A csalánkiütés tünetei és kezelése

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A csalánkiütés kialakulásának okai

Csalánkiütést több dolog okozhat. A leggyakoribb magyarázat az allergiás reakció bizonyos élelmiszerekre, gyógyszerekre (különösen antibiotikumokra) vagy allergén anyagokra, mint a virágpor vagy a por.

Más ok lehet a fertőzés, meleg vagy szélsőséges hideg, szappan, hormonok, vagy stressz. Ha a testnek csak egyetlen részén jelenik meg, akkor a bőrnek bizonyos dolgokkal való érintkezése okozza, ilyenek lehetnek az ékszerek, élelmiszerek, növények, állati nyál.


Tünetek és jelek

A csalánkiütés leggyakoribb formáinál az egyetlen tünet a a piros duzzanatokként megjelenő kiütések a bőrön. A kiütés a test felszínén vándorolhat, nagyon hamar jelenik meg és tűnik el.

A kiütést erős viszketés jellemzi. Ha az egész testen megjelenik, akkor lázzal és más allergiás reakciókkal járhat, mint például a szemek és a száj körüli rész megduzzadása. A csalánkiütés lehet egy súlyos allergiás reakció része, amely légzési nehézségeket okoz, a légutak megfertőződése miatt.


Komplikációk

A csalánkiütés nem veszélyes és magától is elmúlik kezelés nélkül.
Ha azonban érinti a szájat vagy a torkot, vagy légzési nehézségeket okoz, sürgősen keress fel egy orvost.
Fel kell keresned az orvost akkor is, ha a csalánkiütés néhány napnál tovább tart.

Kezelés

Az orvos antihisztamint fog javasolni az irritáció csökkentése érdekében. Az antihisztamin allergia ellen felírt gyógyszer. A hideg vizes borogatás enyhíti a viszketést.

Megelőzés

A csalánkiütést sok esetben közönséges vírusos fertőzések okozzák és nem igényel kezelést. Figyelmesen kell az allergia okát felkutatni. Ha sikerült beazonosítani, akkor a gyermeket távol kell tartani tőle. Az élelmiszerek közül csalánkiütést okozhat az eper, a tej vagy a dió.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search