A terhesség 35. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 35. hete

A kismama

A terhesség ideje alatt sok kismama tapasztal felfokozott szerelmi vágyat a megnövekedett hormonszintnek köszönhetően. Ha az orvos nem rendeli másképp, akkor bátran élhetsz szexuális életet a terhesség szinte egész ideje alatt, és még a fogamzásgátlással kapcsolatban sem kell aggodalmaskodnod. A terhesség utolsó heteiben a szexuális vágy általában csökken, és ilyenkor más módokat lehet keresni az egymás iránti érzések kifejezésére.

A legtöbb kismamában felmerül a kérdés, hogy a szeretkezések alkalmával nem okoz-e valamilyen sérülést gyermekének. Ha a terhesség szövődménymentesen zajlik és az orvos sem utasította másképp, akkor semmi ok az aggodalomra. A méhnyak zárva van, a baba pedig a magzatvízzel telt burokban védve van a külső hatásoktól. Természetesen nem ez a legmegfelelőbb alkalom a nyaktörő mutatványok és pózok kipróbálására, de egy kis körültekintéssel továbbra is bátran örömötöket lelhetitek egymásban.

A terhesség 35. hetében a méh súlya már egy kilogrammal több, mit a terhesség kezdetén és megközelítőleg egy liter magzatvizet tartalmaz. A méhlepény elérte maximális fejlettségi szintjét, ettől a periódustól kezdve beindul az elöregedési folyamat. Mivel a magzat már leereszkedett, újból nyomást gyakorol a húgyhólyagra, melynek következtében gyakorivá válik a vizelési inger.

A medence táján található ínszalagok és a kismedence ízületei megnyúlnak, felkészülve a szülésre. Ez az feszülő érzés elég kellemetlen lehet a számodra, illetve a már ismert gondok, mint a székrekedés, gyomorégés és az aranyér szintén végigkísérheti az utolsó heteket.

Terhességi vizsgálatok a 35. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a következő ellenőrzés a 36. terhességi héten lesz aktuális.


A 35 hetes magzat

A 35 hetes magzat méretei: hossza kb. 43,5 cm, súlya megközelítőleg 2.500 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 35. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 88 mm (+/- 6,5 mm)
HC (a fej körfogata): 310 mm (+/- 25 mm)
AC (a has körfogata): 315 mm (+/- 30 mm)
FL (a combcsont hossza): 67 mm (+/- 6 mm)

A magzat fejlődése a 35. héten:

A magzat fejlődése a 35. terhességi héten már szinte befejezettnek mondható, csupán még egyes szervei tökéletesednek és súlyában kell gyarapodnia kicsit. Alakja a pocakon keresztül kitapinthatóvá válik.

Tüdeje már alkalmas a kint életre, de még tovább fejlődik. Többször érezhetsz ritmikus mozgásokat a pocakodból – ezt a baba csuklása okozza, ha sok magzatvizet nyel.

Teste már kevésbé látványos változásokon megy keresztül, viszont méretéből adódóan egyre több energiára van szüksége. Sokat alszik, és már képes ásítani és nyújtózkodni is.

Immunrendszere és agya elérte újszülöttkori fejlettségi szintjét. Ha ezen a héten jön világra, még inkubátorban, megfigyelés alatt fog tölteni egy kis időd, hogy megfelelően megerősödjön a kinti élethez.

Beleiben tovább folytatódik a mekónium, vagyis a magzatszurok felhalmozódása, amely születése után első széklet formájában fog távozni szervezetéből.


Hasznos tippek és tudnivalók

A terhesség alatti lábdagadás, ödéma és egyéb kellemetlenségek elkerülése érdekében rendszeresen mozgasd meg végtagjaidat. A legjobb módszer erre a rendszeres gyaloglás. Óvakodj a túl sok ácsorgástól és amikor ülsz, lábaidat helyezd egy kisszékre.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét