Tudnivalók az etetőszékről

 In Csecsemők és újszülöttek


Az etetőszék jó szolgálatot tesz a gyerek etetése során, sok szülő számára nélkülözhetetlen bútordarab. Persze előfordul, hogy játszani is szeretne benne a gyermek. A legfontosabb, hogy soha ne hagyjuk őt az etetőszékben felügyelet nélkül, még akkor sem, ha be van kapcsolva a biztonsági öv.

Mennyire fontos a gyereknek az etetőszék? Milyet érdemes venni? Mennyire jó az asztalra rögzítős etetőszék? Éppen etetőszéket készülsz vásárolni gyermeked számára? No, de milyen legyen, hiszen a piac nagyon széles kínálatot nyújt már ezen a téren is.

Az etetőszék kiválasztása

Vannak szülők, akik az asztalra szerelhető etetőszéket választják. Ez a típusú etetőszék helytakarékos, könnyen szállítható, és bizony lényegesen olcsóbb, mint a fa, illetve a műanyag, fix-etetőszékek.

Ennek ellenére sok szülő érzi azt, hogy egy stabil, masszív etetőszék nélkülözhetetlen baba mindennapjaiból, ugyanis ez lehetővé teszi, hogy etetés közben szemben üllj a gyerekkel, ugyanakkor bárhol felállíthatod: a konyhában, a nappaliban, de akár a teraszon is. És az sem elhanyagolható, hogy manapság már az etetőszékek korosztályok szerint átalakíthatóak, vagyis nagyobb baba számára könnyen lehet magas székké alakítani,  így ő is ebédelhet az étkezőasztalnál, családja körében.

Biztosan találsz majd olyan etetőszéket, amely megfelel igényeidnek és ízlésednek egyaránt. Klasszikus, masszív fa etetőszéket szeretnél, vagy olyat, ami később asztallá és kisszékké alakítható, esetleg fémvázas, műanyag, színes üléspárnájút, vagy teljesen műanyagból készült, robosztus darabot?

Bármelyiket is választod, ne feledd, hogy legalább 1-2 éves napi intenzív használatot kell kibírjon, szóval jól nézd meg, hogy masszív, tartós és biztonságos bababútort válassz.

Fa, fém vagy műanyag etetőszék?

Ha csupán az esztétikai szempontokat nézzük, egy fa etetőszék nagyon mutatós. Viszont nem túl praktikus: gyakran túl mélyek és lábtartóját a kisebb gyerek nem éri el. 

És ami még ennél is fontosabb: a fa felületeket sokkal nehezebb tisztítani, nem olyan ellenállóak a foltokkal szemben, mint szintetikus társaik (igaz, azoknak a karcolásaiban, felületi sérüléseiben is meggyűlik az ételmaradék), és nem utolsó sorban, viszonylag súlyosak.

Általánosságban az is elmondható a fa etetőszékekről, hogy nem összecsukhatóak, így a „helyváltoztatás” ezekkel a székekkel igazi rabszolgamunkának tűnhet. Mégis vannak szülők, akik nem tudnak ellenállni ezek rusztikus varázsának.

Egy nagyon egyszerű fémvázas vagy műanyag etetőszék nem szép, viszont praktikus, alapvető igényedet kielégíti, és viszonylag olcsón hozzájuthatsz. Általában könnyű és összecsukható, így  tárolása sem okoz gondot.

Az újabb tervezésű székek, gyermeked számára is a legpraktikusabbak és a legkényelmesebbek. Ezeknek már jól párnázott az ülése, a tálcája lecsatolható és könnyen tisztíthatóak.

Van olyan, amelynek háttámlája és tálcája is állítható, a gyermek magasságának és kerületének függvényében. A legtöbb ilyen szék kerekekkel is el van látva, amit akkor fogsz igazán értékelni, amikor a konyhából a nappaliba vagy vissza akarod vinni, természetesen gyerekestől.

Mire figyelj oda, amikor etetőszéket vásárolsz?

Legyen masszív! Keress olyat, ami stabil. Azokat a székeket, amelyeknek az alapja szélesebb (tehát nem párhuzamosak a lábak, hanem gúlaszerűen állnak), sokkal nehezebb felborítani.

Jó, ha kényelmes.  Az ülőrészen legyen jól párnázott a szék. (Ha fából készült etetőszéket vásárolsz, mindenképpen vásárolj hozzá ülőpárnát). Ha a szék párnázott, akkor bizonyosodj meg róla, hogy a párna anyaga vastag, és nem fog könnyen kilyukadni.

Fájhat tőle a baba popsija? Ellenőrizd az ülést, hogy ne legyenek éles, érdes szélei sehol a széknek, nehogy felsértsék például a gyermek lábának hátsó részét. Ellenőrizd le a tálca alját, ne legyenek kis rések, ahova beszorulhat a gyerek ujja, esetleg érdes szélei, amelyekben megvághatja magát. Ha fából készült etetőszéket választasz, ellenőrizd le, hogy tökéletes legyen az eldolgozása, a lakkozása, ne maradjanak rajta szálkás felületek.

Könnyű-e tisztítani? A babaételek nagyon huncutul meg tudnak bújni a legkisebb résekben is, ezért jobb, ha ellenőrzöd a széket, hogy ne legyenek rajta repedések, karcolások, vagy gyárilag bizonyos apró részek, melyeknek tisztítása gondot okozhat. Lehetőleg műanyag vagy vinil borítású legyen minden felülete, a könnyebb tisztíthatóság érdekében. Azt se feledd, hogy a sötétebb színek jobban leplezik a foltokat.

Könnyen leszerelhető a tálcája? Keress olyan széket, melynek tálcáját könnyen tudod kezelni. Vannak olyan darabok, melyek tálcája egy kézzel eltávolítható. Akkor fogod igazán ezt a tulajdonságát értékelni, amikor egyik kezed foglalt, mert az éhesen kiabáló gyerekedet tartod vele.

Legyen biztonságos! Ellenőrizd a biztonsági öveket, és azokat az elemeket, amelyek megakadályozzák, hogy a gyermek kicsússzon vagy kibújjon a székből, hiszen a gyermek biztonsága elsődleges szempont! Biztosan kell tartsa a babát csípőtájékon és a lábai között. Fontos, hogy az öv vállrésze állítható legyen, hogy a gyermek méreteihez lehessen igazítani. Az övcsatra is érdemes odafigyelned. Ne legyen túlzottan bonyolult, de túl egyszerű sem. Hiszen az egyszerű tépőzáras már attól is kinyílhat, ha a gyermek nekifeszül.  Ha a széknek kerekei is vannak, bizonyosodj meg arról, hogy rögzíthetőek.

Állítható-e? A háttámla állíthatósága sokkal kényelmesebbé teheti az étkezést a gyermek és az anya számára is, ugyanakkor növelheti a szék ingatagságát is. Egy hátradöntött háttámla kényelmesebbé teheti a folyadék fogyasztását, mint egy rögzített, egyenes támlájú szék. Ha magassága is állítható különböző korú gyermekek és különböző magasságú szülők számára, igazán kényelmes és praktikus megoldás lehet. Biztos lehetsz abban, hogy nem fogja magát kényelmetlenül érezni gyermeked, nem fog a tálca bevágni a hasába, ha a tálca és a szék közötti távolság állítható. Mindig ügyelj arra, hogy a tálca, illetve a háttámla, a megfelelő pozícióban, megfelelő módon rögzüljön. A lábtartó is nagyon hasznos lehet a nagyobb gyerekek számára, különösen, ha növekedésével párhuzamosan azt is lehet állítani.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search