Genetikai elváltozást okozhat a gyermeknél a légszennyezés

 In Érdekességek a nagyvilágból

Kínai és amerikai kutatók a többéves vizsgálatot a délnyugat-kínai, rossz levegőjű Tungliang megyében végezték. Az itt található szénerőművét 2004-ben bezárták. A délnyugat-kínai Csungkingi Orvosi Egyetem és az amerikai Columbia Egyetem szakemberei a 2002 környékén született és nagy légszennyezésnek kitett helyi kisgyerekeket hasonlították össze a 2005 körül született, tisztább levegőjű környezetben felnövő gyerekekkel.

Megvizsgálták a köldökzsinórvér-mintákat. Az erőmű működése alatt született gyerekek szervezetében a szakemberek egy – az agyi fejlődéshez szükséges – proteinből lényegesen alacsonyabb értékeket mutattak ki az erőmű bezárása után születettek picik eredményeihez képest.

Megvizsgálták a gyerekek memóriáját is. Az eredmények megerősítették az előzetesen kapott laboreredményeket. A szennyezettebb levegőjű környezetben született gyerekek bizonyítottan gyengébb tanulási képességekkel bírtak.

A tanulmány leírja, a rossz levegőjű miliőben keletkező genetikai mutációk öröklődhetnek, és hosszú távú hatásuk lehet.

A témában sok más tanulmány is született. A légszennyezés káros hatásaira a kínai egészségügyi hatóságok is felhívták a figyelmet. A rossz minőségű levegőnek és az egészségtelen életmódnak köszönhetően a 2011-ben született gyerekek több mint 1,5%-ánál találtak valamilyen elváltozást, ugyanez az adat 2000-ben még 1% volt.

A kínai orvosközösség tagjai közt vita folyik, hogy a légszennyezés milyen hatással van a megtermékenyítő képességre. A vita alapja, hogy 2010-ben a nemzőképes lakosság több mint 12%-a terméketlen volt Kínában, 2000-ben ez az arány még csak 3% volt.

2013 októberében az Egészségügyi Világszervezet  első ízben tüntette fel a rákkeltő anyagok listáján a kültéri légszennyezést, amely tüdőrákot okozhat, továbbá növeli a hólyagrák kockázatát is.

Forrás: MTI

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Algaolajra áll át pálmaolajról az ECOVER