Kistestvér érkezése: nagyobbik gyermeked alszik éjszaka?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerek kislány álmosNe feledd, hogy egy újszülött három-négy alkalommal is felébred éjjelente, és ez a program nagyon fárasztó lesz a család számára. Ha gyermeked nehezen alszik el, vagy rendszeresen felébred az éjszaka közepén, tenned kell valamit, még mielőtt teljesen kimerülnél.

Ha a gyerek éjszakai pihenése nyugodt, jobb kedélyű lesz az egész család, jobban fogtok örülni a jövevénynek, és persze minél kevesebbszer kell majd megszakítani az “édes álmot”, annál jobb.

Két általános alvási probléma gyerekeknél az, hogy képtelenek elaludni, illetve visszaaludni, ha éjszaka felébrednek. A rövid éjszakai ébredések abszolút normálisak. Ha megtanulnak maguktól elaludni, több mint valószínű, hogy képesek lesznek vissza is aludni, ha az éjszaka folyamán valamilyen okból felébrednének. Ellenben azok a gyerekek, akik nem tudnak hamar elaludni lefekvéskor, ugyanezzel a gonddal küszködnek, az éjszakai felébredés esetében is.

Ha szokásod megsimogatni a gyereket, vagy melléfekszel alvás előtt, be kell ismerned, hogy megszokta és nehezére esik magától elaludni. De ha egyből abbahagyod és azt várod, hogy a gyereked magától aludjon el, ez nem fog megtörténni. Csupán a haragját váltod ki vele, főleg ha ez egybeesik az új kistestvér születésével. Az is igaz, ha nem törődsz vele heteken át, végül el fog aludni magától. De nem szükséges ilyen traumával élnie. Meg kell tanítod, hogyan lazítson és aludjon el, fokozatosan és rendszeresen csökkentve a vele eltöltött időt. Legideálisabb az volna, ha ez az önállóság felé vezető lépés nem lenne fájdalmas folyamat sem számodra, sem pedig gyermeked számára.

A lefekvési időpont rutin kérdés legyen egy nyugodt és előrelátó környezetben, ami pallóként működik a nappali érzelmek és az éjszakai csend között. Ez az esti lefekvési rutin és az együttlét öntudatossá teszi a gyermeket és érezni fogja a szereteted. Ha a családban mindkét szülő jelen van, az egyik szülő foglalkozzon a nagyobb gyerekkel, a másik pedig a babával, majd fordítva.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search