Terhesség és munkahely

 In Terhesség és babavárás


Terhesség és munkahely

Lenne valami okod rá, hogy ne dolgozz várandósság idején?

Ha a terhesség lefolyása normális és biztonságos környezetben dolgozol, természetesen folytathatod a munkát. A biztonsági és egészségügyi intézkedések biztosítják a jövendőbeli kismamák, illetve gyermekeik munkahelyi védelmét.

Elvárjuk, hogy a munkaadó tisztában legyen ezen kérelmekkel és szükség esetén hárítsa el az esetleges veszélyeket. Ha úgy érzed, munkád során bármilyen kockázatnak vagy kitéve, közöld ezt a humánerőforrás irodával vagy a szakszervezeti képviselővel. Esetleges kockázatot jelenthetnek bizonyos anyagok, melyekkel érintkezésbe kerülsz, a túl gyakori utazgatás, illetve a több műszak is.

Hogyan boldogulok munkahelyemen a reggeli rosszulléttel?

Terhesség során a nők többsége reggeli rosszullétre, szédülésre, hányingerre panaszkodik. Ez persze otthon is, a munkahelyen is előfordulhat. Ha tudod magadról, hogy nemcsak rosszullét környékez, hanem gyakran hánysz is, legyen mindig nálad zsebkendő és szájvíz.

Ha a kollegákkal még nem közölted a nagy hírt, akkor meg kell győznöd őket, hogy „ételmérgezéssel” rontottad el a gyomrod. De nem sokáig tudod becsapni őket, sok mindent észre fognak venni, például azt is, hogy sok időt töltesz a mellékhelyiségben. Ha a reggeli hányinger hosszabb ideig tart, akkor a tervezettnél hamarabb kell értesítened főnöködet a terhességről.

Hogyan őrizzem meg öltözködési stílusomat terhesség során?

Szerencsére, nem nehéz dolog az anyaság idejére „business” viseletet beszerezni. Majdnem minden központi áruházban megtalálható, rendelhető katalógusból vagy interneten, s ezáltal elegáns és hivatásodnak megfelelő öltözéket viselhetsz terhességed végéig.

A terhesség első és harmadik trimeszterében talán fáradtnak érzed magad és gondterhelt vagy. A második trimeszterben lehet, hogy energiatelt vagy és jobban tudsz koncentrálni a munkádra. De minden esetben jó, ha el tudsz beszélgetni a dolgokról olyan kolleganőddel, aki már korábban átesett terhességen és aki tanácsokkal láthat el bizonyos esetekre.

Az is meglehet, hogy egyelőre még titkolni szeretnéd állapotodat, bár egy idő után már nem lehet letagadni. Vállald bátran anyaságod, munkatársaid és barátaid érdeklődéssel kísérhetik új státusodat.

A terhes nők egy része örömmel használ ki bármely alkalmat, hogy növekvő magzatáról meséljen. Mások viszont kizárólag magánéletük részének tekintik a terhességet, s nem szívesen beszélnek róla munkahelyükön.

Ha úgy érzed, környezeted többet szeretne megtudni, mint amennyit hajlandó lennél elárulni, légy elnéző. De ha mégis le akarod zárni a beszélgetést, úgy reagálj megjegyzéseikre, hogy ezt vegyék észre. Terhességed újdonságvoltja hamar eltompul, az eziránti érdeklődés lassan megszűnik.

Hogyan vigyázzak magamra munka közben?

Mérd fel irodád térbeosztását. A hosszas számítógépes tevékenység kockázata még nem bizonyított. De az köztudott dolog, hogy a terhes nők hajlamosak a carpalis alagút szindróma kialakulására – fájó, zsibbadt ujjak, ezért próbáld meg a lehető legkényelmesebb pozícióba helyezni asztalodat és irodaszékedet.

Fogadd el a segítséget! Ha egy kolleganőd picit kényeztetni szeretne, és nem zavar, akkor engedd meg ezt neki. Szerencsésnek érezheted magad, hogy ilyen környezetben dolgozhatsz. Életed egyedi periódusa ez, és hiba lenne azt állítani, hogy minden a régi.

Csökkentsd a stresszt!
Ha nem távolíthatsz el egy bizonyos munkahelyi stresszhatást, keress olyan megoldást, mellyel kontrollálhatod, például lélegzőgyakorlatok, jóga, egy jó nyújtózkodás vagy egy rövid séta.

Tarts szünetet! Ha sokáig ültél, állj fel és nyújtózkodj. Ha pedig sokat álltál, akkor ülj le és emeld lábadat többször vízszintes pozícióba.

Táplálkozz egészségesen! Ne add át magad a munkahelyi „étrendnek”, ami kizárólag kávéból és kekszből áll.

Viselj kényelmes lábbelit! Megpróbálhatod a terhes nők számára készített stretch vagy szorító harisnyanadrágot is.

Igyál sok vizet!
Legyen mindig egy üveg az asztalodon és töltsd gyakran újra.

Öltözeted legyen kényelmes!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search