A terhesség 6. hete

0

A terhesség 6. hete

A kismama

Az anyaméh ilyenkor teljesen csukott, és akkora mint egy mandarin. Ettől a ponttól érezheted, ahogyan nyomást gyakorol a húgyhólyagra, így egyre gyakrabban fog kelleni vizelned. Lehetséges, hogy valamilyen fájdalmas húzódásokat érezhetsz a hasad alsó felében. Nem kell aggódni, ezek valójában a méh izomkötései, amelyek megfeszülnek, hogy jobban megtartsák a méhet.

A terhesség 6. hetében, a mellek tovább változnak, a mellbimbók egyre jobban kiduzzadnak, és a mellbimbó körüli rész sötétebb színű lesz, és megnő.

Állandó fáradságot fogsz tapasztalni, és ez kihat majd a közérzetedre is, mindamellett, hogy a várandósság egyeseknél amúgy is depressziós és ideges hangulatot idéz. Megjelennek továbbá a terhesség alatt jellemző alvászavarok is. Vigyázz arra, hogy bármennyire is aludni szeretnél, vagy bármennyi alvásra is lenne szükséged, ne szedj altatókat!

Egyre gyakoribb reggeli hányingerben lesz részed ettől a héttől kezdve, és még érzékenyebb leszel a szagokra és az ízekre. Természetesen nem feltétlenül jelentkezik minden tünet. Meglehet, hogy semmi kellemetlen tapasztalatban nem lesz részed, és életed egyik legszebb időszakát éled meg.
Ha reggelente a tested hőmérséklete melegebb, az azért van, mert a hormonok aktívabban dolgoznak.

Terhességi vizsgálatok a 6. héten

  • Amennyiben még nem került sor rá, hüvelyi ultrahang segítségével az orvos megállapítja a terhességet és meggyőződik arról, hogy a megtermékenyített petesejt a megfelelő helyen ágyazódott be.
  • Egyes orvosok már ezen a héten adnak beutalót a következő vizsgálatokra: laborvizsgálatok és vércsoport-ellenanyag vizsgálat, általános belgyógyászati vizsgálat, amelyet a háziorvos végez, fogászati szűrés, valamint EKG vizsgálat.

 A baba

A 6 hetes embrió mérete: hossza kb. 5 mm

A embrió fejlődése a 6. héten: az embrió nagyon gyorsan fejlődik. A terhesség 6. hetében már ebihal alakú formát ölt, és világosan elkülönül a fej- és a farokrész. Ilyenkor kezdődnek el fejlődni a szervek. A szíve már dobog, és a szervek egyre komplexebbek lesznek. A tápcsatorna kezd megjelenni, ugyanúgy a hátgerince, a mellkasa és a gyomra is.

A kezek kezdeményei, amelyekből az karok nőnek majd ki, szintén ebben az időszakban jelennek meg. Ahonnan a lábak fejlődnek majd kicsit később következik. A terhesség hatodik hetében, a babának már látni lehet a szemét, az orrát és nagyon halványan a száját is. A feje a test hosszúságának csaknem egyharmadát teszi ki.

Ebben az állapotban a magzat már kb. 10.000x változtatta már szerkezetét, fogantatása óta. Mindezek ellenére, még mindig egy nagyon apró lény, alig 0,5-1 cm, de a fejlett ultrahangos vizsgálatoknak köszönhetően már észlelhető.

A 6. terhességi héten az embrió megváltoztatja a formáját. Elkezd görbülni. A velőcső – ami az idegrendszer alapját képezi – bezárul. Az idegrendszer elkezdi fejlődését, a csatorna tetején formálódott hólyagokból pedig majd az agy alakul ki.

Ugyancsak a terhesség 6. hetében az embrió stabilizálta a keringési rendszerét, közte és az anyja között. Megjelenik a méhlepény, amely készen áll oxigént és tápanyagokat szállítani a gyermeknek. A vesék is elkezdik fejlődésüket. A kezdemény, ahonnan amajd a máj fejlődik ki, szintén megjelent. A belső fül, a szem és a nyelv is formálódásnak indult. Az emésztőrendszer már kezdetleges állapotban van, a tüdő formái is megjelentek már, és két kezdeményt alkotnak, egy jobb és egy bal oldalit. Az első vérkeringési elemek már megjelentek, és a szív már képes vért pumpálni az embrió körül.

Az embrió most már boldogan úszkál az anyaméhben a köldökzsinórhoz fogva, várva további fejlődését.

Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Vegyél részt egy orvosi vizsgálaton annak érdekében, hogy megbizonyosodhass, az embrió jól el van helyezkedve, és a további terhességi vizsgálatokról se maradj le.
  2. Látogasd meg fogorvosodat is egy teljes körű kivizsgálás végett, mert akár egy kicsi fogszuvasodás is sok kellemetlenséget okozhat a várandósság folyamán.
  3. Lassan elkezdheted tervezgetni a szülést is.
  4. Gondolkozz el azon is, hogy melyik kórházban vagy magánklinikán szeretnél szülni. Mielőtt döntést hoznál, mérlegeld a következőket:
  • van-e szülés előkészítő tanfolyam
  • alkalmaznak-e epidurális érzéstelenítést
  • ha az apa részt vehet a szülésen
  • ha van-e az illető helyen inkubátor, stb.

Igyekezz fokozottan betartani az alapvető higiéniai szabályokat és egészséges életmódot élni. Orvosi engedély vagy  felügyelet nélkül semmilyen kezelésen ne vegyél részt!

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!