Kisbabák táplálása – hogyan kerüljük el az élelmiszerallergiákat?

 In Csecsemők és újszülöttek

kisgyerek-eszik
Az ételallergia elsődleges megelőzésének egyik fő célja az, hogy egy immun-orális toleranciát idézzen elő az élelmiszerekben található fehérjékkel szemben, különös tekintettel a tehéntejben megtalálható fehérjékre.A szilárd táplálék bevezetése a csecsemő étrendjébe egy fontos és izgalmas pillanat minden szülő számára, ugyanakkor rengeteg kérdéssel, aggódással jár .

Melyek a legjobb módszerek az élelmiszerallergiák elkerülésére, amikor a gyermek már megtanult gabonatermékeket fogyasztani, és készen áll áttérni más szilárd táplálékra? Melyek azok az élelmiszerek, amelyek nagy valószínűséggel allergiát váltanak ki a csecsemők esetében?

Az allergiát kiváltó ételeket fokozatosan kell azonosítani

Nagyon fontos, hogy a csecsemő étrendjébe fokozatosan vezesd be az új élelmiszereket, azaz egyszerre csak egyfélét, hisz előfordulhat, hogy allergiás reakciót váltanak ki nála. Ha nem így jársz el, nagyon nehéz lesz meghatározni, melyik étel a vétkes. 

Például, ha ugyanazon a napon  3 új élelmiszerrel is kínálod a kisbabát és valamelyik allergiás reakciókat vált ki nála, nem fogod megtudni melyik a „bűnös”.

Nem számít, milyen sorrendben és milyen új élelmiszerrel teszed, amíg az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít. Valahányszor új étellel táplálod kisbabádat, ajánlatos 3-5 napot várnod, és csak utána egészítsd ki étrendjét egy újabb élelmiszerrel. Ne zárd ki azokat, amelyekkel eddig tápláltad, csak ne egészítsd ki újjal.

A csecsemők és az allergia

8 olyan élelmiszer van, melyek leggyakrabban váltanak ki allergiát. Minden új táplálék bevezetésekor figyelned kell az allergiás reakciókra. Körülbelül 160 allergiát kiváltó étel létezik, de többnyire a következő nyolc felelős az allergiás reakciók 90%-áért.

Talán nem is szeretnél gyermekednek adni belőlük, amíg meg nem nő, például a földimogyoró fogyasztásával is nyugodtan várhatsz. Valójában sok szakértő azt tanácsolja, hogy csak 3 éven felüli kisgyerekek fogyasszák. Ha bármilyen kérdés merül fel benned az élelmiszerekkel kapcsolatosan, konzultálj a gyermekorvosoddal!

Az említett 8, allergiát kiváltó élelmiszer:
• tej
• tojás
• földimogyoró
• diófélék (beleértve a mogyorót és mandulát)
• hal
• rákfélék
• szója
• búza

Az allergiás tünetek az élelmiszer elfogyasztása után általában elég hamar megjelennek, akár pár perc után, de két óra is eltelhet. Amikor új étellel táplálod a kisbabát, ellenőrizd a következő tünetek megjelenését:
csalánkiütés
• kipirosodott vagy kiütéses bőr
• fej, nyelv vagy az ajkak duzzadása
• hányás és/vagy hasmenés
• köhögés vagy zihálás
• légzési nehézségek
• eszméletvesztés.

Súlyos allergiás tünetek – mikor kell hívni a mentőket?

A csecsemőkori allergia veszélyes is lehet. Ha a kisbabád légzési zavarokkal küzd, az arca duzzadt, esetleg minden étkezés után hányik és hasmenése van, ne a gyermekorvost hívd, hanem a sürgősségi mentőszolgálatot! A súlyos allergiás reakciók rövid idő alatt életveszélyessé válhatnak.

Mit tehetsz enyhe allergiák esetén?

Ha enyhe tüneteket észlelsz -például kiütéseket – vedd fel a kapcsolatot a gyermekorvossal és jegyeztesd elő gyermekedet egy allergiatesztre.

Miután sikerült azonosítani az allergiát kiváltó okokat, az orvos egy allergia-megelőző tervet készít (általában azt tanácsolja, hogy a gyermek étrendjéből nélkülözd az allergiát kiváltó élelmiszereket), és kezelési tanácsokkal szolgál arra az esetre, ha megismétlődnek az allergiás reakciók.

Ne feledd, az enyhe allergiás reakciók egyáltalán nem azt jelzik, hogy a jövőben a gyermeked mindig eképpen fog reagálni bizonyos élelmiszerekre.

Minden allergiás tünetet beszélj meg a gyermekorvossal!

Egyes allergiatípusok idővel elmaradnak. A földimogyoró-, dió- és rákfélék által kiváltott allergia általában állandó, de például a tej és a tojás által kiváltott allergiás reakciók, a gyermek korának előrehaladtával megszűnnek.

Örökölhető-e az allergia?

Mostanáig azt javasolták a szülőknek, hogy várjanak, amíg a kisgyerek betölti az első életévét, és csak azt követően vezessék be étrendjébe a tejtermékeket, 2 év után a tojást és 3 év után a mogyorót, dióféléket és a halat.

Az új elvek szerint, ha a gyermek családjában nem fordultak elő jelentős élelmiszerallergiák, akkor nincs bizonyíték arra, hogy ezeket kizárólag az első életéve után szabad bevezetni a baba étrendjébe, az allergia kialakulásának kockázatcsökkentése végett.

Valójában létezik néhány bizonyíték arra, hogy ezek az élelmiszerek, például a földimogyoró korai bevezetése az étrendbe, csökkenti az allergiás reakciók kialakulásának valószínűségét. Tanácsért mindenképpen fordulj a gyermekorvoshoz!

Hogyan óvhatjuk a kisbabát az élelmiszerallergiáktól?

Sok gyermekorvos azt javasolja, hogy várjunk a fent említett élelmiszerek bevezetésével, a baba 9-10 hónapos koráig. Ha nem is létezik allergiát kiváltó ok, az orvosok megfigyelték, hogy egy nagyobb gyerekekesetében sokkal könnyebben lehet kezelni az allergiás reakciókat.

Egyes gyermekorvosok, akik a mogyoró, illetve rákfélék által kiváltott súlyos tüneteket tanulmányozzák, azt ajánlják, hogy csak 3 éves kor után vezessük be ezeket a gyermek étrendjébe.

Szakértők szerint a tehéntejjel táplálás sem ajnlatos az egy év alatti kisbabák számára, mert a tejfehérje irritálhatja a baba gyomrát. Azonban joghurt és puha sajtfélék fogyasztása megengedett, mert ezekben a termékekben található protein felbomlott és kevés a valószínűsége, hogy emésztési zavarokat okozhatnak.

Legalább egy évet, sőt egyes szakértők szerint a két év betöltéséig kell várni, amíg a mézet megismertetheted a babával, hiszen ez súlyos betegségek, illetve a csecsemőkori botulizmus kiváltó oka is lehet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search