Terhességi csíkok

 In Egészség és életmód

 

Terhességi csíkok – megelőzési és kezelési javaslatok striák ellen

A terhességi csíkok vagy striák kialakulásáért a testsúly ingadozása, vagyis a rendszeres hízás és fogyás, valamint kötőszövet gyengesége a felelős, de nagy mértékben a genetika is közrejátszik megjelenésében. Abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy kellő odafigyeléssel bizonyos mértékig meg lehet előzni a terhességi csíkok kialakulását, azonban a kezelésével és a már meglévő hízási csíkok eltüntetésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

A terhességi csíkok megelőzése az egyik legfontosabb lépés, mivel a már kialakult striákat nagyon nehéz eltüntetni vagy halványítani. A következő általános szabályok betartásával nagymértékben csökkentheted a hízási-fogyási csíkok megjelenésének kockázatát:

? rendszeresen masszírozd bőrödet egy speciális kesztyűvel vagy masszázskefével, hogy ezáltal növeld a vérkeringést a kényes területeken

? hidratáld szervezetedet kívül-belül, fogyassz naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot és használj hidratáló testápolót bőröd rugalmasságának megőrzése érdekében

? fogyassz olyan élelmiszereket, amelyek hozzájárulnak a bőr és a kötőszövet általános egészségéhez, mint például a C-vitaminban, E-vitaminban, cinkben és szilíciumban gazdag ételek

? ha fogyókúrába szeretnél kezdeni, lehetőség szerint kerüld az olyan diétákat, amelyek gyors súlycsökkenést ígérnek, mivel ezek esetében gyakori az úgynevezett jojó-effektus; a teljes életmódváltás és az egészséges táplálkozás, valamit a lassabb tempójú fogyás segít megőrizni bőröd szépségét és vitalitását is.

 

Hidratáló és vitaminos krémek alkalmazása

Ha a korai szakaszban (amikor színük még vöröses) felismered a striákat, akkor a nyúlási csíkok még sikerrel halványíthatóak a hidratáló hatóanyagokban és vitaminokban gazdag krémek segítségével. A terhességi csíkok idővel kifehérednek, gyöngyházfényűvé válnak. Ebben a szakaszban már a plasztikai sebészet, a lézeres vagy az ultrahangos kezelések sem jelentenek minden esetben maximális hatákonysággal járó megoldást, a krémek és szérumok pedig csak halványítani tudják a már kialakult csíkokat.

Az E-vitaminos olaj, amely támogatja a bőr általános egészségét és állapotát, csökkentheti a csíkok megjelenését. Az A-vitamin szintén jó lágyító, de nem annyira hatékony, mint az orvos által felírt tretinoin (Retin-A) hatóanyagú készítmények, amely csatlakozik a bőrsejtekben lévő receptorokhoz, és segít a bőr hámlasztásában, új és egészséges sejteket alkotva. Bár ezek a krémek hatékonyan hidratálják a bőr külső rétegét, nem mindig tudnak behatolni a mélyebb rétegekbe is, ahol ezek a  csíkok találhatóak. Szintén nem tudják teljesen megváltoztatni a bőr már meglévő állapotát, ezért a legnagyobb hozamot adja azoknak csíkoknak, amelyek a képződés korai szakaszában vannak.

 

Alfa-hidroxi sav (AHA) – gyümölcssavas hámlasztó krémek

Az AHA egyes növényekből származik, amelynek többsége gyümölcs, ezért  “gyümölcssavak”-nak is nevezik őket. Az AHA krémeket hasznosnak tekintik a terhességi csíkok ellen, mivel ezek nedvesítik a bőr felső rétegét, így téve rugalmassá azt. Ezek a termékek a külső réteg hámsejtjeinek “égetése” által növelik a sejtek regenerálódását. A külső sejtréteg eltávolításával az egészségesek a felszínre emelkednek, ezzel javítva a bőr textúráját és színét, és lehetővé teszi a nedvesítő krémek felszívódását, így a bőr rugalmas marad. A bőr felületébe hatolása alatt az AHA tulajdonságainak vízzel történő kombinációja növeli a bőr rugalmasságát és segít csökkenteni a csíkokat.

Bár a bőr száraznak és petyhüdtnek érződhet kezdetben a lefejtett elhalt hámsejtek miatt, néhány hét múlva az AHA-tól simábbnak és nedvesebbnek fogod érezni bőrödet – és a terhességi csíkok láthatóan csökkennek. Ha abbahagyod az AHA használatát, bőröd visszatér normál állapotába, mivel a sejtek regenerálása megszűnik.

 

terhességi csíkok

 

Előírt kezelések

A tretinoin, vagy a Retin-A segíti a külső bőrrétegben található keratin csökkentését és az elhalt hámsejtek eltávolítását. Annak ellenére, hogy az A-vitaminból származik, a Tretinoin krém sokkal hatékonyabb, mint az A-vitamin, ami a természetben fordul elő, mivel vékonyítja a külső bőrréteget, hogy behatolhasson a bőrbe, ahol a terhességi csíkok jelennek meg. Ez növeli a kollagéntermelést. Az eredmény egy “duzzadt hatás”, ami segít a bőr megjelenésének és anyagának javításában, és csökkentheti a csíkok megjelenését.

Az orvos tájékoztatni fog a megfelelő mennyiség használatáról, de a nagyobb adagok, bár hatékonyabbak, szúró érzést okozhatnak, bőrpírt, izzadást és lehetséges érzékenységet a napfényre. A bőr megvastagodása egy másik lehetséges mellékhatása az e fajta krém használatának, mivel erősödik a kollagéntermelés. A Tretinoin a lehatékonyabb kezelés a terhességi csíkokra akkor, ha a korai szakaszokban használják.

A Tretionin használata nem ajánlott terhesség vagy szoptatás alatt. Emellett azok, akik Retin-A-t használnak nem tanácsos, hogy bármilyen A-vitaminos kiegészítőt használjanak ugyanabban az időben, mivel ez fokozhatja a káros hatásokat.

A lézeres műtét

A lézeres műtét jelenleg a terhességi csíkok kezelésére van kifejlesztve. Ez a kezelés nem távolítja el a csíkokat – csak elhalványítja őket. A lézer csak a sötét színekre reagál, úgy hogy a korai szakaszokban, amikor a csíkok sötétvörösek vagy barnás színűek, lesz a leghatásosabb a kezelés. Az elhalványult nyomok, amelyek gyöngyház színűek, valószínűleg nem fognak jól reagálni a lézeres kezelésre, mivel világos színűek. Több kezelésre is szükség lehet a látható eredmények eléréséhez.

 

Endermologie (LPG) lipomasszázs

A több mint tíz évvel ezelőtt, Franciaországban kifejlesztett endermologie készülék görgőket és gyengéd szívást használ, egészen a csíkozott területek mély masszírozásáig, akár 200%-al fokozva a keringést. Ugyanakkor a méreganyagok és a rendellenesen felgyülemlett víz eltávozik, amint a kötőszövet-szálak megfeszülnek. A hámlás, a rostok feszítésével együtt hasznosak lehetnek a csíkok megjelenésének csökkentésében. Egy öltözetet kell viselned és a technikus szívóhengereket fog futtatni az egész testen keresztül, az érintett területre összpontosítva. Minden kezelés fél órát tart, de a látványos eredmény érdekében több kezelésre van szükség.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search