Pálmaolaj helyett algaolaj – innováció

 In Érdekességek a nagyvilágból

Kevesek előtt ismert tény, hogy Szumátrán és Borneón évtizedekig kivágták az esőerdők jelentős részét azért, hogy helyet csináljanak a “fránya” pálmaolaj ültetvényeknek. Az esőerdők kiirtása persze a növény- és állatvilágra katasztrofális hatást gyakorol, főképp az orángutánok sínylették meg az élőhelyük elvételét. A legveszélyeztetettebbek a Szumátrán élő orángutánok. Ha nem sikerül sürgősen cselekedni, ez lesz az első olyan Nagy Majom faj, amely kihal.

Orángután SzumátránA pálmaolajat természetesen még az esőerdőktől el kell szállítani, ami megint csak nem egy környezetbarát dolog, hisz a benzin, a széndioxid-kibocsátás megint csak terheli a környezetet.

Na de mire használják a pálmaolajat?

A kérdés jogos. A felületaktív anyagok, tenzidek javítják a víz egyeneletes eloszlását és növelik a nedvesítőképességét. Leginkább mosószerekben, szappanokban, tisztítószerekben, kenőolajokban, víztaszító borításokban (stb.) használják. Pillanatnyilag még a felületaktív anyagok megújuló összetevőinek 90%-a valamilyen trópusi olaj – pálma vagy kókusz, de leginkább pálma. (Persze a nyersolaj – mint felületaktív anyag forrás – megelőzi sajnos a trópusi olajokat.)

Heuréka! Algaolaj!

A nemzetközi szinten egyik legjelentősebb környezetbarát mosószer és tisztítószer gyártó cég – az ECOVER – nemrég jelentette be, hogy megoldást talált a környezetvédelmi körökben ismert pálmaolaj problémára – azaz milyen alternatívát lehetne találni a pálmaolaj helyett. A megoldás az algaolaj.

Az algaolaj azért tűnik remek ötletnek, mert nem igényli az őserdő eszeveszett pusztítását, mint a pálmaolaj. Nem beszélve arról, hogy helyben előállítható, a termelés helyszínétől nem kell borzasztó nagy távolságon utaztatni a felhasználási helyig, ergo a megspórolt benzin, a kisebb széndioxid-kibocsátás, így kisebb környezetszennyezés által megint csak jár egy plusz pont az algaolajnak.

Az innovációval előrukkoló cég példamutatással és a tudás megosztásával kívánja maga mellé állítani a többi pálmaolaj felhasználót. Elsőként Európában a belga székhelyű cég (az ECOVER) előbb mosószereiben, majd ígérete szerint hamarosan minden termékében algaolajra cseréli a pálmaolajat. Reméljük, hamar követőkre talál.

Fotó forrás: EcoverWebáruház

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search