Magzati szívultrahang vizsgálat

 In Terhesség és babavárás

Magzati szívultrahang vizsgálat

A magzati szívultrahang (echocardiographia) vizsgálat nagyon fontos az esetleges rendellenességek szűréséhez. A magzati szív vizsgálata a terhesgondozás és a magzat sorsa szempontjából kiemelkedően fontos és rendkívüli szakértelmet igényel. Az orvos abban az esetben írja elő ezt a vizsgálatot, ha úgy gondolja, hogy a magzatnak fejlődési szívbetegsége lehet. 100 magzatból általában 1 szívbetegséggel születik. Ez a leggyakoribb rendellenesség az újszülöttek esetében. A 20. terhességi héten végzett általános ultrahang vizsgálat csak a szívbetegségek egyharmadát képes kimutatni.

A mostani fejlettebb ultrahangos vizsgálatokalaposabb felméréseket végeznek, szemügyre veszik a szív körüli fontosabb vérereket is. Ilyen módon többféle betegség kimutatható, mint az egyszerű ultrahangos vizsgálat esetében. A magzati echókardiográfia a szív szinte minden rendellenességét képes kimutatni.

Erre a vizsgálatra a legalkalmasabb időszak a terhesség 18. és 22. hete között van. Egyes rendellenességek korábban is észlelhetőek hüvelyi vizsgálattal. Ezt az ultrahangos vizsgálatot általában a terhességgel foglalkozó szakember vagy egy kardiológus végzi el.

A magzati szívultrahang vizsgálatot (echokardiográfia) akkor szükséges elvégezni, ha:

  • szívfejlődési rendellenességgel születtél, vagy szültél már egy szívbeteg gyermeket
  • cukorbeteg vagy, mert ekkor nagyobb az esélye, hogy szívbeteg gyermeket szülj
  • gyógyszereket szedsz, amelyek hatására a magzatnak szívfejlődési rendellenességei lehetnek (pl. epilepszia kezelésére)
  • tarkóredő-vastagság vizsgálat során megállapították, hogy a kelleténél több folyadék halmozódott fel (11-14. terhességi héten), ugyanakkor az amniocentézis (magzatvíz mintavétel), valamint más vizsgálatok nem mutattak ki kromoszóma rendellenességet – a tarkótáji ödéma vastagsága szívbetegségre is utalhat
  • a 20. heti ultrahangos vizsgálat esetleges rendellenességeket mutat.


Miben tér el a magzati szívultrahang vizsgálat a megszokott vizsgálattól?

magzati szív-ultrahangvizsgálat fejlett technológiával történik és az eredemények színes képekben láthatók. A szakember láthatja a magzat véráramlását az artériákban és a vénákban. Az artériák szállítják a vért a szívből a szervezet minden részébe, a vénák pedig hordják vissza a szívhez. A szakember észreveheti az esetleges lyukakat és elváltozásokat a szív felszínén, az artériák szűkülését vagy a nem megfelelően működő szívbillentyűket.

Nem kell aggódnod a vizsgálat miatt, hiszen csak a magzat jólétét célozza és semmiféle mellékhatással nem jár. Általában vizsgálat során megnyugodhatsz, hogy a magzat szíve egészséges. Ha az orvos mégis találna valamit, például egy lyukat a szíven, általában ez magától rendbejön még a terhesség alatt. Ha pedig súlyosabb rendellenességről van szó, akkor jobb mielőbb megtudni, hogy kezelni lehessen.

Ha a magzatnak súlyos szívbetegsége van, különleges szülészeti osztályon hozd világra. Ebben az esetben biztosítják az azonnali orvosi beavatkozást, ha erre szükség volna.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search