Vigyázz a méhlepényre!

 In Terhesség és babavárás

 

Vigyázz a méhlepényre!

Egy egészséges méhlepény biztosítja a babának azt a tényt, hogy megkap minden tápanyagot és oxigént, amelyet az anya szervezetének kell szállítania, és hogy minden salkanyag hatékonyan távolodik el. Így a méhlepényt egészségesen kell tartani az egész terhesség ideje alatt.

A méhlepény röviddel a méhben megtermékenyített petesejt beágyazódása után kezd el kialakulni. Mindaddig, míg a méhlepény teljesen fejlett és működőképes nem lesz, a petefészken található sárgatest állítja elő a szükséges hormonokat, amelyek segítenek megőrízni a terhességet.

? Az egészséges méhlepény fenntartása érdekében először is meg kell bizonyosodnod, hogy egészségesen táplálkozol. Sok fehérjére van szükséged, amelyet sovány húsokból nyersz, több zöldségre, gyümölcsre, tejtermékre, teljes kiőrlésű gabonára és egészséges zsírokra. A fehérjék létfontosságúak a méhlepény megfelelő működéséhez. Emellett győződj meg arról, hogy megfelelően légy hidratálva.

? Ha dohányzol, próbáld meg elhagyni a lehető leghamarabb. Ha alkoholt fogyasztasz, abba kell hagynod a terhesség és a szoptatás időszakára.

? Vigyázhatsz a méhlepényre azáltal, hogy csak azokat a gyógyszereket veszed be, amelyeket az orvos előír és biztonságosak arra, hogy bevehesd. Ne fogyassz növényi alapú gyógyszert vagy adjuvánst, meghatározottak kivételével, csak abban az esetben, ha az orvos tanácsolta. Még a “természetes”, növényi alapú kiegészítők is veszélyesek lehetnek a placentára.

? Amikor alszol, maradj a bal oldaladon fekve, hogy javítsd a véráramlást a méhben és a méhlepényben. Kerülnöd kell a háton fekvést az első trimeszter után, mivel ez a pozíció korlátozza a vér áramlását a placenta felé.

? Hasonlóképpen meg kell győződnöd arról, hogy nem érnek ütések vagy gyomorlökések a terhesség alatt, mivel ezek néha a méhlepény leszakadását okozhatják – a méhlepény leválását a méhfalról.

? Ha bármilyen típusú ütések érték a hasadat, azonnal fordulj orvoshoz! A legnagyobb kockázat hasi ütésekre egy autóbaleset. Győződj meg arról, hogy viseled a biztonsági övet a csípő és a köldök alatt minden egyes alkalommal, amikor autóban ülsz.

? A magas vérnyomás szintén okozhat méhlepénnyel kapcsolatos problémákat. Az esetleges magas vérnyomást rendszeresen nyomon kell követni az egész terhesség ideje alatt, és abban az esetben, ha növekszik, az orvos azt javasolhatja, hogy pihenj gyakrabban, kerüld a stresszt és esetleg vesd alá magad egy kezelésnek. Ha magas vérnyomásra írt elő gyógyszert, kövesd, ahogyan elő van írva. Ez segít megakadályozni a baba és méhlepény sérülését.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search