A ceruza, ami életre kel

 In Érdekességek a nagyvilágból

Létezik egy olyan ceruza, amely ha már írásra, rajzra nem alkalmas (mert egészen picire koptatta gyermekünk), egyszerűen elültethető, és Anya kiskertjében újjászülethet fűszernövényként vagy gyógynövényként.

A ceruza egyedi névvel is rendelkezik: megálmodói a Sprout („Hajtás”) keresztnevet adták a környezetvédelmi díjat is beseprő találmányuknak. A környezetbarát ceruza ötlete szembe megy a fogyasztói társadalmunkra olyannyira jellemző “használd, dobd el”  trendnek. Mi is ez tulajdonképpen? A ceruza egy (min. 5 növényvédőszer-mentes) magot tartalmazó kapszulával van ellátva a végén. Ez ha talajba kerül, feloldódik, kihajt. Az érdekes cerka nem mellesleg káros anyag mentes, minőségi alapanyagokból (cédrusfából, agyagból, grafitból), ráadásul kézzel készül az Egyesült Államokban.  (A Sprout ceruza-projekt életre hívása, és a gyártás beindítása sem hétköznapi történet: a feltalálóknak eleinte nem volt pénze a gyártás infrastrukturális hátterének megteremtésére, így egy közösségi finanszírozási start-up site-on gyűjtötték össze 2086 ember által a szükséges pénzt 2012-ben.)

A ceruza végét nem érdemes rágni, ettől eltekintve a megszokott használati élményt nyújtja. A magok szempontjából 11 féle ceruzát lehet találni a neten. (Többek között bazsalikom, menta, rozmaring, kakukkfű, körömvirág, koktélparadicsom kapszulás ceruzát.) A rendhagyó ceruza azért is érdekes lehet, mert ötletesen segít becsempészni a mindennapokba a környezettudatos szemléletet a család életébe. Sajnos itthon még nem nagyon kapható, de külföldről már rendelhető.

A Sprout ceruza fejlődése

A ceruzát már itthon is kipróbálták egyébként. A tesztről és a környezetbarát ceruzáról bővebben az ecoverwebaruhaz.hu-n lehet olvasni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Titkos szoba