A csecsemők egészséggel kapcsolatos mítoszai

 In Egészség és életmód

Cikkünk segítségével segítségével megtudhatod, mennyi valóságalapja van a csecsemők egészégügyi mítoszainak és elkülönítjük a legendákat a valóságtól.

 

A gyógynövények

Mítosz: A megfázásra és influenzára való gyógynövények (mint az echinacea, vagyis kasvirág) biztos és hatékony kezelést nyújtanak beteg gyermek számára.

Valóság: Bár az echinacea általában megbízható, mindig legyél óvatos, bármilyen gyógynövényt vagy természetes alapú orvosságot adsz gyermekednek

A legtöbb, megfázásra és influenzára való természetes orvosságokról szóló információkat csak a pozitív hatásokra korlátozták. Egyes esetekben olyan anyagot adhatsz be gyermekednek, amely még több kárt okozhat. Másrészt viszont, bizonyos gyógynövények nagyon hasznosak. Például, bár a méz nem ajánlott az 1 év alatti gyermekeknek, nagyon jó a megfázás kezelésére.

 

Fontos tudnivalók a lázról

Mítosz: Rendben van az, ha ibuprofent váltok paracetamollal, amikor a lázat kezelem?

Valóság: Szükségtelen a gyógyszerek váltása és veszélyeztetheti a gyermeket.

A láz nem feltétlenül ellenség. A lázas reakción keresztül a szervezet védekezik a fertőzéssel szemben. Mivel az újszülötteknél vagy kisgyermekeknél előforduló magas láz mindig jogos ok az aggodalomra és indokolt az orvosi értékelés, a lázas kisgyermekek és óvodások szüleinek nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük arra, hogy gyermek milyennek mutatkozik, és hogyan viselkedik, mint arra, hogy milyen magas a láza. A szülők néha attól tartanak, hogy a magas láz lázgörcsöt okoz. Nem szabad elfelejteniük azt, hogy a magas láz nem annyira veszélyes, mint annak hirtelen növekedése, ami rohamokhoz vezethet. Bár a szülők komoly késztetést éreznek a láz kezelése, a lázcsillapító gyógyszerek váltakozása a helytelen adagolás kockázatával társulhat és a gyógyszerek hatását is megzavarják. Azonban ha a gyermeknek már volt lázgörcse, ajánlatos a láz folyamatos ellenőrzése.

 

Fülgyulladás

Mítosz: Majdnem minden gyermeknél előfordul fülgyulladás, amelyre gyógyszeres kezelést javasolnak.

Valóság: A fülgyulladás gyakori, de kezelhető – nem mindig antibiotikummal.

Ez egy nagy változás, mivel évszázadokon át a gyermekorvosok igen radikálisak voltak a fülfertőzések kezelésében. Bizonyos országokban viszont a gyermekkori fülfertőzéseket gyakran évekig kezelés nélkül hagyták. A kezelések megváltoztatása azon a tényen alapult, hogy a fül hasonló fertőzéseiben szenvedő gyermekek közel 80%-a magától jön helyre, antibiotikumos kezelések nélkül.

 

A védőoltások és az autizmus

Mítosz: A védőoltások autizmust okoznak.

Valóság: Semmilyen tudományos kutatásnak nem sikerült bizonyítania a védőoltások és az autizmus közötti kapcsolatot.

Tekintettel az autizmus „járványra”, fontos tudniuk a családoknak, hogy az utóbbi években léteztek olyan utalások az autizmusra, melyek szerint úgy tűnik, hogy számuk megnövekedett. Az autizmust most úgy ismerik, mint egy spektrumzavart – több enyhébb esetben is, melyeket mostanáig nem osztályozták autizmusnak. Emellett azok a gyerekek, amelyeknek más fejlődési rendellenességeik vannak, mint a mentális retardáció, illetve nyelvi zavarok, autistákként lettek osztályozva. Ezen a diagnózishelyettesítés miatt tűnik úgy, hogy egyre növekszik az autista gyerekek száma. Valójában lehet, hogy megnőtt a spektrumzavaros gyermekek száma, de a szakértők nem biztosak abban, hogy bármilyen növekedés lenne az eredetileg meghatározott autizmus gyakoriságában. A gyermek és az egész közösség beoltásának előnyei messze meghaladnak bármilyen kockázatot.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search