Testmozgás és aktív életmód a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Testmozgás és aktív életmód a terhesség alatt

Fontos számodra, hogy mindig jó formában légy? Ha igen, akkor nem lesz nehéz számodra a rendszeres testmozgás és a jó testi kondíció megtartása a 9 hónap alatt. Amennyiben az állapotod egészséges és szövődménymentes, a rendszeres sportolás a terhesség alatt kifejezetten jó hatással lehet rád, hiszen egészségmerőrző hatása mellett a babának is nagyon jót tesz.

A mozgás javítja izmaid tónusát, erőnlétedet és ellenálló képességedet. Így majd könnyebben „cipeled” a várandóság alatt felszedett súlytöbbletet, felkészülsz a szülés okozta fizikai megpróbáltatásokra és szülés után hamarabb visszanyered terhesség előtti alakodat.

 

A testmozgás előnyei terhesség alatt

1. Plusz energiát kölcsönöz

A terhesség sok energiádat felemészti, főként az első és a harmadik harmadban. Néhány mozgásgyakorlat, mint a séta, hozzásegít, hogy egészségesebbnek érezd magad, és jobban teljesítsd napi teendőidet. A terhesség alatti testmozgás erősíti a szívet és a tüdőt, így nem fogsz olyan hamar elfáradni. Erős és edzett izmokkal pedig nem lesz nehéz bizonyos munkákat elvégezned, például bevásárolni vagy lábon állni munkavégzés közben.

2. Felkészít a szülésre

Minél jobb formában vagy, annál könnyebben fogod elviselni a szülési fájdalmakat és magát a szülést. A szülés olyan, mint egy maratoni futam. Kitartást, elhatározást és koncentrálást igényel. A terhesség alatti aktív életmód jól felkészít az elkövetkezőkre. Ha várandóság idején rendszeresen sétálsz vagy aerobik gyakorlatokat végzel, könnyebb lesz a szülés, és gond nélkül világra hozhatod a babádat.

3. Csökkenti a szülési fájdalmakat

A mozgás erősíti azokat az izmokat is, amelyek hozzásegítenek a szülési fájdalmak elviseléséhez. Az izomerősítő gyakorlatok megszűntetik a fájdalmakat, a séta javítja a vérkeringést, az úszás a terhesség alatt pedig erősíti a hasizmot. Ezenkívül ez utóbbi csökkenti a súlyfölösleg okozta kellemetlen érzéseidet.

4. Csökkenti egyes betegségek kialakulásának veszélyét

A várandóság idején végzett mozgásgyakorlatok csökkentik a terhességi preeclampsia (magas vérnyomás) kialakulásának kockázatát. A jól karbantartott test ugyanakkor a terhességi cukorbetegség ellen is védelmet nyújt. Bármilyen testmozgást végezhetsz, mindegyik hasznos. Az egyszerű séta vagy a lépcsőmászás is csodákat művel.

5. Véd a terhesség alatti depresszió ellen

Egy 9 hónapos terhesség a nagy pillanatra, gyereked szülésére készít elő. Miután mindenkivel tudattad, hogy várandós vagy, nem marad más hátra, mint a várakozás. A terhesség harmadik harmada bizony sok nehézséggel jár. Nem lesz kedved a barátokkal lófrálni, egyre fáradtabbnak érzed magad. Nem csoda, ha mindent unni fogsz. A testmozgást végző azonban nők sokkal pozitívabban reagálnak ezekre a problémákra, mint azok, akik nem iktattak be aktív tevékenységet napi programjukba. Miért ne lennél te is köztük, hogy jól érezd magad várandóságod alatt is?

A vízben szülés legjobb előkészítő gyakorlatai az aquanatal, a jóga, a pilates – mindegyik jó testi és lelki felkészülés.

6. Jobban alszol

A terhesség alatti alvás nem könnyű feladat, és bizony nehéz megfelelő alvópozíciót találnia hosszú éjszakák alatt. A gyakorlatok hozzájárulnak a többletenergia ledolgozásához és eléggé elfárasztanak ahhoz, hogy mély és pihentető álomba merülj.

7. Javítja az önbizalmat

Légy büszke alkatodra életed ezen szakaszában is. Ha aktív vagy, az emeli a morálodat még akkor is, ha nem vagy “új” testeddel teljesen megelégedve.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search