Doppler ultrahang vizsgálat és kardiotokográfia

 In Terhesség és babavárás

Doppler ultrahang vizsgálat és kardiotokográfia

Doppler-vizsgálat

A Doppler ultrahang vizsgálat elvégezhető a megszokott ultrahangos vizsgálat keretén belül, ugyanazzal a felszereléssel. A legtöbb ultrahagos készülék Doppler-vizsgálatot végző funkcióval is el van látva. Doppler ultrahang-technika mind hasi-, mind hüvelyi vizsgálat során alkalmazható.

Az orvos előbb egy ultrahangképet állít össze, beméri a véredény helyét, amelyet ellenőrizni akar (például a köldökzsinórban levő véredény), aztán elindítja a készüléken található Doppler-funkciót. A képernyőn látni lehet a vér áramlását, majd elkészül a vizsgálat eredménye. A folyamat általában néhány percig tart.

A flowmetria tesztet általában a rendellenességekkel küszködő terhes nők esetében alkalmazzák vagy ikerterhesség esetében, ahol a babák egy méhlepényen osztoznak, illetve a nem megfelelően fejlődő magzatok esetében.

Ha a magzat túl kicsi a korához képest, az orvos Doppler-vizsgálatot végez, hogy láthassa a vér áramlását az anya és a magzat között a köldökzsinóron keresztül. A magzat a méhlepényben a köldökzsinóron keresztül táplálkozik. Ennek két artériája és egy vénája van. A méhlepényből a vér táplálékkal és oxigénnel látja el a magzatot, a visszamaradt anyagok pedig a köldökzsinóron keresztül távoznak.

Az anyuka artériáinak falai minél rugalmasabbak kellene legyenek, hogy a véráramlás optimális lehessen. Ha ezek az artériák nem eléggé tágulékonyak, kevesebb vér, tehát kevesebb táplálék és oxigén jut a magzathoz, így annak fejlődése sem lesz elégséges.

Ha a Doppler-vizsgálat szerint minden rendben van, akkor a magzat elegendő tápanyagot és oxigént kap. Ha a Doppler-vizsgálat szerint a magzat nem fejlődik megfelelően, korai szülésre kerülhet sor.

 

Kardiotokográfia (CTG)

A karditotokográfia a Doppler viszgálat azon funkciója, amelyet a mazgati szívhang ellenőrzésére és a méhtevékenység egyidejű vizsgálatára használnak. A szívritmus minden magzat esetében más és más lehet, ugyanakkor mozgáskor felgyorsulhat. Egészséges terhesség esetén nincs szükség erre a vizsgálatra. Ha érezzük a magzatot rendszeresen mozogni, akkor nincs ok az aggodalomra.

Ha a mazgatmozgások megszűnnek, azonnal forduljunk orvoshoz! Kérjük meg, hogy hallgassa meg a magzat szívveréseit.

A kardiotokográfiát, vagyis a magzati szívhang-vizsgálatot a szülés alatt, a tágulási is kotolási szakaszban is használják. Ez a magzat szívverését, valamint az összehúzódásokat vizsgálja a szülés pillanatában. Problémamentes esetben szüléskor sincs szükség erre a vizsgálatra.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search