Hogyan szoktasd rendrakásra gyermekedet?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerekszoba szekrény rendbentartásaA gyerekeknek fontos megérteniük és megtanulniuk, hogy miért jó, ha rendet tartanak szobáikban és vigyáznak játékaikra, személyes tárgyaikra. Ha kicsi korától következetesen önállóságra és felelősségre neveled gyermekedet, segítsz neki felkészülni az elkövetkező korszakok kihívásaira.

Segíts gyermekednek megszervezni a gyerekszoba rendbentartását és takarítását. Sok gyereknek csak egy kis segítségre vagy noszogatásra van szüksége ahhoz, hogy rendszeresen kivegye részét a házimunkából. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű ötletet, ami segíthet gyermeked szokásai közzé egy kis rendszeretetet is csempészni.

 

Játékokat a doboz(ok)ba

A szülőket legtöbbször a gyerekszobában szanaszét heverő játékok bosszantják, ezért előszeretettel vásárolnak hatalmas dobozokat vagy tárolókat a játékoknak, hogy gyermekeik azokba gyűjtsék össze azokat.

De mi történik akkor, ha a gyerek ki szeretne venni egy játékot a dobozból és az éppen az alján található? Egyszerűen kiborítja az egészet, a játékáradat pedig újra beteríti a szoba padlóját. Biztosan te is úgy gondolod, hogy egy nagy doboz sokkal hatékonyabb, viszont valójában csak még nagyobb rendetlenséget okoz.

Szerezz be több kisebb, különböző méretű dobozt és tárolót, a játékokat pedig jellemzőik alapján válogasd szét. Amellett, hogy a kicsik nem fognak mindent feleslegesen kiborítani, a takarítás és a rendrakás is könnyebb lesz.

Az egyes dobozokat lásd el feliratokkal, vagy – kisebb gyerekek esetében – különböző színes jelekkel, formákkal. Így a játékok szétválogatása és elpakolása nem csak szórakoztató lesz a gyerek számára, de akár oktató tevékenységgé is varázsolhatod a házimunkát.

 

Polcok és vállfák

A polcok és vállfák remek eszközök a gyerek ruháinak rendben tartásához, azonban a kisebb gyerekek sokszor nem érnek fel hozzájuk. Ha túl magasan vannak és megpróbál valamilyen ruhát rátenni, legtöbbször csak azt éri el, hogy magára ránt mindent.

A gyerkeszoba berendezése során vedd figyelembe a gyerek igényeit is. A ruhásszekrényben legyenek alacsonyabban is polcok, illetve a vállfás rész olyan magasságban legyen, hogy a gyerek egyedül is tudja használni.

Ha a gyerekek elérik a tiszta ruháikat vigyázni fognak arra is, hogy szép rendben tartsák azokat.

 

Szennyeskosár

Ha a szobában össze-vissza hevernek a levetett gyerekruhák, a problémát egy szennyeskosár hiánya okozhatja. Válassz olyat, ami színes, vidám és a gyerek is könnyen tud használni.

Nagyobb gyerekek számára választhatsz olyan kosarat is, amely lehetővé teszi, hogy külön válogassa a fehér ruhákat a színesektől. A kisebb gyerekeknek még segítségre és noszogatásra lesz szükségük, amíg megtanulják rendeltetésszerűen használni a szennyeskosarat. Ne ragaszkodj feltétlenül a hagyományos változathoz, hiszen a kicsik örömére különböző színekben és formákban is kapható. Például válassz olyat, ami egy kedves állatot ábrázol, a ruhákat pedig a szája helyén lévő lyukon lehet beledobni. A gyerekek élvezni fogják “etetni” új házi kedvencüket, a ruhák okozta rendetlenség pedig egycsapásra eltűnik.

 

Az ágy bevetése

A gyerekek számára kínszenvedés bevetni az ágyat, ha az túl sok macerával jár. Egyszerűsítsd le a folyamatot, és ne várd el tőle, hogy szépen elrendezzen több különböző ágytakarót és számtalan díszpárnát.

Bármilyen vonzónak is tűnik egy hatalmas plüssállatokkal és vidám díszpárnákkal borított gyermekágy, sosem lesz igazán rendben tartva. Jó megoldás, ha a gyerekenek van saját ágyneműtartója, de csak ha le kell takarnia reggelenként az ágyát, akkor is elegendő egy színes ágytakaró és esetleg 1-2 kisebb párna.

 

Ne feledd! A gyerekeknek időre van szükségük, hogy megtanuljanak rendet és tisztaságot tartani saját szobájukban. Fontos, hogy légy türelmes hozzá és adj meg neki minden segítséget – így hamar az önállóság útjára lép és megtanul vigyázni játékaira és személyes tárgyaira.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search