A terhesség 27. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 27. hete

A kismama

Ebben az időszakban több kismama is furcsa, többé-kevésbé erős viszketést érez a has területén. Az a benyomásod, hogy bőröd egyre jobban feszül. A terhességi csíkok megelőzése érdekében hidratáld ezt a területet krémes testápolókkal és gazdag olajokkal.

Másik komoly kellemetlenség a várandósság ezen időszakában az aranyér, amely a terhesség alatti székrekedés mellett a megnövekedett méh a végből környéki vénákra gyakorolt nyomásának következménye, de a hajlam is szerepet játszik kialakulásában. Sok kismama a terhesség egész ideje alatt szenved ettől a problémától.

A harmadik trimeszterben a lábdagadás és a terhesség alatti vízvisszatartás szintén végig fogja kísérni napjaidat. Ujjaid megduzzadnak, azonban megfelelő táplálkozással ez a jelenség megelőzhető, vagy legalább is tünetei csökkenthetőek.

A terhesség 27. hetében és az azt követő időszakban az álmatlanság újra gyakori lesz, mivel a baba kimondottan élvezi, ha bukfencezhet és rugdoshat amikor te épp pihenni szeretnél. Gyakori jelenség továbbá a szédülés és az ájulás közeli állapot, mivel a méh nyomást gyakorol a szívedbe tartó vérerekre. Ezt a állapotot könnyen meg lehet szüntetni, ha például a bal oldaladra fekszel.

Terhességi vizsgálatok a 27. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a következő a 30. terhességi héten lesz aktuális.


A 27 hetes magzat

A 27 hetes magzat méretei: hossza kb. 33 cm, súlya megközelítőleg 1.000 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 27. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 68 mm (+/- 5 mm)
HC (a fej körfogata): 250 mm (+/- 20 mm)
AC (a has körfogata): 230 mm (+/- 25 mm)
FL (a combcsont hossza): 50 mm (+/- 5 mm)

A magzat fejlődése a 27. héten:

A 27. terhességi héttől kezdődően a növekedés lelassul és rendszeresebbé válik. A csontok tovább erősödnek és a baba bőre alatti zsírréteg is kezd megvastagodni.

Az agy folyamatosan fejlődik, a baba minden pillanatban egy újabb idegsejttel lesz gazdagabb. Ezen a héten az idegrendszer már majdnem teljesen kialakult, a baba pedig már sírni is képes. Alvási ritmusa rendszeresebbé válik, azonban továbbra sincs összhangban a tiéddel.

A magzat mozgásai és szívverése már annyira intenzív, hogy a családtagok kezeikkel vagy fülükkel érzékelhetik azokat. Hallása kifejlődött, a kellemes zenéket kedveli, míg az éles hangokra ingerültté válik.

A baba beleiben megjelenik a mekónium, vagyis a magzatszurok, amelyik nem sokkal születése után első széklet formájában távozik majd a szervezetéből. Színe zöldes-fekete,  és zsírnemű anyagokból, sejtekből, nyákból áll.


Hasznos tippek és tudnivalók

Kerüld a túl sós vagy túl édes ételeket, és lehetőleg ne most próbáld ki az élelmiszerek különböző furcsa kombinációit. Táplálkozz kiegyensúlyozottan, és továbbra is fogyassz zsírokat, szénhidrátot és fehérjét is, hiszen gyermekednek mindháromra egyelő arányban van szüksége. Ne feledkezz meg a rostokról sem, hiszen a terhesség alatt jellemző székrekedés komoly kellemetlenségeket okozhat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét