A terhesség 28. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 28. hete

A kismama

A harmadik trimeszter első hetébe léptél. Gondolkodtatok már a baba nevén? Elkezdtétek már megvásárolni a babakelengyét? Ne hagyd utolsó pillanatra a babaszoba előkészítését, mert az utolsó hetekben hamar telnek a napok és lehet, hogy nem marad időd mindenre. Érdemes előre felkészülnöd, még akkor ha még majd 3 hónap választ el a szüléstől.

A méh folyamatosan növekszik és a terhesség 28. hetében már 5 cm-el feljebb található a köldöktől. A terhességi hátfájások megerősödnek és a fáradtság is sűrűbben tapasztalható. Pihenj sokat, a lábaidat pedig tartsd minél többet magasan. Amikor csak szükségét érzed, pihenj kicsit. Szellőztesd ki a fejedet, tölts naponta legalább 30 percet a friss levegőn. Kerüld a feszültséget és a megerőltetést, amennyire csak lehetséges.

A bőr elváltozásai még szembetűnőbbé válnak. A terhességi csíkok és elszíneződések miatt sok kismama érzi magát kellemetlenül. A barna foltok nagy része a szülés után hamar eltűnnek, azonban a már kialakult striák csak halványodni fognak. A hidratálás – kívül-belül egyaránt – továbbra is az egyik legfontosabb dolog, amit szépségedért és egészségedért megtehetsz.

Terhességi vizsgálatok a 28. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a következő a 30. terhességi héten lesz aktuális.


A 28 hetes magzat

A 28 hetes magzat méretei: hossza kb. 35 cm, súlya megközelítőleg 1.200 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 28. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 72 mm (+/- 4 mm)
HC (a fej körfogata): 263 mm (+/- 20 mm)
AC (a has körfogata): 242 mm (+/- 25 mm)
FL (a combcsont hossza): 54 mm (+/- 4 mm)

A magzat fejlődése a 28. héten:

Ezekben a hetekben a baba nagyon aktív. Bár egyre kevesebb helye van a méhben, egyelőre szabadon mozoghat benne. Ezt az előnyt kihasználva sokat bukfencezik és rugdos, legfőképpen az éjszakai órákban. Hangodra és érintésedre azonban már reagál, ezért ilyen módon kicsit megnyugtathatod, ha épp akkor túl játékos, amikor te pihenni szeretnél.

A 28. terhességi hétben a baba hallása teljesen kifejlődött, az egyensúlyérzéke is kialakult. Tüdeje tovább fejlődik, de csupán a 40. hét után éri el végleges fejlettségi szintjét.

A baba egyre több magzatvizet nyel és ennek egy részét vizelet formájában távolítja el szervezetéből. Az őt körülvevő folyadék térfogata csökken, amint a magzat növekszik és fejlődik.

A magzat bőre vöröses színű, és mivel az alatta található zsírréteg még mindig elég vékony és ráncos. A vékony bőrön keresztül az erek továbbra jól láthatóak, ennek köszönheti élénk árnyalatát.

A terhesség 28. hetében a dentin zománcba öltözik. A baba próbálgatja emelgetni szemhéjait, megkülönböztetve a különböző erősségű fényeket.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Táplálkozz kiegyensúlyozottan és igyál sok vizet! A megfelelő folyadékbevitel segít a húgyúti fertőzések megelőzésében, és bőröd állapotán is javíthatsz vele.
  2. Mozogj sokat, végezz egyszerű terhestorna gyakorlatokat. A gyaloglás, kismama jóga és az úszás egyaránt jó alternatívát jelent. A sport jótékony hatással van a hátadra, a medence és a gát izmaira, és segít a közérzet kialakításában. Ha már előzőleg beiratkoztál valamilyen szülésfelkészítő tanfolyamra, akkor az ott tanult technikákat gyakorold otthon is. Az intimtorna és a gát izmainak erősítése segít majd a szülés pillanatában és a terhesség után jellemző inkontinencia tünetek megelőzésében is.
  3. Egyes kismamáknál jelentkezhetnek a terhességi cukorbetegség tünetei. Abban az esetben, ha hajlamos vagy erre a típusú, vagyis a gesztációs diabéteszre (örökölt hajlam vagy elhízás által) az orvos szigorú diétát fog előírni, a te és legfőképpen gyermeked egészsége védelmében. A terhesség alatti  terheléses vércukor vizsgálat nagyon fontos, melyet a 24-28. hét között végeznek.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét