Vissza a fogyasztóhoz a flakonokat

 In Érdekességek a nagyvilágból

A folyókon keresztül rengeteg műanyag szemét kerül az óceánokba. Az állatok sajnos sok esetben tápláléknak nézik a műanyag hulladékot, megeszik. Évente 1 millió madárral, bálnával, teknőssel, delfinnel és más állattal végez így a műanyag szemét, amivel mi, emberek szennyezzük a környezetet! De ezáltal nemcsak az állatok értelmetlen halálához járulunk hozzá, hanem saját egészségünknek is ártunk:  a műanyag egy része a táplálékláncon keresztül „mikroműanyagként” a tányérunkra kerül.

A folyóvizek, tenger, óceán műanyag szennyezése komoly környezetvédelmi, állatvédelmi és egészségügyi probléma, amire sokan keresik a megoldást, és sokféle akció születik, ami igyekszik csökkenteni a szennyezés mértékét. (A probléma méretét érzékeltetendő egy szám: csak a Csendes-óceán északi részén minden évben körülbelül 24.000 tonna műanyagot nyelnek le a halak. Ez megfelel 480 millió 2 literes műanyag flakonnak, vagy 132 kék bálna súlyának.)

Idén született egy olyan alternatíva, innováció, ami ha követőkre talál – más cégek is alkalmazni fogják -, akkor komoly eredményeket hozhat.

Szemét halászat - Óceán Műanyag ProjektAz Óceán Műanyag Projekt

A projekt nem idén indult, de most ért révbe. A célja az volt, hogy találjanak egy olyan megoldást, amellyel csökkenthető az óceánokban fellelhető műanyag szemét telep mérete. Elindítója egy ökológiai mosószergyártó és tisztítószergyártó cég volt (az ECOVER).  A kidolgozott séma az, hogy halászhajókat bíznak meg azzal, hogy a óceánokból halásszák ki a műanyag szennyeződéseket. A műanyagot feldolgozzák, újrahasznosítják, és a profiljuknak megfelelően tisztítószeres flakont, egész pontosan mosogatószeres flakont gyártanak belőle. A flakont megtölti természetes összetevőkből készített, környezetbarát (öko) mosogatószerrel. A fogyasztó által kidobott flakon új köntösben gyakorlatilag visszajut a fogyasztóhoz.

A projekt által nemcsak az óceánok, élővizek lesznek tisztábbak, de a halászok is plusz bevételhez jutnak, ezen felül felhívják a különleges “óceán flakonok” a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire, a környezetvédelem fontosságára.

A projekttel kapcsolatos magyar feliratos videó:

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Algaolajra áll át pálmaolajról az ECOVERhepatitis a