Tanácsok újszülöttek és csecsemők gyógyszerszedédével kapcsolatban

 In Egészség és életmódKönnyen beadhatsz az újszülöttnek vagy csecsemőnek tévedésből egy nagyobb dózist a kelletténél. Ha pedig nem megfelelő dózist adsz be neki vagy téves időpontban adod be valószínüleg nem lesz meg a kellő hatása és az is megmegtörténhet, hogy káros hatást fejthet ki a gyermekre.

Íme néhány tanács, amit követned kell ahhoz, hogy bizonyos legyél a megfelelő gyógyszer adagolásban:

Első tanács

Mindig tanácskozz az orvossal vagy a gyógyszerésszel bármilyen gyógyszerrel kapcsolatosan, amit be kell adnod a gyermeknek, függetlenül attól, hogy ez receptre kiváltott gyógyszer vagy sem. A receptre írt gyógyszereknél meg kell tudnod azt is, hogy mire jó a kezelés, mennyi ideig tart, ha van mellékhatása és milyen gyorsan fejti ki hatását.

A következő kérdéseket teheted fel az orvosnak vagy a gyógyszerésznek:
• Szedhető-e együtt azzal a másik gyógyszerrel, amit a gyerek szed?
• Mit kell tenni akkor, ha elfelejtem az egyik dózist beadni?
• Ezt a gyógyszert hűtőben kell tárolni? Kell-e óvni fénytől vagy melegtől?
• Össze lehet vegyíteni élelmiszerrel a gyógyszert? Van olyan étel, amit a gyermek nem kellene egyen a kezelés alatt?
• Be lehet venni a gyógyszert egyszerre az étellel vagy éhgyomorra kell beadni neki? Bizonyos ételeket kell-e fogyasztania a gyógyszerrel együtt ahhoz, hogy jobb legyen a felszívódás?
• Vannak egyéb óvintézkedések, amit figyelembe kell venni a kezelés alatt, úgy mint például a napon való tartózkodás kerülését?

Ha szükséges gyógyszert kapnia a gyereknek, meg kell érdeklődni, hogy melyek ajánlottak az csecsemőknek és kisgyermekeknek. A leghelyesebb az orvos vagy a gyógyszerész véleményét kikérni. Ugyanakkor elolvashatod a gyógyszer tájékoztatóját is, hogy megtudd, javallott-e gyermekeknek. Ha a tájékoztatóban nincs feljegyezve az újszülötteknek való dózis, akkor valószínűleg a gyógyszer nem ajánlott csecsemőknek. Tájékozódni kell az esetleges mellékhatásokról is és hogy milyen más gyógyszerekkel lép reakcióba. Legyél bizonyos afelől, hogy milyen dózisban, hogy és mikor kell beadni a gyógyszert, mielőtt azt megtennéd.

Második tanács

A szülők 70%-nak problémái vannak, amikor a dózist kell meghatározniuk, amit be lehet adni a csecsemőnek vagy a kisgyermeknek. Egy tanulmány szerint alig 30%-a szülőknek/felvigyázóknak képes rá, hogy meghatározza és helyesen mérje ki a dózist a gyermeknek. A legjobb dolog, amit megtehetsz, hogy bizonyos legyél afelől, hogy helyes kezelést alkalmazol az, hogy elolvassod a betegtájékoztatót figyelmesen és pontosan követed az utasításokat. Ha valamilyen kérdésed van vagy nem értesz valamit a leírtakkal kapcsolatosan, fordulj orvoshoz vagy gyógyszerészhez. Íme néhány dolog, amit figyelembe kell venni ahhoz, hogy biztos legyél a helyes dózisban, amit gyermekednek adsz:
• Legyél nagyon figyelmes a mennyiségekkel, sietségből el ne téveszd azt. Amikor olvasod a betegtájékoztatót és méred a dózist, legyen elegendő fény a jó látási viszonyhoz.
• Egyes gyógyszerek nagyon koncentrált állapotban vannak. Ellenőrizd, hogy az, amit gyermekének adsz, koncentrált állapotban van-e és ha igen, ne add be a szokásos dózist. Ezeknél a gyógyszereknél is olvasd el a tájékoztatóban található helyes dózist és annak függvényében adagolj.
• Kell tudni a gyermek pontos súlyát: egyes dózisok testsúlyra vannak alapozva, mások súlyra és korra. Jegyezd fel legutóbbi súlyát gyermekednek és tartsd a gyógyszeres szekrényben.
• Ha azt írja a betegtájékoztatóban, hogy felrázandó a gyógyszer, akkor tedd azt. Ezáltal összetevői egyenlően oszlanak el, ami azt jelenti, hogy a beteg nem kap se többet, se kevesebbet.
• A csecsemőknél és kisgyermekeknél nagyon ritkán ajánlanak egy evőkanálnyi gyógyszert, tehát inkább a dózist képzeld el kiskanálban. Figyelj oda ezekre a mérésekre.
• Függetlenül a betegség súlyosságától, soha ne adj több gyógyszert be, mint amennyit előírnak. Egy nagyobb dózis nem ajánlott, mivel a kezelés a helyes mennyiségen alapszik, ami biztonságos a gyermekednek.
• Ne szemmérték alapján állapítsd meg az adagolást. Ha nincs fecskendőd vagy egy pipettád, amiken meg van jelölve a mérték, használj egy kanalat és utólag szerezz be egy merőezközt.
• Sürgősen orvoshoz kel fordulni, ha mellékhatásokat észlelsz. Ugyancsak orvoshoz kell fordulni, ha nagyobb dózist adsz be gyermekednek – azért, hogy megbizonyosodjon, nincs semmi gond.

Harmadik tanács

A helyes mérőeszközök használata nagyon fontos. Ez azt jelenti, hogy evőkanál helyett használj mérőkanalat, pipettát, egy mércével ellátott csuprot vagy fecskendőt. Ezek az eszközök azért vannak gyártva, hogy segítsenek a helyes dózis megállapításánál. A csecsemőknél a fecskendő a leghasznosabb, mivel ezt egyenesen a szájába tudod helyezni a gyermeknek. Így biztos lehetsz benne, hogy az egész adag gyógyszer a szájába jut, majd a nyelőcsőbe. Ha ki akarja köpni a gyógyszert, használj pipettát, ujjoddal nyisd ki a száját tartsd ott, amíg lenyeli a gyógyszert.

Negyedik tanács

Kérj információt, hogy milyen sűrűn kell beadni az orvosságot és add be a helyes adagot a megfelelő időben. Bizonyos gyógyszereket  bizonyos mennyiségben kell kapjon naponta; ez nem azt jelenti, hogy fel kell költeni a gyermeket, hanem azt, hogy add be a gyógyszert a megadott mennyiségben akkor, amikor a gyermek ébren van.

Más gyógyszereket viszont bizonyos időnként kell beadni. Ebben az esetben érdeklődd meg, hogy szükséges-e a gyermek felköltése ahhoz, hogy bevegye a gyógyszert, vagy megfelel akkor is, ha a gyermek ébren van.


Ötödik tanács

Ha gyermek állapota nem változik a kezelés ideje alatt, ellenőrizd újból a használati utasítást. Ha mindent úgy csináltál, ahogy kell és a gyermek állapota csak nem javul, fordulj orvoshoz. Ez szükséges, mert nem használ gyermekednek, ha az előírt időtartalmon túl is folytatja a kezelést. Valószínű, hogy a csecsemőnek más kezelésre lesz szüksége. Ha antibiotikumos kezelést kap a gyerek, fejezd be a kezelést egészen az előirt időpontig (általában míg el nem fogynak a tabletták, azaz 7-10 nap) még akkor is, ha úgy tűnik, a gyermek meggyógyult. Ez szükséges dolog, mivel ha nem fejezed be a kezelést, nem tudhatod biztosan, hogy a bakteriális fertőzés megszűnt-e teljesen.

Hatodik tanács

Tárold a gyógyszereket biztonságos helyen. Egyes gyógyszereket hűtőben kell tárolni állandó jelleggel. Kérdezd meg minden alkalommal a gyógyszerészt a gyógyszerek tárolási formájáról. Minden gyógyszert az eredeti csomagolásban kell tartani, beleértve azokat is, amelyeket recept nélkül adnak ki. Az egyetlen kivétel azoknál van, amelyekre a használati utasítás és az összetétel rá van írva egyenesen az üvegcsére.

Ne hagyd a gyógyszereket a gyermeked keze ügyében a véletlen túladagolás elkerülése érdekében. A legjobb, ha egy zárral ellátott szekrényben tárolod őket, ami fel van akasztva a falra.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search