönteni, hogy gyermekünk súlytöbblete még az egészséges határon belül van-e, akkor érdemes egy gyors testtömegindex-számolást végeznünk. Az így kapott eredményt a gyermekek korspecifikus adataihoz kell hasonlítanunk. Az értékelésben segítségünkre van az úgynevezett percentilis táblázat, mely az adott korú gyermekek súlyeloszlásának százalékos értékét mutatja. Ehhez interneten is számos kalkulátort találunk. A 75 és 90 százalék közé eső érték már túltápláltságra utal. 90 fölött pedig egyértelműen elhízásról beszélhetünk. Ha felmerül bennünk a gyanú, hogy gyermekünk túlsúlyos, esetleg kövér, mielőbb keressük fel házi gyerekorvosunkat, hogy megelőzhessük a bajt.

Az orvos, ha csak nem genetikai vagy endokrin betegségek állnak a háttérben, életmódváltoztatást és esetleg pszichológiai terápiát javasol. Gyógyszeres kezelésre ilyenkor nem kerül sor.

Hogyan előzzük meg az elhízást?

A betegség kialakulásért sajnos többnyire a szülők a felelősek. Érdemes ilyenkor nekik is önvizsgálatot tartaniuk. Hányszor sportolunk egy héten? Mi kerül a család asztalára vagy épp a tízórai dobozba? Hogyan dolgozzuk fel a stresszhelyzetet? Vagy épp hogy jutalmazzuk magunkat? Nassolunk? Komótosan eszünk, vagy épp habzsolva? Ezek mind olyan rutinszerű viselkedésformák, amelyet gyermekünk észrevétlenül sajátít el. Érdemes tehát a változást együtt, az egész családnak elkezdenie. Az egészséges élet a családban megtanult szokásokkal kezdődik el.

Forrás: BHC.hu

A A gyermekkori elhízás bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/gyermekkori-elhizas/feed/ 0
Endometriózis http://www.csaladivilag.hu/endometriozis/ http://www.csaladivilag.hu/endometriozis/#comments Tue, 13 Feb 2018 12:09:06 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31232 Endometriózis A visszatérő fájdalommal, görcsökkel, menstruációs zavarokkal, nem ritkán terméketlenséggel együtt járó endometriózis meglehetősen gyakori női betegség, a termékeny korban lévő nők akár hatodát is érintheti, mégis meglepően keveset tudunk róla. Dr. Nagy Lászlót, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosát arra kértem, mutassa be olvasóinknak ezt a rejtélyes betegséget.   Az endometriózis máig az ismeretlen betegségek közé

A Endometriózis bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Endometriózis

A visszatérő fájdalommal, görcsökkel, menstruációs zavarokkal, nem ritkán terméketlenséggel együtt járó endometriózis meglehetősen gyakori női betegség, a termékeny korban lévő nők akár hatodát is érintheti, mégis meglepően keveset tudunk róla. Dr. Nagy Lászlót, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosát arra kértem, mutassa be olvasóinknak ezt a rejtélyes betegséget.

 

Az endometriózis máig az ismeretlen betegségek közé tartozik, még csak magyar megnevezése sincs. Csak olyan körülírást találtam róla, hogy „eltévedt, méhen kívül beágyazódott szövetek”. Hogyan foglalná össze ennek az elváltozásnak a lényegét?

Egyetlen szóval valóban nehéz lenne meghatározni, maradjunk is az orvosi nevénél. Endometriózisesetén az endometrium, vagyis a méh belső nyálkahártyájának egyes darabjai, amelyek egészséges nőnél csak a méh belső felszínén találhatók, a méh üregén kívülre kerülnek, megtapadnak a különböző belső szervek falán. Leggyakrabban a petefészkek, a méhet rögzítő szalagok felületén telepszenek meg ezek a szövetdarabkák, de a vékony- és vastagbelek, a húgyvezetékek, a hólyag, a hüvely külső felszínén, még ritkábban pedig távolabbi szerveken, akár a szívet borító hártyán is megjelenhetnek. Az új helyen megragadva továbbra is követik a hormonálisan vezérelt menstruációs ciklus változásait, ugyanúgy reagálnak a petefészkek által termelt ösztrogénre és progeszteronra, mint az eredeti méhnyálkahártya: megvastagodnak, fájdalmas görcsöket váltanak ki, sőt, a kóros helyen lévő szövet vérezhet is a menstruáció során. Egyes endometrium szövetcsomók vérrel telt növedéket, ún. endometriomát képeznek, amelynek megrepedése, szivárgása hirtelen, éles alhasi fájdalmat okozhat. Olykor a kóros helyen lévő endometrium szövetekből hegszövetek, összenövések is képződhetnek a hasi szervek között, amelyek akadályozzák az érintett szervek működését. Az endometriózis meddőséget is okozhat, ha a kóros szövetcsomók akadályozzák a pete útját a petefészektől a méh felé. A terméketlen nők közül legalább minden negyedik, más becslések szerint minden második esetében diagnosztizálható az endometriózis.

 

Sikerült már feltárni, milyen okok vezetnek ehhez a betegséghez? Találtak esetleg olyan körülményt, amivel az érintettek maguk is hozzájárulhatnak a betegség elkerüléséhez?

Nincs teljesen tisztázva, miért alakul ki az endometriózis. Magyarázzák az ún. “retrográd menstruáció” elmélettel: eszerint a menstruációs váladék nem csak a hüvely, a külvilág felé távozik, hanem a petevezetőkön át a szabad hasüreg felé is, ott sejtjei megtapadnak a hashártyán, ill. a belső szervek falán, osztódni kezdenek, és az új helyen ugyanúgy viselkednek, mint a méh belső falán. Van olyan magyarázat is, amely a sejtek szóródását a vér- és nyirokerek útján képzeli el, és olyan is, miszerint külső behatás, például ösztrogénkezelés hatására alakulnak át normál sejtek endometriális sejtekké. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az endometriózis kockázata nagyobb akkor, ha egyenes ági rokonoknál már előfordult, középkorú fehér nők esetében és azoknál, akik első gyermeküket 30 éves kor után szülték vagy gyermektelenek maradtak. Életmóddal kapcsolatos összefüggés nem igazolódott, például elszenvedett lelki trauma, abortusz, illetve higiéniai szokások, pl. tampon, zuhany használata nem okoz endometriózist.

 

Az érintettek igen változatos tünetekről számolnak be. Milyen gondok kapcsán merülhet fel az endometriozis gyanúja?

A tünetek attól függnek, mely szerveken telepedtek meg ezek az elvándorolt szövetdarabok, így valóban sokfajták lehetnek. Az érintettek egy része különösen erős menstruációs fájdalmakról, intenzív vagy rendszertelen vérzésről, fájdalmas közösülésről, olykor vizelési fájdalomról, véres vizeletről, kismedencei, alhasi fájdalomról számol be, de előfordulhat az is, hogy puffadás, fájdalmas székelési inger és véres széklet jelzi a bajt. Közös jellemzője ezeknek a tüneteknek, hogy ciklikusság, pontosabban az érintett havi ciklusához való igazodás figyelhető meg a jelentkezésükben. A tünetek erőssége nem jelenti feltétlenül a betegség súlyosságát: előfordul az is, hogy kiterjedt endometriózis ellenére alig lépnek fel panaszok.

A szokásos nőgyógyászati rutinellenőrzés során is azonosítható ez a betegség, vagy a pontos diagnózishoz speciális vizsgálatokra is szükség van?

A beteg jellegzetes panaszai alapján gondolnunk kell erre a lehetőségre is, olykor már a nőgyógyászati fizikális vizsgálat során is tapinthatók rendellenes szövetcsomók. Képalkotó –ultrahang, CT, MRI) – vizsgálatok megerősíthetik a gyanút. A legpontosabb és leghatékonyabb vizsgálati eljárás a hasüreg laparoszkópos átvizsgálása, amely egyben szövettani mintavételre, sőt, nem ritkán az endometrium szövetképletek eltávolítására is alkalmat ad.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A leggyakrabban műtéttel, ma már egyre inkább laparoszkópos sebészeti beavatkozással kezeljük az endometriózist, eltávolítva a rendellenes helyen növekvő szöveteket. Ez segíthet a leginkább abban az esetben is, ha az elváltozás terméketlenséget okoz, mert a kóros szövetcsomók elzárják a petevezetékeket, a pete illetve a sperma útját. Olyan érintettek esetében, akik már nem terveznek gyermekvállalást, a kialakult endometrium csomók elsorvasztására, a tünetek csillapítására felmerülhet a gyógyszeres (hormonális) kezelés is. Ez azonban magát a betegséget nem szünteti meg, az emiatti meddőség kezelésére nem alkalmas.

 

A Endometriózis bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/endometriozis/feed/ 0
Rejtettheréjűség http://www.csaladivilag.hu/rejtettherejuseg/ http://www.csaladivilag.hu/rejtettherejuseg/#comments Tue, 13 Feb 2018 11:50:22 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31229 Rejtettheréjűség  Aligha akad olyan kismama, aki szülés után, az orvos megnyugtatása ellenére is ne nézné végig szorongva a kicsijét, hogy valóban megvan-e mindene! Olyan sincs, akit ne töltene el mélységes aggodalommal, ha a leltár netán nem teljes, ha például a fiúgyerek herezacskói üresek, nem tapintható bennük mind a két heregolyócska. Hogyan fordulhat ez elő, és

A Rejtettheréjűség bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>

Rejtettheréjűség 

Aligha akad olyan kismama, aki szülés után, az orvos megnyugtatása ellenére is ne nézné végig szorongva a kicsijét, hogy valóban megvan-e mindene! Olyan sincs, akit ne töltene el mélységes aggodalommal, ha a leltár netán nem teljes, ha például a fiúgyerek herezacskói üresek, nem tapintható bennük mind a két heregolyócska. Hogyan fordulhat ez elő, és mi a teendő ilyenkor?

A fiúk heréi a férfi nemi hormonok hatására a hasüregben fejlődnek ki a magzati fejlődés során, és a terhesség 7-8. hónapjában a lágyékcsatornán át költöznek le a herezacskókba. Ha ez a megszületéskor még nem történt meg, vagyis ha hormonális okok miatt nem fejlődtek ki megfelelően, vagy kifejlődve a hasüregben maradtak, esetleg nem a herezacskókban helyezkedtek el, akkor rejtettheréjűségről beszélhetünk. Lehet egy- és kétoldali a rendellenesség. Koraszülötteknél gyakoribb ez az elváltozás, hiszen nekik kevesebb idejük volt a méhen belüli fejlődésre: míg a normál súlyú, időre született újszülöttek esetén 4% az előfordulása, addig a 2500 grammot el nem érők között már minden 5. gyermeket érinti, az 1800 gramm alatti születési súlyúak esetében pedig már 60% is lehet a rejtettheréjűség aránya.

Születéskori leltár

Nagyon fontos, hogy a herék meglétét, állapotát, elhelyezkedését a születéskor ellenőrizzék, mert minél hamarabb diagnosztizálják és kezdik el kezelni a rendellenességet, annál eredményesebben gyógyítható. Kóros állás esetén ugyanis a herék további fejlődése, egészsége és későbbi funkciójuk károsodhat, sőt súlyos szövődményeket is kiválthat. Azon speciális esetekben, mikor a születéskor már komoly „here-hiányt” (pl. egyik oldalon sem fejlődik ki), vagy valamilyen nemi fejlődési zavart diagnosztizál az orvos, a gyors gyermekorvosi és gyermeksebészi terápia életmentő lehet. Így, ha a szülők fedeznének fel valami gondot, akkor is mielőbb forduljanak vele urológus vagy gyermekgyógyász szakorvoshoz, semmiképpen ne érezzék felesleges aggodalmaskodásnak!

Fejletlen vagy eltévedt, esetleg ingázik?

A herék rendellenes fejlődése alapvetően kétféle lehet. Az első esetben hormonális, vagy genetikai okokból a herék a hasüregben rekedtek, az esetek egy részében fejletlenek is maradtak. A másik esetben a kifejlődött herék elindultak ugyan a herezacskók felé, de az egyik vagy a másik, esetleg mind a kettő a lágyékcsatornából kilépve „eltévedt” a gát vagy a comb irányába. Az esetek nagyobb részében a nem megfelelő helyen lévő herék jól tapinthatók, 10 százalékuknál azonban csak műszeres vizsgálattal (MR-rel vagy laparoszkópia, hasi tükrözés során) lehet tisztázni, hogy a hasüregben maradtak-e, vagy egyáltalán nem fejlődtek ki.

Kialakulás és a kezelés szempontjából fontos különbséget tenni tehát a lágyéktájon tapintható, vagy a hasüregben maradt here, és a here kifejlődésének hiánya között. A rejtettheréjűség enyhébb formája az ún. ingahere. A here ilyenkor nem tartózkodik a herezacskóban, de a vizsgálat során a herezacskóba simítható és egy ideig ott is marad. Ez az állapot legkésőbb tíz éves életkorig magától javul, akár a pubertáskori férfihormonszint változásával meg is gyógyulhat. A műtét lehetőségét (a here fixálását a herezacskóban) csak nagyon erős „rugószerű” visszaugrálás esetén kell fontolóra venni.

A rejtettheréjűség kezelésével súlyos betegségek előzhetők meg!

A probléma felismerése és orvosi kontrollja, szükség szerinti kezelése nagyon fontos, hiszen elhanyagolásának súlyos következményei lehetnek! A felnőttkori nemzőképességhez nélkülözhetetlen a herék megfelelő fejlődése és elhelyezkedése. (Például a test belsejében mintegy három fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a herezacskókban, így az ott rekedt herékben károsodhatnak a spermiumok.) A herék rendellenessége növeli a későbbi herecsavarodás és a heredaganat kialakulásának rizikóját is. Nem utolsó sorban a felnőtt férfi számára pszichésen is fontos, hogy nemzőszerveivel minden rendben legyen.

 Here helyreigazítás: műtéti megoldás

A herék spontán leszállására három hónapos kor után már nem sok esély van, ezért ezután már nem érdemes erre várni, a problémával mielőbb szakorvoshoz kell fordulni. A hormonkezelésről megoszlik a szakorvosok véleménye, hatása nem igazolódott eléggé. Ezért a herék herezacskóban történő mesterséges leszállítását és rögzítését sebészi úton kell elvégezni. A fiúgyermekek kóros hereállását optimálisan az első életév végéig, de legkésőbb kétéves koruk végére rendezni kell. Speciális esetben már hathónapos korban is elvégzik a helyreállító műtétet. Ha a helyreállításra csak későbbi életszakaszban kerül sor, az a szövődmények kockázatát növeli. A laparoszkópia nagy előnye, hogy segítségével nemcsak megtalálhatja az orvos a hasüregben rekedt herét, hanem egyúttal a helyére is teheti, egy minimális metszéssel járó műtét során. Tíz évnél idősebb fiúknál, ha megfelelően fejlett az ellenoldali, rendesen leszállt here, akkor a hasban nem kielégítően fejlődött here eltávolítása is szükségessé válhat, mert ezekben az esetekben a hererák rizikója többszörösére nő.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

 

A Rejtettheréjűség bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/rejtettherejuseg/feed/ 0
Tények és tévhitek: bekakilhatunk szülés közben? http://www.csaladivilag.hu/tenyek-es-tevhitek-bekakilhatunk-szules-kozben/ http://www.csaladivilag.hu/tenyek-es-tevhitek-bekakilhatunk-szules-kozben/#comments Wed, 07 Feb 2018 11:17:56 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31027 Tények és tévhitek: bekakilhatunk szülés közben? A szülés folyamata messze nem az a negédes, romantikus történet, amelyet a születési értesítők habos csipkébe öltöztetett babáit látva képzelhetünk. Az először szülő anyukáknak és a papás szülésre vállalkozó társaiknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a csoda, az új élet bizony vér és egyéb testnedvek közepette születik meg.

A Tények és tévhitek: bekakilhatunk szülés közben? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Tények és tévhitek: bekakilhatunk szülés közben?

A szülés folyamata messze nem az a negédes, romantikus történet, amelyet a születési értesítők habos csipkébe öltöztetett babáit látva képzelhetünk. Az először szülő anyukáknak és a papás szülésre vállalkozó társaiknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a csoda, az új élet bizony vér és egyéb testnedvek közepette születik meg. A kismamák különösen restellni szokták, hogy nem ritkán bélsár is ürül a kinyomás szakaszában. Tudniuk kell azonban azt is, hogy a szülőszobán semmi sem kínos, ami a szülés természetes, élettani folyamatához tartozik.

Kényes kérdés

A kismamák gondjaival foglalkozó internetes oldalakon a gyakran feltett, kínosnak tartott kérdések közé tartozik, hogy vajon tényleg bekakilhatunk-e szülés közben. A válasz pedig, akár sorstársak, akár szakértők adják meg, egyszerű és szinte szó szerint megegyezik: „Igen, előfordul, de ez akkor ott senkit nem érdekel”.

Mi történik? A szülés közben a baba feje áthalad a kismedencén, ahol a hüvely mögött a vastagbél utolsó szakasza, a széklet összegyűjtésért, megformálásáért és ürítéséért felelős végbél is fut. Ha ez éppen telve van béltartalommal, akkor a szülőcsatornán előrehaladó csecsemő feje – helyet készítve magának – maga előtt tolja ezt, így az erőlködés, a tolófájások közben nem ritkán először a bélsár ürül.

Kell-e beöntés?

Erre a lehetőségre számítva sok helyen a szülés előtti előkészítés része a végbél kiürítése is. Amikor a fájások rendszeressége, a méhszáj tágulata már egyértelműen jelzi, hogy közeleg a szülés, a leendő anyukák beöntést vagy kúpot kapnak, hogy a szülést már kiürített végbéllel várják. Intézményenként változó, mi minden tartozik az előkészítéshez, régebben a beöntés a szülés előkészítésének szinte kötelező része volt, kivéve persze a rohamszüléseket, amikor nincs elég idő erre. (A szülészeti protokoll szerint mintegy félórára van szükség ahhoz, hogy az ily módon fellazított széklet kiürüljön.)

Manapság, amikor egyre inkább törekszenek arra, hogy minél természetesebben, minél kevesebb beavatkozással történjen a szülés, már egyre több helyen elmarad az előkészítésnek ez a – a kismama számára némileg kellemetlen – módja. Már nemcsak az alternatív, háborítatlan szüléseknél ellenzik, hanem a szülésről szóló ajánlásában a rutinszerűen végzett beöntést a WHO is a felesleges, hatástalan beavatkozások közé sorolta. Ugyanakkor az is előfordul, hogy maga a kismama kéri ezt, mert ódzkodik attól, hogy ilyen, kínosnak tartott helyzetbe kerüljön szülés közben.

Sok szülész ma is előnyösebbnek tartja, ha elvégzik a beöntést, végbélürítést a szülés előtt. Azzal érvelnek, hogy egyrészt a meleg vízzel végzett beöntés ellazítja a méhszájat is, gyorsítja a tágulást, felélénkíti a bélmozgásokat, ami a méhizomzatra is hat, így gyorsítja a vajúdás folyamatát is. Másrészt üres végbél mellett higiénikusabb a szülés, kisebb a veszélye a gátseb fertőzésének is.

 Ne szégyellje, nincs oka rá!

Ha mégis megtörténik, hogy a kitolási szakban, a tolófájdalmak görcseiben egy kis széklet is ürül? Semmi gond, ne hagyja, hogy ez megrontsa a szülés élményét! A szülészeten ezzel a jelenséggel naponta találkoznak, természetesnek tekintik. A szülésznő egy pillanat alatt kicseréli a szennyezett lepedőt, textíliát, és a kismama továbbra is nyugodtan összpontosíthatja erejét, figyelmét a szülésre, a kicsivel való mielőbbi találkozásra.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

 

A Tények és tévhitek: bekakilhatunk szülés közben? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/tenyek-es-tevhitek-bekakilhatunk-szules-kozben/feed/ 0
Így változik a női mell a terhesség és a szoptatás során http://www.csaladivilag.hu/igy-valtozik-a-noi-mell-a-terhesseg-es-a-szoptatas-soran/ http://www.csaladivilag.hu/igy-valtozik-a-noi-mell-a-terhesseg-es-a-szoptatas-soran/#comments Wed, 07 Feb 2018 10:57:23 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31024 Így változik a női mell a terhesség és a szoptatás során   A gyermekvárás hónapjai alatt az anya szervezetében számos változás zajlik, egyrészt a méhben növekvő magzat élettani szükségleteinek megfelelően, másrészt felkészülve a szoptatás időszakára. A női mell is átalakul, hogy el tudja látni majd az újszülött táplálásának feladatát. Nézzük, a mell milyen változásaira számíthatunk!

A Így változik a női mell a terhesség és a szoptatás során bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Így változik a női mell a terhesség és a szoptatás során

 

A gyermekvárás hónapjai alatt az anya szervezetében számos változás zajlik, egyrészt a méhben növekvő magzat élettani szükségleteinek megfelelően, másrészt felkészülve a szoptatás időszakára. A női mell is átalakul, hogy el tudja látni majd az újszülött táplálásának feladatát. Nézzük, a mell milyen változásaira számíthatunk!

 

Érzékenyebbé válik

A terhességet kísérő hormonális változások hatással vannak az emlőre, serkentik a vérkeringést annak szöveteiben. Emiatt fokozzák annak érzékenységét, a kismama duzzadtnak, szinte gyulladásban lévőnek is érezheti a mellét, és van, aki emiatt a terhesség első harmadában nehezen viseli el a melltartó vagy a ruha érintését is. Az emlő érzékenységét a terhesség korai tünetei között tartják számon, már a 4. – 6. terhességi hétben is jelentkezhet, akkor, amikor még meg sincs állapítva a terhesség. A várandós kismama jól teszi, ha ez idő alatt puha, természetes, légáteresztő anyagból készült melltartókat hord, amelyeknek nincs varrása a mellbimbó táján. Jobb kerülni az esetleg irritációt okozó szintetikus anyagokat, csipkecsodákat.

 

Egy-két mérettel is nőhet

Már az első trimeszter idején elkezd növekedni a mell, ami a terhesség végéig, illetve a szoptatás alatt akár két méretnyi különbséget is jelenthet, még akkor is, ha a várandós kismama terhesség alatti súlygyarapodása nem lépi túl az ajánlott 8-10 kilogrammot. Abban, hogy ez a növekedés ne rontsa el a mellek alakját, és ne okozzon kényelmetlenséget, megint csak a megfelelő, jól illeszkedő és stabil tartást biztosító melltartó segíthet. Nem kell felhagyni az aktivitással sem, számos mozgásforma kifejezetten ajánlott kismamáknak is, így mód van arra is, hogy a mellizmok is edzettek maradjanak, ne veszítsék el a tartásukat.

 

A külső jellemzők is változnak

A mellbimbó is változik a szoptatásra készülve: a mellbimbón lévő, körbe rendezett kis kiemelkedések, az ún. Montgomery-mirigyek nagyobbak, feltűnőbbek lesznek. Ezeknek az a funkciója, hogy a bimbó bőrfelületét védő, tápláló olajos váladékot termeljenek. A mellbimbó sötétebb színű lesz, mivel pigment, festékanyag halmozódik fel benne. Az emlő megnagyobbodása miatt nyúlik a bőr, ami viszketést is okozhat. Az erek átsejlenek a finom bőrön, és megjelenhetnek vékony, gyöngyházszínű terhességi csíkok is.

 

Megindul a tejtermelés

Az emlők az első trimeszter vége felé kezdik az ún. kolosztrumot, előtejet termelni, de ebből az első cseppek többnyire csak a terhesség utolsó heteiben jelennek meg. Ez a sárgás, sűrű, különleges összetételű tej biztosítja az újszülött táplálékát addig, amíg be nem indul az anyatej termelődése. Az ún. tejbelövellés a szülés utáni harmadik-negyedik napon várható, ami a mell fájdalmas feszülését eredményezheti. A rendszeres szoptatással, fejéssel, masszírozással ez megszűnik. A kismamáknak és babáiknak szülésznő, védőnő, szoptatási tanácsadó segíthet abban, hogy mielőbb „egymásra hangolódjanak”, és minél kevesebb kényelmetlenséget, minél több örömet szerezzen a szoptatás mindkettejüknek. Ha bármi nehézség van, érdemes mielőbb szakszerű segítséget kérni, hogy elkerülhessék az esetleges problémákat, például a fájdalmas bimbórepedést, gyulladást.

Az anyatej a mell szövetében elhelyezkedő sok apró mirigyben termelődik és a számos vékony tejcsatornán keresztül jut a mellbimbóhoz, ahol a nagyobb „gyűjtőcsatornákban”, a tejöblökben gyűlik össze mindig egy-egy kortyra való a csecsemő számára.

Jó tudni, hogy a mellnek sem a várandósság előtti, sem a szülés idejére kialakult mérete nem függ össze a tejtermelési képességével, hiszen ezt a terhességi hormonok befolyásolják.

 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

 

A Így változik a női mell a terhesség és a szoptatás során bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/igy-valtozik-a-noi-mell-a-terhesseg-es-a-szoptatas-soran/feed/ 0
Hogyan kerüljük el a fertőzéseket a terhesség alatt http://www.csaladivilag.hu/hogyan-keruljuk-el-a-fertozeseket-a-terhesseg-alatt/ http://www.csaladivilag.hu/hogyan-keruljuk-el-a-fertozeseket-a-terhesseg-alatt/#comments Thu, 01 Feb 2018 10:34:15 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31015   Hogyan kerüljük el a fertőzéseket a terhesség alatt   Az alábbiakban szedtük össze, miket javasolt tenni a baj elkerülése érdekében. 1./ A megfelelő higiénia fontossága. A gyakori kézmosás az egyik legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a bacilusoktól, hogy megelőzzük a fertőzéseket. Mindig legyen kéznél nedves kéztörlő, vagy alkoholos kézfertőtlenítő krém arra az esetre, ha

A Hogyan kerüljük el a fertőzéseket a terhesség alatt bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
 

Hogyan kerüljük el a fertőzéseket a terhesség alatt

 

Az alábbiakban szedtük össze, miket javasolt tenni a baj elkerülése érdekében.

1./ A megfelelő higiénia fontossága. A gyakori kézmosás az egyik legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a bacilusoktól, hogy megelőzzük a fertőzéseket. Mindig legyen kéznél nedves kéztörlő, vagy alkoholos kézfertőtlenítő krém arra az esetre, ha nem jutnánk szappanhoz és vízhez – például ha tisztába tesszük a babát a kocsi hátsó ülésén, stb.

2./ Csak rendesen megsült/megfőzött húsokat együnk. A nem kellően elkészített húsok rengeteg káros baktériumot tartalmaznak, melyek nagyon veszélyesek a terhes anyukákra.

3./ Kerüljük a nem pasztőrözött tej és tejtermékek fogyasztását. Kizárólag pasztőrözött tejet szabad fogyasztani, illetve a lágy sajtoknál is ellenőrizni kell a címkén, hogy pasztőrözve van e vagy sem.

4./ GBS szűrés. Minden negyedik nőben megtalálható a B csoportú streptococcus baktérium, mely általában semmilyen tünetet nem okoz. Viszont a vajúdás és szülés időszakában megfertőzheti az újszülöttet, ezért mindenképpen érdemes még a szülés előtt elvégezni a szűrést, s ha szükséges a megfelelő kúrát.

5./ Oltások fontossága. Már a tervezett terhesség bekövetkezte előtt beszéljünk az orvosunkkal, melyek azok az oltások, melyeket be kell adatni a terhesség alatt, s mikor esedékesek.

6./ Szűrés a szexuális úton terjedő betegségekre. Javasolt még a terhesség előtt részt venni olyan szűrővizsgálatokon, melyekkel kiszűrhetőek olyan betegségek, mint például a HIV, vagy a hepatitis B. Amennyiben pozitív a szűrés eredménye, az orvos el fogja mondani, hogyan lehet lecsökkenteni a baba megfertőződésének veszélyeit.

7./ Kerüljük a fertőzésgócokat 1. Lehetőleg ne keressük olyan emberek társaságát, akikről tudjuk, hogy pl. influenzával, rubeolával, vagy bárányhimlővel fertőződöttek, nehogy elkapjuk ezeket a betegségeket.

8./ Kerüljük a fertőzésgócokat 2. Ne utazzunk olyan helyre, ahol tudjuk, hogy magunkra és a gyermekünkre veszélyes fertőzések találhatók, pl. ZIKA vírus.

9./  Kerüljük a fertőzésgócokat 3. Ne a terhesség ideje alatt váljunk megszállottjaivá a rágcsálóknak, hüllőknek, illetve semmi esetre sem mi ürítsük a macskánk almát. Az állatok fekáliája rengeteg vírust, parazitát tartalmaznak, melyek veszélyesek a terhes anyukára.

Forrás: healthychildren

 

 

A Hogyan kerüljük el a fertőzéseket a terhesség alatt bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/hogyan-keruljuk-el-a-fertozeseket-a-terhesseg-alatt/feed/ 0