CsaládiVilág http://www.csaladivilag.hu Családi témák a terhességről, szülésről, a csecsemő gondozásáról és a gyermeknevelésről. Thu, 10 Nov 2016 17:29:16 +0000 hu-HU hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.3 A terhességi toxémia http://www.csaladivilag.hu/terhessegi-toxemia/ http://www.csaladivilag.hu/terhessegi-toxemia/#comments Thu, 10 Nov 2016 17:25:47 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30468 Szakorvos segítségével határozzuk meg a toxémia jellemzőit, szűrés és megelőzési lehetőségeit, kialakulásának okait. A tények: A terhességi toxémia – orvosi nevén pre-eclampsia – oka ismeretlen, létrejöttében a méhlepény beágyazódási zavara és egy hibás immunválasz játszik közre az anya részéről. A toxémia a várandósság második felében alakul ki, és a magas vérnyomás, valamint a fehérjevizelés együttes

A A terhességi toxémia bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Szakorvos segítségével határozzuk meg a toxémia jellemzőit, szűrés és megelőzési lehetőségeit, kialakulásának okait.

A tények:

 • A terhességi toxémia – orvosi nevén pre-eclampsia – oka ismeretlen, létrejöttében a méhlepény beágyazódási zavara és egy hibás immunválasz játszik közre az anya részéről.
 • A toxémia a várandósság második felében alakul ki, és a magas vérnyomás, valamint a fehérjevizelés együttes jelentkezése alapján ismerhető fel.
 • A korábban terhességi mérgezésként is ismert állapot, a súlynövekedés elmaradásával és a terhesség korai befejezésének szükségességével veszélyezteti a magzatot.
 • Amennyiben súlyosbodik, epilepsziához hasonló görcsrohamot – latin kifejezéssel eclampsiát – is okozhat, amely mind az anya, mind a magzat életét fenyegetheti.

 

Megijedni vagy cselekedni?

A magzathoz a méhlepényen keresztül jutnak el a tápanyagok és az oxigén, a terhességi toxémia esetében azonban – a méhlepény nem megfelelő beágyazódása miatt – a kicsi nem kapja meg a növekedéséhez szükséges anyagokat. A pre-eclampsia súlyos, akár életveszélyes komplikációkat okozhat az anyában, ami a terhesség befejezését, vagyis a szülés idő előtti megindítását teheti szükségessé.

Ez ijesztően hangzik, de a tudomány fejlődésének köszönhetően szűréssel már meglehetősen pontosan mutatható ki a toxémia előfordulásának valószínűsége, már a várandósság korai szakaszában. Amennyiben speciális, komplex vizsgálat magas kockázatot mutat, a kismama orvosa olyan kezeléssel tud készülni, amivel a várandósságot veszélyeztető tünetek késleltethetőek és a koraszülés megelőzhető. A terhességi toxémia-szűrés egy új módszer a várandósgondozásban és a vizsgálat pontossága mellett fontos, hogy az általa előre jelzett állapot kezelésére is hatékony módszert találjon az orvostudomány.

„Az első trimeszterben a Down-kór kiszűrésére alkalmazott kombinált-teszttel együtt végezhető el az a vizsgálat, amely során megbecsüljük a terhességi toxémia kockázatát is – mondja Dr. Tidrenczel Zsolt, a szűrést már alkalmazó Czeizel Intézet szakorvosa. – A szűrés képes a várandósság 12. hetében megállapítani, hogy az anyára és a magzatra veszélyes folyamat beindul-e a 28. héten. Szűréskor vizsgáljuk az anya életkorát, testsúlyát, vérnyomását, esetleges krónikus betegségeit és a vérből megállapítjuk a magzati fehérje koncentrációját. Mindemellett egy speciális ultrahang vizsgálattal figyeljük meg az anyaméh fő erén mért véráramlási adatokat. Az eljárással 96%-os hatékonysággal tudjuk előre jelezni a terhességi toxémia kialakulását.”

A toxémia többnyire enyhe lefolyású, de néhány esetben súlyos is lehet. A szűrés segít abban, hogy a magas kockázatú kismamákat azonosítsuk és egy egyszerű, alacsony dózisú aszpirin kezeléssel, és gyakoribb ellenőrző vizsgálatokkal a veszélyeztető állapot kialakulását késleltessük

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a terhességi toxémia leginkább azért okozott sokaknál nyugtalanságot már a családtervezés időszakában, mert eddig kevés volt az egyértelmű iránymutatás. A téma szakértői megközelítése és a szűrővizsgálatok egyre könnyebb elérhetősége remélhetőleg közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy a veszélyeztetett kismamák minél előrehaladottabb terhességig jussanak el egészségesen, így csökkentve a koraszülés szövődményeinek kockázatát.

A A terhességi toxémia bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/terhessegi-toxemia/feed/ 0
Kerülje el a csontkovácsokat! http://www.csaladivilag.hu/kerulje-el-csontkovacsokat/ http://www.csaladivilag.hu/kerulje-el-csontkovacsokat/#comments Thu, 10 Nov 2016 17:09:00 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30464 Kihez forduljunk, ha már minden mozdulat fáj? Sokan ilyen esetben csontkovácshoz fordulnak, az ortopéd szakorvos azonban óva int az ilyen megoldásoktól. Szerinte ugyanis az a leghasznosabb, ha csontropogtatás helyett kiderül, mi váltja ki a panaszokat. A megfelelő kezelést csak ezután érdemes kiválasztani szakember segítségével. Nehéz higgadt döntést hozni, amikor valakinek pokoli fájdalmai vannak, gyakran a

A Kerülje el a csontkovácsokat! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Kihez forduljunk, ha már minden mozdulat fáj? Sokan ilyen esetben csontkovácshoz fordulnak, az ortopéd szakorvos azonban óva int az ilyen megoldásoktól. Szerinte ugyanis az a leghasznosabb, ha csontropogtatás helyett kiderül, mi váltja ki a panaszokat. A megfelelő kezelést csak ezután érdemes kiválasztani szakember segítségével.

Nehéz higgadt döntést hozni, amikor valakinek pokoli fájdalmai vannak, gyakran a barátok, a családtagok, a munkatársak azok, akik tippet adnak, kit érdemes felkeresni az egészségügyi panaszokkal. Sokan esküsznek a csontkovácsokra, az ortopéd szakorvos azonban mindenkit óvatosságra int, hogy egy olyan kezelésre menjen el, amely során nem a panaszok kiváltó okával foglalkoznak. Szerinte egy csontkovács többet árthat, mint használhat.

„Nagyon fontos kideríteni, mielőtt bárkit felkeresünk mozgásszervi panaszokkal, hogy milyen végzettséggel rendelkezik. Az esetek nagy részében masszőrök szélesítik ki a tevékenységi körük ezzel a szolgáltatással, és gyakori, hogy külföldiek, például ázsiaiak, ukránok vagy oroszok hirdetik magukat csontkovácsként. Bár a ropogtatás után 1-2 óráig, esetleg 1-2 napig valóban jobban érzi magát a beteg, szinte megkönnyebbül, mert úgy érzi, elmúltak a fájdalmai, az esetek túlnyomó részében azonban visszatérnek az eredeti panaszok. A csontkovács ugyanis azzal nem foglalkozik, mi áll a fájdalmak hátterében, csak egy átmeneti megoldást jelenthet” – fogalmazott Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa.

Egy-egy fájdalom esetében izom, ízületi elváltozások állhatnak a háttérben, ezeket azonban különböző képalkotó (röntgen, MR, ultrahang) vizsgálatokkal, illetve szakorvosi tudás segítségével lehet megállapítani. A csontkovácsok viszont csak a csontok kiropogtatásával foglalkoznak, nem néznek utána – mivel nincs meg a megfelelő szaktudásuk -, hogy mi váltotta ki a például a csigolyablokkokat. Az ortopéd szakorvos szerint hosszú távú javulást az ő közreműködésükkel nem lehet elérni, sőt, még nagyobb kárt is okozhatnak.

„Sok esetben ízületi manipulációval porckárosodást, izomszakadást, szalagsérülést is okozhatnak, ezek pedig mind rontanak a páciens állapotán. Gyakran találkozom olyan esetekkel, amikor egy, még visszafordítható, kezdeti sérvet végül meg kell műteni, mivel idegsérülést okozott a csontkovács. Ebben az esetben az alternatív gyógymódok már nem jelentenek megoldást” – tette hozzá Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos.

De kit válasszunk ilyen esetben? A mindennapi életben kevesen gondolják úgy, hogy egy gyógytornász-fizioterapeuta, vagy manuálterapeuta felkeresése jelentheti a kiutat. Manipulációs, kiropogtatós kezelést ma a hatályos jogszabályok szerint csak olyan szakember végezhet, aki elvégezte egy orvosi egyetem manuálterapeutás továbbképzését. A gyógytornászok tudományos alapokon nyugvó szemlélettel, megfelelő szakmai háttérrel oldják fel a test bizonyos ízületi blokkjait, amelyek a fájdalmakat idézhetik elő. A szakember (manuálterapeuta) gyakorlatok segítségével készíti elő a blokkok feloldását, majd betanít olyan mozdulatokat, amelyeket az otthonunkban is bármikor elvégezhetünk, segítségükkel viszont megakadályozhatjuk a panaszok visszatérését.

A Kerülje el a csontkovácsokat! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/kerulje-el-csontkovacsokat/feed/ 0
A cukorbetegség szív-érrendszeri kockázatainak időben történő felismerése életeket menthet http://www.csaladivilag.hu/cukorbetegseg-sziv-errendszeri-kockazatainak-idoben-torteno-felismerese-eleteket-menthet/ http://www.csaladivilag.hu/cukorbetegseg-sziv-errendszeri-kockazatainak-idoben-torteno-felismerese-eleteket-menthet/#comments Sat, 22 Oct 2016 20:01:09 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30458 A Szent János Kórház Budai Neuropathia Centruma egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott. Az egyszerű és gyors vizsgálati módszer segítségével felmérhető, mennyire veszélyeztetett a beteg a szív- és érrendszeri szövődmények szempontjából. A cukorbetegség kisereket érintő szövődményei döntő mértékben, a nagyereket érintő károsodások jelentős fokban az emelkedett vércukorszint következményei, amelyek fegyelmezett életmóddal és megfelelő gyógyszeres

A A cukorbetegség szív-érrendszeri kockázatainak időben történő felismerése életeket menthet bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A Szent János Kórház Budai Neuropathia Centruma egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott. Az egyszerű és gyors vizsgálati módszer segítségével felmérhető, mennyire veszélyeztetett a beteg a szív- és érrendszeri szövődmények szempontjából.

A cukorbetegség kisereket érintő szövődményei döntő mértékben, a nagyereket érintő károsodások jelentős fokban az emelkedett vércukorszint következményei, amelyek fegyelmezett életmóddal és megfelelő gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők.

Az AGE az advanced glycation endproducts kifejezés rövidítése, jelentése glikált fehérje végtermék. Ez a fehérjék és a szénhidrátok összekapcsolódásakor keletkező toxikus anyag. Fontos szerepet játszik az öregedési folyamatokban és számos betegség, pl. a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegség előidézője lehet. Ennek a toxikus anyagnak a kimutatására fejlesztették ki ezt a berendezést. A mérés során megjósolható, mennyire veszélyeztetett a vizsgált személy a fenti betegségek és szövődményeik szempontjából.

A kor előre haladtával az AGE az egészséges emberek szervezetében is fellelhető. Fokozott kockázatra utal, ha szöveti jelenléte azonos korú egészséges személyekéhez képest magasabb. Az AGE Reader tehát azt vizsgálja, hogy a korunknak megfelelő értékekkel rendelkezünk-e. A készülék működése azon az elven alapul, hogy az AGE egyedi módon fluoreszkál. A műszer tehát a fluoreszcencia mértékét rögzíti. Vizsgálatával tovább pontosítja az érelmeszesedés kockázatának felmérését.

A Budai Neuropathia Centrum 2009-ben kezdte meg működését, ez volt az ország negyedikként megnyitott regionális centruma. Az elmúlt 7 évben csaknem 8000 vizsgálatot végeztek el itt. „A cukorbetegség világszerte – így hazánkban is – rohamosan növekvő gyakoriságú. Minden eljárás, ami az érintettek hatékonyabb ellátását segíti, hozzásegíthet a késői szövődmények megelőzéséhez, vagy legalább késleltetéséhez, progressziójuk lassításához.” – emelte ki Dr. Winkler Gábor, a központ vezetője.

Az 1,6 millió forint értékű AGE Readert a Wörwag Pharma adományozta a Budai Neuropathia Centrumnak. A Wörwag 2016-ban már támogatta a miskolci gyermek és felnőtt Neuropathia Centrum megnyitását egy neurométerrel. Nyáron egy Ewing-tesztert adományozott a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházának, és tervezi egy további Ewing-teszter átadását egy másik kiválasztott intézménynek. Ezzel a 2016-os eszközadományok összértéke év végéig eléri a 7 millió forintot.

A A cukorbetegség szív-érrendszeri kockázatainak időben történő felismerése életeket menthet bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/cukorbetegseg-sziv-errendszeri-kockazatainak-idoben-torteno-felismerese-eleteket-menthet/feed/ 0
Mikor szükséges kardiológiai vizsgálat a terhesség alatt? http://www.csaladivilag.hu/mikor-szukseges-kardiologiai-vizsgalat-a-terhesseg-alatt/ http://www.csaladivilag.hu/mikor-szukseges-kardiologiai-vizsgalat-a-terhesseg-alatt/#comments Tue, 16 Aug 2016 07:59:13 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30445 A várandósság kilenc hónapja fokozott körültekintést követel meg a leendő édesanyáktól, akiknek a különféle vizsgálatokon túl fontos odafigyelniük a szív- és érrendszeri egészségükre. Dr. Bálint Hajnalka kardiológus főorvos és a Czeizel Intézet segítségével gyűjtöttük össze azokat a helyzeteket, amelyek esetén a kismamának az esetleges szövődmények megelőzése érdekében feltétlenül fel kell keresnie a szakorvost. A várandósságot

A Mikor szükséges kardiológiai vizsgálat a terhesség alatt? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A várandósság kilenc hónapja fokozott körültekintést követel meg a leendő édesanyáktól, akiknek a különféle vizsgálatokon túl fontos odafigyelniük a szív- és érrendszeri egészségükre. Dr. Bálint Hajnalka kardiológus főorvos és a Czeizel Intézet segítségével gyűjtöttük össze azokat a helyzeteket, amelyek esetén a kismamának az esetleges szövődmények megelőzése érdekében feltétlenül fel kell keresnie a szakorvost.

A várandósságot önmagában egy úgynevezett „stressz-tesztnek” is lehet nevezni, ami felszínre hozhat különféle megbetegedéseket. Ezek közül leggyakrabban a szív- és érrendszeri betegségekkel találkozhatunk (pl. magas vérnyomás, ritmuszavarok). A szakorvos az alábbi helyzetekben javasolja várandós kardiológiai ambulancia felkeresését.

Ismert szív- és érrendszeri betegség

A leggyakoribb a krónikus magas vérnyomás, a ritmuszavar és/vagy a veleszületett fejlődési szívrendellenesség. „Ilyen esetekben a várandósságot ajánlott előre megtervezni, és felvilágosítást kérni a lehetséges anyai, magzati vagy szülészeti szövődményekről. A várandóssághoz köthető rizikót az alapbetegség súlyossága határozza meg, de rendszeres követés mellett minimálisra csökkenthetők a lehetséges problémák” – árulta el az ilyen állapotokra specializálódott doktornő.

Várandósság alatt jelentkező panaszok

Először jelentkező vagy csak terhesség esetén ismétlődő panasz lehet a szívdobogás érzés, a mellkasi nyomás, a szédülés, a vártnál jelentősebb lábszár ödéma, illetve terhelésre jelentkező nehézlégzés vagy fulladás. Mindezek és magasabb vérnyomásértékek esetén is ajánlott a kardiológiai szakvizsgálat. „Megjegyzendő, hogy a szív- és érrendszeri szövődmények szempontjából magasabb rizikócsoportba tartozik az idősebb nők (főleg a lombik programban résztvevők) várandóssága is” – mondta el a Czeizel Intézetben rendelő kardiológus főorvos.

Állapotfelmérés a várandósság alatti események után

A várandósság alatt ismétlődő vagy először jelentkező események kihatással lehetnek az édesanya további életére. „Például a terhességi magas vérnyomás betegségben szenvedő nők, és a pre-eclampsiás vagy más néven a terhességi toxémia előállapotában lévők 20%-a lesz magas vérnyomásos a későbbiekben, és kétszeresére nő a koszorúsér betegség, illetve hosszú távon a stroke veszélye is.” Várandósság után újabb állapotfelmérés alapján életmódbeli változtatások bevezetése (súlykontroll, diéta, sport), szükség esetén rendszeres kardiológiai követés javasolt.

Az ismert szívbetegségek esetén mindenekelőtt az anyai magas vérnyomás, a ritmuszavar, a szívelégtelenség, az esetleges vérzéses állapotok és a vérrögképződés megelőzése a cél. Törvényszerű, hogy az anya panaszmentességének elérése mellett a magzat fejlődését is biztonságosabbá tesszük. A kardiológiai gondozás labor, EKG, szívultrahang vizsgálat, szükség esetén 24 órás EKG és/vagy vérnyomás monitorozásból áll a várandósság alatt. A terhesség előtti és utáni állapotfelmérést a terheléses EKG egészíti ki. A kontrollok gyakorisága a nő állapotától függ” – mondta el végezetül a főorvos.

A Mikor szükséges kardiológiai vizsgálat a terhesség alatt? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/mikor-szukseges-kardiologiai-vizsgalat-a-terhesseg-alatt/feed/ 0
Nyári folyadékfogyasztás – hogyan kerüljük el a veszélyes kiszáradást? http://www.csaladivilag.hu/nyari-folyadekfogyasztas-hogyan-keruljuk-el-veszelyes-kiszaradast/ http://www.csaladivilag.hu/nyari-folyadekfogyasztas-hogyan-keruljuk-el-veszelyes-kiszaradast/#comments Tue, 16 Aug 2016 07:42:31 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30442 Rengeteg tévhit kering arról, hogy mennyi folyadékot kellene naponta elfogyasztani, különösen egy forró nyári napon, amikor még jobban oda kell figyelnünk az ivásra. Mit és mennyit igyunk általában, illetve kánikula esetén? – erről kérdeztük dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus (testsúlygyógyász) szakorvost. „A felnőtt ember napi alap folyadékigénye testsúlytól függően átlagosan 2,5 – 3 l, melynek

A Nyári folyadékfogyasztás – hogyan kerüljük el a veszélyes kiszáradást? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Rengeteg tévhit kering arról, hogy mennyi folyadékot kellene naponta elfogyasztani, különösen egy forró nyári napon, amikor még jobban oda kell figyelnünk az ivásra. Mit és mennyit igyunk általában, illetve kánikula esetén? – erről kérdeztük dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus (testsúlygyógyász) szakorvost.

„A felnőtt ember napi alap folyadékigénye testsúlytól függően átlagosan 2,5 – 3 l, melynek kétharmadát folyadékok formájában pl. víz, ásványvíz, üdítők, levesek, egyharmadát pedig az élelmiszerekben kötött víz formájában fogyasztjuk el (a zöldségek, gyümölcsök 75-95 %-a víz, húsok kb. 70 %-a, sajtok és sütőipari termékeknek kb. 30%-a víz). A bevitt folyadék egy része később a verejtékkel, vizelettel, széklettel és a légzéskor kibocsájtott párával távozik a szervezetből. Nyári melegben, vagy fokozott fizikai aktivitáskor a verejtékezés  egyénenként változó mértékben fokozódik.”

Mi történik akkor, ha nem fogyasztunk elég folyadékot?
„Sajnos az emberek nagyobb része manapság jóval kevesebb folyadékot fogyaszt naponta, mint amennyi a szervezete optimális működéséhez szükséges lenne, időhiányra, vagy a gyakoribb vizelési igény okozta kellemetlenségre hivatkozva. Sokan még a napi 1 liter folyadékbevitelt sem érik el, így önszántukból „sivatagi körülmények” közé kényszerítik szervezetüket. Ez a rossz szokás hosszan tartó vízhiányos állapotot létesíthet a szervezetben. A megfelelő folyadékfogyasztás az egészség megőrzéséhez, sőt a testsúly ideális zónában tartásához alapvetően fontos. Egészséget jelent, ha az ember szinte lubickol a belső folyadéktereiben. Az emberi test 50-70%-a víz az életkortól függően, tehát a víz szervezetünk egyik legfontosabb alkotóeleme” – árulta el Dr. Gajdács Ágnes.
„A víz alapvető oldószer, vivőanyag, részt vesz a sejtek alakjának és működésének kialakításában, a szervezet kémiai reakcióban (pl. enzimek és hormonok képzése), a keringési rendszer fő eleme, hiszen a vér 99 %-a folyadék. A víz nélkülözhetetlen az emésztőnedvek képzésében, a salakanyagok kiválasztásában, hiány esetén emésztési problémák, székrekedés léphetnek fel. Ha folyamatosan kevés folyadék áll a szervezet rendelkezésére, besűrűsödik a vér, felgyorsul a szervezet öregedése, romlanak a keringési viszonyok, megnő a keringési betegségek (pl. trombózis, agyérgörcs, szívinfarktus stb.), a vesekő és egyéb vesebetegségek, valamint a húgyúti, vastagbél és emlődaganatok kialakulásának kockázata.”

Figyelmeztető jelek vízhiány esetén
„A szervezet hamar jelzi, ha vízre van szüksége, az első jel a szájnyálkahártya kiszáradása, ami már 1 % folyadékhiány alatt is fellép.  Ha tehát azt érezzük, hogy kiszáradt a szájunk, azonnal igyunk 1-2 pohár vizet!  Ha a folyadékhiány 1-5 %-os, akkor a szomjúságon kívül erős étvágytalanság, hányinger lép fel, és erősen romlik a fizikai teljesítmény, míg 5-9% között csökken a koncentráló képesség, szédülés, nehézlégzés, izomgörcs, álmatlanság lép fel, valamint romlik a hőszabályozás. Közvetlen életveszélyről 10%-os folyadékvesztés felett beszélünk, ilyenkor görcsös állapot és olyan súlyos szervműködési zavarok lépnek fel, amelyek halálhoz vezethetnek, így azonnali intenzív kezelésre van szükség”– figyelmeztet a szakember.

Mennyit és mit igyunk?
„A napi alap folyadékszükséglet 15 éves kor felett 40 ml testsúly kilogrammonként, de a folyadékszükséglet függ az életkortól, a testösszetételtől( izom/zsír arány), a táplálkozástól, a fizikai aktivitástól és a környezeti tényezőktől, így nyáron a magas hőmérséklet jelentősen megnöveli a folyadékigényt, különösen ha magas páratartalommal társul. Megnöveli a folyadékszükségletet ezen kívül pl. a hányás, hasmenés, lázas állapot, a fokozott izzadás vagy a szoptatás.  Kevésbé ismert, hogy  a magas fehérjetartalmú étrend, legyen szó akár sportolók, body builderek sporttáplálkozásáról, akár divatos fogyókúrákról (pl. fehérjeturmixok fogyasztása, ketogén étrend, Atkins diéta, South Beach diéta, Ducan diéta stb.) fokozza a folyadékigényt. A magas fehérjetartalmú étrendet kötelező kiegészíteni megfelelő folyadékfogyasztással, ellenkező esetben akár vesekárosodás is felléphet!

Különösen figyeljünk a gyermekekre és az idősebbekre!
Felhívom a családtagok figyelmét arra is, hogy minden évszakban, de nyáron különösen fontos a gyermekek és idősek megfelelő folyadékfelvétele, mert ezekben az életkorokban a szomjúságot nem érzékelik jól az érintettek. A gyermekek testének akár 70%-a folyadék, viszont a testük kisebb, így még gyorsabban kiszáradhatnak, főleg nyáron. A gyermekeknek a szobahőmérsékletű,  alacsony (500 mg, vagy az alatti) ásványi anyag tartalmú ún. „babavizek” ajánlottak. A gyermekeket, időseket rendszeresen meg kell kínálni vízzel, és ügyelni arra, hogy tényleg el is fogyasztják azt!” – mondja Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus (testsúlygyógyász) szakorvos.

A Nyári folyadékfogyasztás – hogyan kerüljük el a veszélyes kiszáradást? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/nyari-folyadekfogyasztas-hogyan-keruljuk-el-veszelyes-kiszaradast/feed/ 0
Hőségriadó a testnek – Így vészeld át a kánikulát! http://www.csaladivilag.hu/hosegriado-testnek-igy-veszeld-kanikulat/ http://www.csaladivilag.hu/hosegriado-testnek-igy-veszeld-kanikulat/#comments Mon, 08 Aug 2016 11:41:09 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30437 Tikkasztó hőség? Forró nappalok és elviselhetetlenül meleg éjszakák? Legszívesebben egész nap a légkondicionált irodában, vagy a strandon töltenénk az időnket? A meleg, az állandó izzadás bizony mindannyiunk szervezetét kimeríti, arról nem is beszélve, hogy a nagy forróságban akár napszúrást is kaphatunk, ha nem vigyázunk. Pánikra azonban semmi ok, pár trükkel elviselhetőbbé tehetjük az izzasztó napokat,

A Hőségriadó a testnek – Így vészeld át a kánikulát! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Tikkasztó hőség? Forró nappalok és elviselhetetlenül meleg éjszakák? Legszívesebben egész nap a légkondicionált irodában, vagy a strandon töltenénk az időnket? A meleg, az állandó izzadás bizony mindannyiunk szervezetét kimeríti, arról nem is beszélve, hogy a nagy forróságban akár napszúrást is kaphatunk, ha nem vigyázunk. Pánikra azonban semmi ok, pár trükkel elviselhetőbbé tehetjük az izzasztó napokat, és elkerülhetjük a napszúrást is.

Ne vegyük félvállról a tűző nap hatását!

„Ha a legforróbb órákban tartózkodunk a tűző napon, könnyen megtörténhet, hogy napszúrást kapunk, ritkább esetben a hőguta veszélye is fennáll, amelynek kialakulását fokozza, ha a nagy melegben fizikai munkát is végzünk. Hőguta során a test nem tudja leadni a felesleges hőt, túlmelegszik, a testhőmérséklet emelkedése pedig akár életveszélyes is lehet. Szédülés, eszméletvesztés, szapora pulzus, nehézlégzés és izomgörcs is jelentkezhet. A beteget ilyenkor vigyük árnyékos, hűvös helyre, könnyítsünk ruházatán, és mielőbb kérjük orvos segítségét” – mondta dr. Nagy-László Nóra, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi orvosigazgatója.

A napszúrást főként a tűző napsugarak okozzák, tünetei pedig enyhébbek, de nagyon kellemetlenek: hőemelkedés, hidegrázás, fejfájás, hányinger, hányás, levertségérzet. A hűvös, elsötétített szoba, a csend, a hűsítő zuhany mind segíti a tünetek enyhülését. A napszúrás és hőguta elkerülése érdekében tartózkodjunk minél többet az árnyékban. Ha pedig a napon vagyunk, lehetőleg viseljünk világos színű fejfedőt, könnyű ruhát, és igyunk elegendő mennyiségű folyadékot!

Víz, víz és még több víz!

Kánikulában testünk fokozott verejtékezéssel hűti önmagát, amihez elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás. Ilyenkor naponta 3-4 liter folyadékra is szükségünk lehet. De mit is kéne innunk valójában? Ha eddig főként a cukros, adalékanyagokkal dúsított üdítőket fogyasztottuk, akkor azt gyorsan felejtsük el! A tiszta víz kiválóan oltja a szomjúságot, és nincs benne cukor sem, ami felpörgeti szervezetünket. Ha pedig unjunk már a csapvíz ízét, facsarjunk bele citromot, vagy igyunk ásványvizet,  100 %-os gyümölcslevet.

A kánikulában legtöbbünk semmi másra nem vágyik, csak egy jéghideg üdítőre, de a tévhittel ellentétben ez csak pár percig tartó felfrissülést hoz. A nagy melegben a túl forró italoknak sincs kedvező hatásuk, ám arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen hőmérsékletű italt fogyasszunk, a szakértők sem találták még meg a pontos választ. A hangsúly a rendszeres folyadékpótláson van, ennek érdekében igyunk minél több vizet!

 

Néhány tipp a forró napokra:

 • Viseljünk minél szellősebb, könnyedebb anyagból készült ruházatot, és kerüljük a sötét színeket!
 • Mindig legyen nálunk víz, és bátran sétáljunk át a köztereken kihelyezett párakapukon is a nagy melegben.
 • Figyeljük az időjárás-előrejelzést és a meteorológiai szolgálat által kiadott figyelmeztetéseket. Tartós melegben és hőségriadó esetén tartózkodjunk naptól óvott, hűvös, árnyékos helyen!
 • Tartózkodjunk a direkt napsugárzástól, hordjunk fejfedőt, és kenjük magunkat magas faktorszámú naptejjel!
 • Napközben zárjuk be az ablakokat, hogy a kinti forró levegő ne áramoljon be a lakásba. Lehetőség szerint a kora reggeli és esti órákban szellőztessünk.
 • Fokozott figyelemmel közlekedjünk! A melegtől kimerült szervezetünk reakcióideje lassul, ezáltal nő a balesetek kockázata.
 • Kánikula idejére ne tervezzünk nagyobb és hosszú ideig tartó fizikai munkát!
 • Fokozottan figyeljünk a gyerekekre és az idősekre, hogy a déli órákban kerüljék a napsütést, és igyanak elég folyadékot!
 • Ne feledkezzünk meg házi kedvenceinkről sem: számukra is biztosítsunk elegendő folyadékot, és sose hagyjuk őket a zárt autónkban!

A Hőségriadó a testnek – Így vészeld át a kánikulát! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/hosegriado-testnek-igy-veszeld-kanikulat/feed/ 0
6 hasznos tanács a klíma helyes használatához http://www.csaladivilag.hu/6-hasznos-tanacs-klima-helyes-hasznalatahoz-2/ http://www.csaladivilag.hu/6-hasznos-tanacs-klima-helyes-hasznalatahoz-2/#comments Wed, 20 Jul 2016 11:49:59 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30430 A nyári hőséget gyakran csak klímával tudjuk elviselni a lakásban, a munkahelyükön vagy az autóban. Valóban kellemes egy hűs lakásban álomra hajtani a fejünket, vagy izzadás nélkül végigdolgozni a munkanapot, nem beszélve a dugóban araszolásról. Azonban amennyire hasznos, annyira ártalmas is lehet a használata. A nyári forróságban vágyunk a hidegre, bármilyen mennyiségben, de mielőtt bekapcsoljuk,

A 6 hasznos tanács a klíma helyes használatához bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A nyári hőséget gyakran csak klímával tudjuk elviselni a lakásban, a munkahelyükön vagy az autóban. Valóban kellemes egy hűs lakásban álomra hajtani a fejünket, vagy izzadás nélkül végigdolgozni a munkanapot, nem beszélve a dugóban araszolásról. Azonban amennyire hasznos, annyira ártalmas is lehet a használata. A nyári forróságban vágyunk a hidegre, bármilyen mennyiségben, de mielőtt bekapcsoljuk, érdemes mérlegelnünk, hogy valóban jót tesz-e a szervezetünknek. Adunk pár tippet, mire figyeljünk oda a klímahasználatnál.

„A hőség okozta leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradtság, kimerültség, koncentráció hiánya, amely vezetés vagy fizikai munkavégzés közben különösen veszélyes. Hőségben kevésbé bírjuk a terhelést, a meleg okozta alvási problémák kialvatlansághoz, stresszhez vezethetnek, amely kihat a munkánkra, társas kapcsolatainkra. A kánikula fokozhatja a depressziós tüneteket, a szív-és érrendszeri betegséggel küzdők körében pedig hirtelen rosszullétekhez vezethet. A klíma használata mellett csökkenthetjük, elkerülhetjük a fenti tünetek előfordulását, valamint használata jótékony hatással lehet az allergiásokra is, ugyanis mivel napközben egyáltalán nem, vagy kevesebbet szellőztetünk, így nem jutnak be az allergiás tüneteket okozó pollenek” – mondta dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

Milyen panaszokat okozhat a klímahasználat?

 • Légzési panaszokat idézhet elő, és fülfájást is okozhat.
 • Ha gyakran használjuk, a hűtött helyiség levegője szárazzá válik – kiszáradhat a szem, valamint az orr- és torok nyálkahártyája is.
 • A túlságosan hidegre állított berendezés miatt könnyen megfázhatunk, főleg akkor, ha nagy a különbség a kinti és benti hőmérséklet között.
 • Nem megfelelő beállítása komoly stresszhatásnak teszi ki a szervezetünket: a meleg levegő után a hőelvezetést végző kitágult erek azonnal összehúzódnak a hidegben, ezáltal romlik a vérkeringés, emellett ízületi panaszokat is okozhat.
 • A nem megfelelően tisztított, karbantartott klímaberendezés komolyabb betegségeket, fertőzéseket, influenzaszerű megbetegedéseket is okozhat.

6 hasznos tanács a klíma helyes használatához:

Dr. Nagy-László Nóra szerint, ha néhány alapszabályt betartunk, megbetegedés nélkül élvezhetjük a klíma jótékony hatásait.

 • A legfontosabb, hogy rendszeresen – az autóban és az otthonunkban évente legalább egyszer, az irodában pedig kétszer, háromszor is – tisztítsuk és fertőtlenítsük a klímaberendezést. Lakásnál vagy az irodában a kültéri egység tisztítására is figyeljünk.
 • Beállításakor a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 5-8˚C legyen.
 • A hideg levegőt ne irányítsuk közvetlenül magunkra, így elkerülhetjük az ízületekre gyakorolt kellemetlen hatását.
 • Üzemeltessük minél alacsonyabb fordulatszámon a készüléket.
 • Ha autóban használjuk, pár perccel a kiszállás előtt kapcsoljuk ki, hogy szervezetünket minél kisebb sokként érje a hőmérsékletkülönbség.
 • Ha a munkahelyen fázunk a klíma miatt, próbáljunk kompromisszumot kötni a kevésbé fázós kollégákkal, vagy terítsünk magunkra egy kendőt.

A 6 hasznos tanács a klíma helyes használatához bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/6-hasznos-tanacs-klima-helyes-hasznalatahoz-2/feed/ 0
Ússzuk meg szárazon a nyári fülfájást! http://www.csaladivilag.hu/usszuk-meg-szarazon-nyari-fulfajast/ http://www.csaladivilag.hu/usszuk-meg-szarazon-nyari-fulfajast/#comments Wed, 20 Jul 2016 11:43:52 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30427 Sokunkkal előfordult már, hogy a nyári hőségben torokfájással, lázasan nyomtuk otthon az ágyat, ahelyett, hogy a strandon sütkérezhettünk volna. Ilyenkor pedig csak az jár a fejünkben, hogy vajon hol fázhattunk meg ennyire a nagy melegben. Pedig nem is olyan nehéz nyáron begyűjteni egy kis meghűlést, a kínzó fülfájásról nem is beszélve. Elég csak a túlságosan

A Ússzuk meg szárazon a nyári fülfájást! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Sokunkkal előfordult már, hogy a nyári hőségben torokfájással, lázasan nyomtuk otthon az ágyat, ahelyett, hogy a strandon sütkérezhettünk volna. Ilyenkor pedig csak az jár a fejünkben, hogy vajon hol fázhattunk meg ennyire a nagy melegben. Pedig nem is olyan nehéz nyáron begyűjteni egy kis meghűlést, a kínzó fülfájásról nem is beszélve. Elég csak a túlságosan hidegre állított klíma, huzat az autóban, vagy a víz alatti úszás, és máris oda a jó kedvünk. Vajon mitől alakul ki, és hogyan kerülhetjük el, hogy az önfeledt szórakozást ne váltsa fel a nyári fülfájás?

„A nyári fülfájást leggyakrabban a huzat és a vízben való lubickolás, búvárkodás okozza. Ha nincs klíma az autóban vagy az irodában, az állott, meleg levegőt kereszthuzattal próbáljuk felfrissíteni. A huzat miatt az orrgaratban megduzzadó nyálkahártya nem tudja megfelelően kiegyenlíteni a nyomást a középfülben, ez pedig az arra érzékenyeknél könnyen vezethet fájdalomhoz. A huzat mellett a szennyezett, vagy túlságosan klóros víz által okozott irritáció és gyulladás keserítheti meg a gondtalan nyaralást” – mondta el Dr. Székely Éva, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Fülfájás strandolás után

Gyakori panasz, hogy a strandon, leginkább a vízben hűsöléssel, búvárkodással eltöltött kellemes órák később kínzó fülfájás perceivé változnak. Mi ennek az oka? A kellemes pancsolás könnyen feláztatja a hallójárat érzékeny, vékony bőrét, amely ezáltal sérülékennyé válik, és könnyebben elfertőződik. Az így kialakult külső hallójárat-gyulladás okozói a baktériumok vagy gombák, amelyek viszketéssel, később váladékozással és erős fájdalommal, fülzúgással járó panaszokat okoznak.

Hogyan előzhetjük meg a nyári fülfájást?

Ha hajlamosak vagyunk a fülbetegségekre, egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük azokat. Íme, a doktornő néhány hasznos tanácsa:

 • Az uszodában és a strandon használjunk az úszásra kifejlesztett füldugót vagy úszósapkát, így elkerülhetjük, hogy víz jusson a fülünkbe.
 • Fürdőzés előtt csepegtessünk a fülünkbe paraffinolajat, amely szintén távol tartja a vizet.
 • Strandolás, hajmosás után alaposan tisztítsuk meg, és töröljük szárazra a fülünket.

FONTOS TUDNIVALÓK:

 • A fültisztításkor kerüljük a fültisztító pálcika használatát, mivel könnyen felsérthetjük vele a hallójáratot.
 • Kerüljük a tengervizes fül-spray és a fülgyertya használatát is, mivel ezek nem alkalmasak a hallójárati fülzsír eltávolítására.
 • A legtöbb esetben a természet megoldja ezt a feladatát is!

A normál tágasságú hallójáratból az átlagos mennyiségű fülzsír rágáskor, a rágóízület mozgása segítségével kiürül a hallójáratból a fülkagyló felé, amit fürdésnél eltávolítunk.

Ha az egyéni adottságok miatt túl sok fülzsír termelődik, vagy a hallójárat szűkebb az átlagosnál, akkor ez a tisztulási folyamat nem történik meg, felhalmozódik a fülzsír, amely dugulást, halláscsökkenést okoz. Ebben az esetben nincs házi praktika, a megoldás a szakorvosi vizsgálat és a fülmosás. Az ezt megelőző paraffinos olajozás segíti az orvos és az asszisztense munkáját.

Ha egyéni adottságok, vagy a gyakori fülpucolás miatt kevés a fülzsír a hallójáratban, akkor szinte biztos az állandó fülviszketés, a gyakran visszatérő hallójárat-gyulladás. Ez a legtöbb esetben szintén szakorvosi ellátást igényel.

Mit tegyünk, ha fáj a fül?

A fülfájás hátterében gyakran egyéb okok is állnak. Főként kisgyermekkorban jellemző a középfülgyulladás, amelyet egy korábbi nátha is okozhat, de a fájdalom hátterében akár hallójárat-gyulladás is állhat. Ezért mindenképp javasolt a szakorvos felkeresése, aki a gyógyszeres kezelés mellett, ha szükséges, a dobhártya felszúrásával biztosítja a dobüregben összegyűlt váladék távozását.

Felnőtt korban a hirtelen fellépő halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés esetén haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz, ugyanis a belsőfül eredetű halláscsökkenés esetén csak az azonnali kezelés biztosíthatja a hallás teljes visszanyerését.

A Ússzuk meg szárazon a nyári fülfájást! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/usszuk-meg-szarazon-nyari-fulfajast/feed/ 0
Égető nyári problémák http://www.csaladivilag.hu/egeto-nyari-problemak/ http://www.csaladivilag.hu/egeto-nyari-problemak/#comments Wed, 20 Jul 2016 11:23:04 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30424 Vízpart, napfürdőzés, egy hűsítő csobbanás a medencében – mi másra is vágynánk a nyári rekkenő hőségben? Szinte már érezzük is magunkon a frissítő vízpermetet, de sajnos a strandolás nem mindig felhőtlen. A nyaralást nagyon könnyen megkeserítheti egy-egy kellemetlen felfázás, fertőzés. A nyári hónapok során sok nő keresi fel a nőgyógyászát különféle panaszokkal. Olvasd el tippjeinket,

A Égető nyári problémák bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Vízpart, napfürdőzés, egy hűsítő csobbanás a medencében – mi másra is vágynánk a nyári rekkenő hőségben? Szinte már érezzük is magunkon a frissítő vízpermetet, de sajnos a strandolás nem mindig felhőtlen. A nyaralást nagyon könnyen megkeserítheti egy-egy kellemetlen felfázás, fertőzés. A nyári hónapok során sok nő keresi fel a nőgyógyászát különféle panaszokkal. Olvasd el tippjeinket, amelyek segítségével megelőzheted a bajt!

A nyári melegben könnyen szaporodnak a kórokozók, a strandok medencéinek vizét is sokkal nehezebb tisztán tartani. A bacilusok pedig támadnak, sok nőnek okozva ezzel bosszantó tüneteket. A legáltalánosabb panaszok közé sorolható az ágyéki viszketés, a bőrirritáció, a hüvelyváladékozás illetve a hüvelyi folyás, sőt könnyen fel is fázhatunk strandolás közben. „A női test anatómiai tulajdonságaiból következik, hogy a férfiakhoz viszonyítva sokkal könnyebben kaphat el különféle fertőzéseket. A fülledt, párás, nyári melegben a hüvely PH-értéke felborulhat, és ez olyan fertőzések kialakulásához vezethet, mint például a hüvelygomba. Ha fertőzésre utaló tünetet fedezünk fel magunkon, minden esetben forduljunk orvoshoz! Mielőbb kezdjük el a kezelést, hogy elkerüljük az esetleges szövődményeket” – mondta dr. Nagy László Zoltán, a Budai Egészségközpont nőgyógyásza.

Nyáron felfázni? Na, még mit nem!

A gombás fertőzések mellett tipikus nyári betegségnek számít a felfázás is. A statisztikák szerint a nők 80 százaléka legalább egyszer megtapasztalja élete során ezt a kellemetlen betegséget. Mégis hogyan lehet felfázni nyáron? Sajnos a hőmérséklet nem igazán befolyásolja a tünetegyüttes kialakulását, ugyanis köznyelvi megnevezése ellenére valójában a húgyhólyagba bejutott kórokozók okozzák. Dr. Nagy László Zoltán azt tanácsolja, ha a következő panaszok bármelyikét észleljük, ne habozzunk felkeresni szakorvosunkat:

 • gyakori vizelési inger
 • kevés vizelet
 • kellemetlen, szúró érzés (többnyire vizeletürítés közben is)
 • sötét színű, rossz szagú vizelet
 • erős alhasi fájdalom

Fesztiválozzunk, de óvatosan!

Ha a fürdőzés kockázatairól beszélünk, a fesztiválok veszélyeiről sem feledkezhetünk meg. Ugyan évről-évre javulnak a zenei fesztiválok higiénés körülményei, ennek ellenére sajnos szinte lehetetlen teljesen kiküszöbölni a fertőzések terjedését. A helyzeten tovább ront, hogy több ezer ember fordul meg a mellékhelyiségekben, ezért is kell fokozottan ügyelnünk saját tisztaságunkra. Azt se felejtsük el, hogy a különféle fertőzéseket nem csak a vízben vagy a mosdóban kaphatjuk el, szexuális úton is ugyanúgy terjedhetnek!

Aranyszabályok strandolóknak, fesztiválozóknak:

 • Bármennyire is jól esik egy-egy hűsítő csobbanás, érdemes körültekintőnek lennünk: ne üljünk sokáig a sekély vízben!
 • A medencéből kilépve zuhanyozzunk le, töröljük magunkat szárazra, a vizes fürdőruhát pedig cseréljük szárazra! A vizes ruha ugyanis kedvenc élőhelye a gombáknak.
 • Ne használjuk más törölközőjét! Bármennyire hihetetlen, a kórokozók a törölközővel is tudnak terjedni.
 • Érdemes intim törlőkendőt csomagolni magunkkal, ha több napig tartó bulizásra vállalkozunk, és tudjuk előre, hogy a tisztálkodási lehetőségeink nem a megszokottak lesznek.
 • Használjunk kézfertőtlenítőt a nyilvános WC használata előtt és után is! Az ülőkére ne üljünk rá, a felület WC papírral bevonása sem nyújt teljes biztonságot. Ilyen esetekben jól jöhet a kis kiszerelésben kapható fertőtlenítő spray is.
 • Menstruáció idején kerüljük a fürdőzést, ha mégis úgy döntünk, úszunk egyet a ciklusunk alatt, sokkal gyakrabban cseréljünk tampont!
 • Igyunk sok folyadékot! Ez nem csak a folyadékpótlás miatt lényeges, a hólyag gyakori ürítésével a baktériumoknak sem adunk esélyt megtapadni szervezetünkben.

A Égető nyári problémák bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/egeto-nyari-problemak/feed/ 0
Így válasszon hűtőt! http://www.csaladivilag.hu/igy-valasszon-hutot/ http://www.csaladivilag.hu/igy-valasszon-hutot/#comments Thu, 16 Jun 2016 11:16:41 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30412 Már csak pár hetet kell várni július 4-ig, amikortól ismét igénybe vehető az Otthon Melege Program vissza nem térítendő támogatása; ezúttal a hűtő- és fagyasztó-berendezések cseréjére járhat akár 45 000 Ft. Ha pedig igényeinknek megfelelően, tudatosan választunk készüléket, éves szinten ezzel is rengeteget spórolhatunk az áramszámlán és az élelmiszereken. Mivel a választék zavarba ejtő, és

A Így válasszon hűtőt! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Már csak pár hetet kell várni július 4-ig, amikortól ismét igénybe vehető az Otthon Melege Program vissza nem térítendő támogatása; ezúttal a hűtő- és fagyasztó-berendezések cseréjére járhat akár 45 000 Ft. Ha pedig igényeinknek megfelelően, tudatosan választunk készüléket, éves szinten ezzel is rengeteget spórolhatunk az áramszámlán és az élelmiszereken. Mivel a választék zavarba ejtő, és a legtöbben nem vagyunk felvértezve mélyebb technikai tudással, most az LG ad  választ a legtipikusabb hűtőproblémákra, hogy ennek alapján könnyedén ki tudjuk választani az igazit.

Vége az áramzabálásnak

Mióta megtudtuk, hogy a szomszéd mennyivel kisebb áramszámlát fizet, megszállottan vadásszuk lakásunk áramzabálóját. Kevesen tudják, de egy 10 év körüli hűtő éves szinten kb. 400 kilowattórát fogyaszt, az ennél öregebb készülékek akár ennek a dupláját is ehetik. Ha utánaszámolunk, ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 000 forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 000 forint megtakarítás adódik.

Egy új, energiatakarékos hűtőszekrény tehát alig néhány év alatt behozza az árát — főleg, ha az állami támogatást is sikerül igénybe vennünk —, ha pedig az a kérdés, hogy A+ vagy A+++ energiaosztályú hűtőt vegyünk-e, egyértelmű a válasz. Az LG legújabb hűtőinek hosszú élettartamú inverter lineáris kompresszora akár 32 százalékkal is képes csökkenteni a fogyasztást, amellett, hogy rendkívül halkan működik.

Jégcsákányozás és konyhaúsztatás

Hetekig tartó lelki felkészülés és a hétvégi programok átszervezése után muszáj végre nekiveselkedni a hűtőt eluraló jégrétegek eltávolításának, mivel hónapok óta nem zárható rendesen a fagyasztóbox, jégkrém nélkül pedig nehéz az élet. Az LG  hűtőszekrények Total No Frost rendszere megszünteti ezt a problémát: sem a hűtőtérben, sem a fagyasztóban sincs többé jegesedés, ami nem csak a szabadidőnkre, de a villanyszámlánkra is jótékony hatással lesz.

A nagy fazekat hagyjam elöl vagy a bort?

Ha nagy a család vagy csak szeretünk egyszerre grandiózus adagokat főzni, a tárolás sokszor nagyobb problémát jelent, mint az elkészítés. Ahhoz, hogy ne kelljen kienni a hűtő tartalmát egy fazék elhelyezéséhez, célszerű könnyen variálható, alakítható polcrendszerrel ellátott gépet keresni, mint amilyenek az LG új modelljei is. Magas palackok, fazekak, tálak könnyedén elhelyezhetőek a két lépcsőben összecsukható polcrendszer segítségével, így nyugodtan elkészíthetjük a baráti összejövetelre szánt többfogásos vacsorát akár már előző nap. Sőt, még a borral sem kell a helyen osztoznia a fazéknak, mivel külön beépített bortartó állvánnyal használhatjuk ki még praktikusabban a helyet.

Fonnyadt eper fagyott vajjal

Ugye ismerős helyzet, hogy sokszor képtelenek vagyunk úgy beállítani a hőfokot, hogy az minden élelmiszernek és készételnek ideális legyen? Így aztán a készlet egy része a kukában végzi, míg a másik fele sziklává fagy. Az ideális hűtőben minden élelmiszert a neki ideális mikroklímán tarthatunk, azaz külön rekeszekben, állítható hőmérséklettel és páratartalommal. Ilyen az LG NatureFRESH rendszere is, ami három funkcióból áll: a zöldségeknek ideális páratartalmat szabályozó FRESHBalancerből; a húsoknak, halaknak megfelelő hőmérsékletet biztosító FRESHConverterből és a NatureFRESH-ből, ami lehetővé teszi a polcok közti hideg levegő keringetését. Érezhetően lecsökken az ételpazarlásunk, sőt az epernek sem lesz többé „hűtőíze”.

Egy elegáns bútordarab

Nagyszerű érzés egységes stílusban berendezett lakásban élni, és ha ez még a jó ízlés jegyében is történik, sokat tehetünk mindennapi kellemes közérzetünkért. Érdemes a konyhára figyelmet fordítani, ha dizájnról van szó, hiszen általában sok időt töltünk ott minden nap. A fém dekorcsíkkal ellátott, edzett üvegből készült polcokkal és a letisztult külső kijelzővel együtt az LG dizájncsapata által megalkotott hűtőszekrény-család kiválóan illeszkedik bármely konyhai enteriőrbe.

A Így válasszon hűtőt! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/igy-valasszon-hutot/feed/ 0