A baba átfordulása

 In Csecsemők és újszülöttek

kisbaba
A kisbabák egyes mozgásokat fokozatosan tulajdonítanak el, egyik ezek közül az átfordulás. Miután a baba megszerzi a fej megtartásának képességét és mielőtt megtanulna segítség nélkül ülni (vagy épp abban az időben), a babák többsége megtanul egyik oldalról a másikra gurulni, a hátukról a hasukra fordulni. Ez az első lépés, hogy egyik helyről a másikra meg tudja változtatni a helyzetét. Sokszor a vágy indokolja ezt egy játék után, vagy hogy hozzád közeledjen.

Hogyan fejlődik ki az átfordulás képessége?

3 hónapos kor körül, amikor a hasán fekszik, a baba fel fogja emelni a vállát és fejét, a kezein megtámaszkodva. Ezek segítik kifejleszteni az izmait, amit majd az átfordulásra fog használni. Ebben az időszakban meg fog lepni téged és akár saját magát is, hogy átfordul a hátáról a hasára vagy fordítva. Bár a babák többsége előbb a hasáról fordul a hátára, fordítva is teljesen normális.

5 hónapos korban kisbabád fel tudja emelni a fejét, megtartsa magát a kezein, meg tudja hajlítani a hátát, hogy felemelje a mellkasát, és akár egyensúlyozik a hasán, rugdalózik a lábával és úszik a kezével. Ez az összes mozgás segíteni fog neki tovább erősíteni az izmait úgy, hogy 6 hónapos koráig a gyermek meg fog tanulni átfordulni mindkét oldalra.

Egyes babák nem fordulnak át soha, átugranak ezen a szakaszon egyenesen az ülésre vagy a négykézláb járásra, míg mások magukévá teszik ezt a mozgást, mint fő elmozdulási lehetőséget. Addig, míg a gyermek új képességeket fejleszt ki és érdekeltnek látszik a mozgásban, hogy felfedezze a körülötte lévő világot, nincs miért aggódj. Az izmok többségét, amit a babák az átforduláshoz használnak, az egyedül való üléshez és a négykézláb járáshoz is használják.

Ahogy a nyak, hát, kezek és lábak izmai továbbfejlődnek a következő hónapokban, hamarosan a baba képes lesz segítség nélkül felülni. A babák többsége már 6-7 hónapos korban fel tud ülni, de a mászás később jelentkezik.

A te szereped a baba mozgásfejlődésében

Bátoríthatod a gyermeket játékkal. Ha észreveszed spontán módon átfordulni, mutass neki játékot azon az oldalon, amelyiken általában átfordul, hogy lásd, megpróbálja-e még egyszer. Dicsérd meg az erőfeszítését és mosolyogj rá – szüksége lesz bátorításra, mert az új képesség megriaszthatja.

Az átfordulás az egyik oldalról a másikra mulattatni fog téged, és csodálkozni fogsz azon, ahogy a babád nőni fog és új dolgokat tanul meg. 3 hónapos kor után rajta kell tartsd a kezed, amikor kicseréled a pelenkáját, és nem szabad figyelem nélkül hagynod az ágyában vagy egyéb magasabb helyeken.

Mikor van ok aggodalomra?
Ha 6 hónapos koráig a baba nem fordul át egyik oldaláról a másikra és nem tűnik érdekeltnek, hogy így mozogjon, akkor szólj a gyermekorvosnak!

A baba különböző ritmusokban fejleszti ki képességeit. Egyesek hamarabb mint mások, míg vannak olyanok, akik egyáltalán nem fordulnak át. Ha a gyerek nem tért át az ülésre vagy a mászásra, akkor beszéld meg ezt az orvossal.

Tartsd észben, hogy a koraszülött babák ehhez a fejlődési szakaszhoz és egyéb szakaszokhoz később jutnak el, mint a többi gyermek.

A baba fejlődése hónapról-hónapra

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search