Bukás elleni megoldások csecsemokorban

 In Egészség és életmód

anya és babaA bukás gyakori jelenség etetés után a kisbaba életének első hónapjaiban és a legtöbb esetben ártalmatlan. Közvetlenül szoptatás vagy cumisüvegből valő táplálás után a baba visszabüfögi vagy visszacsurgatja a tejet, melynek állapota általában emésztetlen vagy félig emésztett.


A bukás leggyakoribb okok:

• túl heves szopás, amely során a baba levegőt is lenyel

• esetleg nagyobb tejmennyiséget nyel le, mint a gyomor kapacitása

• vagy a nyelőcső-gyomor záróizma még nem fejlődött ki teljesen. Ez az izom a rekeszizom és az a szerepe, hogy megakadályozza az élelmiszer visszafele áramlását az izomösszehúzódások következtében. A kontrakciók az első hónapokban még meglehetősen éretlenek, így nem képesek optimálisan működni. Ezért jelentkezhet ebben a periódusban a regurgitáció.

Azokat a bukásokat, amelyek nem hatnak negatívan a gyermekre vagy annak súlyára, normális fiziológiai regrutációknak tekinhetjük, és nem szükséges semmiféle orvosi kezelés. Ahogyan a gyermek növekszik, a rekeszizom is megerősödik, és amikor rátér a szilárd táplálékokra, ezek a problémák lassan el is tűnnek.

Ha mégis gyakoribbak lesznek, a gyermek elkezdni visszautasítani az ételt és ha testsúlya sem jó irányba halad, akkor ideje, hogy étkezési szokásokat változtassunk, és orvoshoz forduljunk annak érdekében, hogy elkerüljünk egy esetleges betegséget. Ugyanakkor különbséget kell tennünk a regrutációk és hányások között. A hányás egy hiretelen ürítést jelent, és ennek a tartalma emésztett ételek gyomornedvekkel való keveredéséből áll.

Higiéniai és étkezési szabályok, amelyeket be kell tartanod:

• oszd fel az étkezéseket: szoptatás közben 3-4-szer tarts szünetet, hogy a baba ki tudja adni a felesleges légbuborékokat

• ugyanakkor segíts neki ezektől megszbadulni minden étkezés után

• evés után fektesd a babát féloldalra, a fejét pedig enyhén emeld meg

• kerüld az olyan ételeket, amelyek növelik a gyomorsavatermelődést és a bukást (citrusfélékből készült gyümölcslé, befőttek)

• ha cumisüvegből táplálod gyermekedet, vásárolhatsz olyan speciális tápszer készítményeket is, amelyek kifejezetten antireflux hatásúak.

 

Ha ezek a megoldások sem oldják meg a gondot és a bukás továbbra is nagyon gyakori, vagy túl nagy mennyiségű táplálék jön vissza az etetések után, fordulj orvoshoz! A bukás megszokott és ártalmatlan jelenség a kisbaba életének első hónapjaiban, azonban ha a csecsemő nem fejlődik megfelelően vagy valamilyen szövődmény gyanúja merül fel további vizsgálatokra lehet szükség.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search