Melyik az ideális kor a szilárd ételek bevezetésére?

 In Csecsemők és újszülöttek

baba eszik
Míg a múltban azt gondolták, hogy a csecsemőket 2-3 hónapos kor között kell szilárd ételekkel táplálni, manapság megállapították, hogy az anyatej az egyetlen, melyre egy gyereknek 6 hónapos koráig szüksége van.

Bár nem létezik megalapozott szabály, az általános, követendő tanács szerint minden alkalommal, amikor a gyerek érdeklődést mutat a szilárd ételek iránt, kézbe veszi és bebizonyítja kezelési képességét, már lehet szilárd ételekkel táplálni.

Engedélyezni kell a gyereknek, hogy megkóstolja a szilárd étleket, amikor érdeklődést mutat iránta, annak ellenére, hogy a szülő vagy a gyermek gondozójának véleménye szerint a gyerek még nem boldogul a szilárd termékekkel.

Így a gyerek meg fogja szokni más ételek ízeit is, nem csak a tejet fogja ismerni, és felkészül a szilárd ételek fogyasztására, melyek a nyelésnél nagyobb erőfeszítést fognak igényelni.

Néha a szilárd ételekkel való táplálás 6 hónapos kor előtt is bevezethető: abban az esetben, ha a baba éhesnek tűnik, annak ellenére, hogy már evett, vagy ha súlynövekedése elégtelen. Szükséges lehet a szoptatás kiegészítése egy üveg tejjel, és ha így sem oldható meg a probléma, abban az esetben ajánlottak a szilárd ételek, de nem korábban, mint 3- 4 hónapos korban.

Egyes babák tökéletesen meg vannal elégedve az anyatejjel egyéves korig, és nem mutatnak érdeklődést semmi más iránt. Súlynövekedésük egyaránt elegendő lehet, ilyenkor a szilárd ételek fölöslegesek és az elválasztás későbbi időpontra tehető.

Ennek ellenére léteznek magyarázatok, melyek megcáfolják a szilárd ételek késői bevezetését a gyerek étrendjébe. Ha a gyermek nem fogyaztott szilárd ételeket 9-12 hónapos koráig, nehézségei lehetnek elfogadni ezeket a késsőbiekben.

Ha 6 hónapos korban kezded a táplálást, fontos, hogy a csecsemő tápláléka ki legyen egészítve anyatejjel vagy tehéntejjel. Úgy az anyának, mint a gyereknek elég barátságos ez az ötlet.

Az anyatejben léteznek táplálkozási, emésztési és immunrendszerre vonatkozó előnyök, melyeket mással nem lehet helyettesíteni.

A szoptatás a szilárd ételek táplálásával együtt jót tesz a gyereknek, mivelhogy az anyatej enzimeket tartalmaz, melyek segítenek a szilárd ételek emésztésében.

A kisbabák, akik szopnak, különböző ízeket és aromákat tapasztalnak, így könnyebben fogadják el a szilárd ételeket a hozzátáplálás során.

A szilárd ételek bevezetése nem egyszerű feladat, hiszen nem létezik pontos életkor, ami a leginkább megfelelő lenne: a döntést bízd a gyerekre, de nem legyen túl késő!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search