A gyermekágyi időszak

 In Szülés és gyermekágy

A gyermekágyi időszak

Testi változások a szülés után

A várandósság 9 hónapja és a szülés hatalmas megterhelést jelentett számodra, ezért szervezetednek időre van szüksége, hogy többé-kevésbé visszaálljon a terhességet megelőző állapotba. Bár méh, a hüvely fala és gát viszonylag hamar regenerálódik, az általános fáradtság és kimerülés jellemező lehet a szülést követő időszakra.

A méh visszahúzódása általában már az első napokban megtörténik, és a tüdőd is újra visszanyeri régi helyét a mellkasodban, azonban például a varratoknak több időre lesz szükségük a teljes gyógyuláshoz. A melleid felkészültek a szoptatásra, és ez a csodálatos folyamat nagymértékben hozzájárul a szervezeted gyors felépüléséhez.

Szoptatás

A tejtermelődés a legtöbb esetben csak a szülést követő második-harmadik napon indul meg, de az is megtörténhet, hogy közvetlenül a szülést követően vagy egyáltalán nem történik meg a várva várt pillanat. Sok kismama tapasztalja, hogy sűrű, sárgásfehér színű kolosztrum – vagyis az előtej – már a terhesség alatt szivárogni kezd, majd a baba világra jövetele után növekszik a mennyisége, és az első szoptatások következtében megindul a tejelválasztás. Ez utóbbit általában enyhe hőemelkedés és emlőfájdalmak kísérhetik. Ha a baba rendszeresen szopik és a tejelválasztás is bőségesen beindult, akkor ezek a tünetek általában mérséklődnek.

Székrekedés és aranyér

A gyermekágyi időszakban igen gyakori probléma a székrekedés. Manapság már számos készítmény áll a rendelkezésedre a kellemetlen panaszok enyhítésére, csupán háziorvosod vagy gyógyszerészed tanácsát kell kikérned.

A székrekedés egyik mellékhatása lehet az aranyér, amely nem csak a terhesség alatt, hanem a szülést követő hetekben is megnehezítheti a mindennapokat. Mielőtt elhagynád a kórházat, kérdezd meg az orvosodat, hogy melyek azok a készítmények, amelyeket bátran használhatsz a szoptatás időszakában is. A rostokban gazdag ételek és a megfelelő folyadékpótlás szintén segít a székrekedés megelőzésében!

Gyermekágyi folyás és vérzések

A méhlepény távozását követően ennek tapadási helyén seb keletkezik, amely a tisztulási folyamat részeként váladékot ürít. Ezt a szakirodalom gyermekágyi folyásnak (lochia) nevezi, amely fontos immunológiai feladatot lát el: összetételének köszönhetően védi a méhet a fertőzésektől. A váladék eleinte véres, majd idővel kitisztul és általában két hét alatt teljesen el is múlik, de akár tovább is eltarthat. Ebben az időszakban kerülni kell az ülőfürdőt, az intim területeket pedig lehetőség szerint csak tiszta víz és speciális hintőpor segítségével ápolj és tarts tisztán.

 

gyermekagyi_idoszak
Gyermekágyi iődszak

 

A gyermekágyi időszak lelki történései

Bár egy gyermek születési mindig hatalmas öröm, vannak kismamák, akik számára a szülés utáni első hetek igazi kihívást jelentenek. Õk nehezebben barátkoznak meg a  változásokkal és a kisbaba körüli teendőket is teherként élik meg, ezért fokozott odafigyelésre – egyes esetekben pedig szakértői segítségre – szorulnak.

Érzelmi változások ? szülés utáni depresszió és lehangoltság

A szülés után jelentkező negatív érzelmi állapotoknak több típusa létezik, leggyakoribb gyermekágyi lehangoltság (baby blues) és a szülés utáni depresszió, de akár a legsúlyosabb formája, a szülés utáni pszichózis is előfordulhat.

A szomorúság és a rossz közérzet, amit az újdonsült anya érez a gyermekágyi időszak alatt enyhe, vagy akár súlyosabb tünetekkel járó depresszióhoz is vezethet. A szülés utáni depresszió tünetei közé tatozik továbbá az álmatlanság, a szorongás és az érzés is, hogy új felelősség meghaladja az anya képességeit. A gyermekágyi lehangoltság a depresszió egy enyhébb megjelenési formája, amely leginkább feszültség, ingerlékenység, sírás és fáradékonyság formájában jelentkezik. Ez a negatív érzelmi állapot általában szülést követő pár napban jelentkezik, és az anyukák többsége önerőből is képes leküzdeni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search