A biztonságos kiságy

 In Csecsemők és újszülöttek

rácsos kiságy
Egy gyerek világrajövetele az egyik legszórakoztatóbb és legboldogabb esemény egy család életében. Az újszülött érkezése hatalmas felelőséggel jár, ezért fontos elsajátítanod néhány fogalmat a baba biztonságával kapcsolatban.

A szülők a legjobb szobát szeretnék átadni gyermeküknek. Legtöbben feltehetően a babaszoba tervezésével fogják kezdeni, miután megtudják, hogy kisbabájuk fog születni. Tudnod kell, milyen alpvető dolgok biztosítják a gyermek biztonságát a babaszobában, kezdve a kisággyal.

A kiságy vásárlása esetén a kövekező dolgokat kell figyelembe venned:
• a fekvőfelület magasságának állíthatósága
• a kiságy rácsának állíthatóság
• rácstávolság
• a kiságy mérete
• a kiságy szállíthatósága
• a matrac jellemzői

A kiságy

A kiságy a legfontosabb dolog, melyet vásárolnod vagy készítened kell születendő kisbabátok számára. Ez alapvető dolog, amiben a gyermek alszik. Az újszülött az idő túlnyomó részét itt fogja eltölteni. Tehát tudatosan ki kell legyen választva és előkészítve.

Legtöbben az anyák közül fel fogják tenni a kérdést, hogy hogyan válasszon olyan kiságyat a gyereknek, mely biztonságot nyújt?
• Elsősorban vedd figyelembe az ő biztonságát: a matrac ne legyen vastagabb, mint 5-10 cm. Ez a szabványmérete a gyerekágyba való matracnak.
• Ellenőrizd, hogy könnyen elmozdíthatod-e a széleket egykézzel, figyelembe véve, hogy lesznek esetek, mikor a gyereket a másik kezedben kell tartanod.
• Mellőzd azokat az ágyakat, melyek sarokra vannak állítva vagy túl szélesek. Ha ilyen típusú rácsos ágyat veszel, akkor fennáll a lehetőség, hogy a baba ruhája beakadjon, főleg akkor, mikor egyedül elkezd mozogni.

A védőrács

A védőrács felépítését figyelembe kell venni, ugyanis fontos szerepet játszanak a gyermek biztonságában. Gyakorlatilag ennek köszönhető a védőszerep. Ezek biztonságot nyújtanak a gyereknek és szórakoztatóak is lehetnek a választott díszítés stílusától függetlenül.

Mindezzel együtt életbevágó, hogy megtartsuk a védőrácsok szabványos méreteit, hogy ezek be tudják tölteni szerepüket (ha túl távol helyezkednek el egymástól beszorulhat a gyermek feje).  A matrac szorosan kell illeszkedjen a lécekhez, mert ezek nagyobb biztonságot nyújtanak az ágyban fekvő gyereknek.

A rácsvédő használata szintén kötelező, melyet a kiságy rácsain belülre kell beszerelni. Hasonlóan a matraccal, ezeket is úgy kell elhelyezni, hogy ne legyenek üres helyek, megelőzvén így, hogy a gyerek beüsse a fejét, vagy hogy az beszoruljon a rácsok közé. Jegyezd meg, hogy ezek a segítségedre lehetnek később is, hogy a gyerek ne másszon ki az ágyból.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search