Használhat-e paracetamolt a terhesség alatt?

 In Terhesség és babavárás

Használhat-e paracetamolt a terhesség alatt?

A terhesség alatti gyógyszerszedés kérdésben sokszor egymásnak ellentmondó tanácsokat kapnak a kismamák, így például nagy a bizonytalanság a fájdalomcsillapítók, ezen belül is a paracetamol használatával kapcsolatban.

Az az egyébként egészséges nő, aki megszokta, hogy ha fáj a feje, bevesz egy aszpirint, a hátfájását enyhíti egy tabletta ibuprofen, köhögés ellen meg lenyel valamilyen, az orvos által felírt kodeinkészítményt, kismamaként ugyanezen banális megbetegedések esetében nehéz kérdés elé kerül: milyen fájdalomcsillapítót vehet be és milyen adagolásban, hogy ne ártson a születendő gyermekének?

Túladagolva mindenkinek veszélyes lehet

A várandósság alatt ugyanúgy előfordulhatnak gyomorfertőzés miatti görcsök, migrénes jellegű fejfájások, és különösen a terhesség vége felé megszaporodhatnak a hát-és derékfájdalmak.  Az enyhe esetek talán megoldhatóak masszázs, relaxációs technikák, vagy más alternatív gyógymódok segítségével. Azonban a súlyos betegségek és az erős fájdalom már negatívan befolyásolhatja a terhességet is, ezért ezek nem maradhatnak kezelés nélkül.

A 39 fokot meghaladó magas láz, különösen ha az egy napon túl is tart, veszélyes lehet a magzatra. Ennek megakadályozására szakértők szerint az egyik legjobb bevált eszköz a paracetamol, azonban ez sem alkalmazható (ugyanúgy, mint más gyógyszerek sem)  egyoldalúan és az orvos utasítása nélkül hosszú ideig.

A paracetamol terhesség alatti használatának kérdésében még a szakértők sem teljesen értenek egyet. A gyógyszer hatóanyaga ugyanis  a placentán keresztül eljut a magzat vérkeringésébe, így befolyásolhatja annak fejlődését. A jelenlegi információk alapján a legtöbb szakértő úgy véli, hogy ha a gyógyszert csak rövid ideig és napi háromszor egy grammnál nem nagyobb adagban alkalmazzák, nem jelent veszélyt. Nagy dózisban, túladagolva a paracetamol (más néven acetaminofen) májelégtelenséget okozhat. Ezért néhány évvel ezelőtt csökkentették a paracetamol tartalmú készítmények dobozonkénti mennyiségét.

Felmerült mellékhatások

A közelmúltban több kutatás is foglalkozott a paracetamol esetleges mellékhatásaival. Felmerült hogy összefüggés lehet a terhesség alatti paracetamol-bevitel és a gyermek későbbi hiperaktivitása (ADHD) között. Korábbi tanulmányok az asztma és a rejtettheréjűség fokozott előfordulásának veszélyére figyelmeztettek a paracetamol alkalmazásával kapcsolatban. A szakértők azonban ezeket az eredményeket nem tartják teljesen egyértelműnek, mivel viszonylag alacsony azon esetek száma, amelyekben valószínűsíthető a kapcsolat a paracetamol és a le nem szállt herék, vagy az olyan viselkedési problémák, mint az ADHD között. Kifogásolják azt is, hogy a vizsgálatok nem vettek figyelembe minden tényezőt, például a beszámolók a feltételezett érintettség eseteiben nem tettek különbséget a hatóanyag alkalmazott dózisa szerint, és nem derült ki az sem, hogy a terhesség melyik szakaszában történt a paracetamol-bevitel.  Volt olyan eset, amelyben a gyerekek viselkedését csak a szülők megfigyelései alapján feltételezték ADHD-nak és a diagnózist nem erősítette meg orvos.

Megalapozatlan félelmek a paracetamollal kapcsolatban

Mind az ADHD (a figyelemhiányos hiperaktív zavar) mind az asztma multifaktoriális eredetű, kialakulásában számos környezeti tényező (természeti és társadalmi egyaránt), öröklődés, idegrendszeri adottságok stb. is szerepet játszhat. Így mindkét probléma hátterében sok más is felmerülhet, az ok-okozati összefüggések meghatározásában óvatosnak kell lenni – figyelmeztetnek kutatók. Nincsenek adatok arra vonatkozóan sem, hogy hány viselkedési zavaros gyermek édesanyja használt terhessége alatt fájdalomcsillapítót – ennek arányát 50 százalékra becsülik. A forgalmazóknak arról sincsenek pontos adataik, hogy általában hány várandós anya vesz be ilyen készítményt, hiszen nagy részük elérhető vény nélkül is a patikákban, többféle (például a paracetamol, ibuprofen vagy diklofenák) hatóanyaggal.

A nemzetközi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a várandósok mintegy 50-80 százaléka    vesz be gyógyszert, és feltételezhető, hogy nem elhanyagolható hányaduk fájdalomcsillapítót is használ.

A terhes nők körében az internetes fórumok tanúsága szerint ebben a témában nagy a bizonytalanság. Vannak, akik egyenesen pánikba esnek, attól tartva, hogy a fájdalmaik enyhítésére bevett  paracetamollal tönkretették  gyermekük jövőjét, aki emiatt majd rejtettheréjű, terméketlen, asztmás vagy hiperaktív lesz. Ezek a félelmek azonban jórészt alaptalanok, az ehhez kapcsolódó szorongás, lelkiismeret-furdalás és bizonytalanság viszont mindenképpen csak árthat, a miattuk  kezeletlenül maradt betegségekről és tünetekről nem is beszélve.

Általában azt ajánlják, hogy a terhesség ideje alatt, ha feltétlenül szükségük van fájdalomcsillapítóra, konzultáljanak orvosukkal.  Az enyhébb fejfájást egy kis kikapcsolódás is megszüntetheti egy csendes helyre visszavonulva, pihenve. Bár egyetlen hatóanyagról sem mondható ki, hogy száz százalékos biztonsággal ártalmatlan, de ha mégis fájdalomcsillapításra van szükség, az orvosok többsége a paracetamolt tartja jó választásnak, a napi maximum 3 grammnyi mennyiséget semmiképpen nem túllépve.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

teszt afp helyett