A baba táplálása cumisüvegbol

 In Csecsemők és újszülöttek

kisbaba-etetése-cumisüvegbőlHa nem tudod szoptatni, vagy egyszerűen úgy döntesz, hogy gyermekedet nem táplálod tovább anyatejjel, lehetőség szerint válaszd a fokozatos elválasztás módszerét, hiszen ez a legmegfelelőbb önmagad és kisbabád számára egyaránt. Ha evés után a baba nyugodt és elkezd gyarapodni a testsúlya, tudni fogod, hogy jól van táplálva.

A csecsemők a tejport lassabban emésztik meg, mint az anyatejet, és az is lehetséges, hogy az elválasztási időszakban változásokat veszel majd észre. Ilyen változások lehetnek például:

• az etetés gyakorisága: a tejporral táplált csecsemők ritkábban esznek, mint a szoptatott gyerekek, vagyis két táplálkozás között hosszabb idő telik el.

• alvás: a cumisüvegből táplált csecsemők általában két hónapos korban többet alszanak éjszaka, míg a szoptatással táplált csecsemők 3-5 hónapos kor után alszanak ugyanabban a ritmusban.

• bélmozgások: a tejpornak köszönhetően a csecsemő széklete megváltozhat; a lágy, sárgás és kevésbé szagos székletet sötétebb színű, szagosabb széklet váltja fel.

 

A cumisüvegből történő etetés általános nehézségei

Minden szülőnek nagy türelemre van szüksége, ha áttér a szoptatásról a cumisüveges táplálásra. Õrizd meg a nyugalmad, és próbálkozz többször. Ha kisbabád visszautasít egyfajta cumit, próbálj ki más márkájú vagy más formájút, esetleg olyant, amiből kevésbé vagy jobban átszivárog a folyadék.

Talán próbálkozz másféle tejporral. Az is előfordulhat, bár ritkábban, hogy a kisbabák az anyjuktól nem fogadják el a cumisüveget, csak az apjuktól vagy valaki mástól. Ez azért van, mert a csecsemő az anya illatát összefüggésbe hozza a szopizással.

A melltől a cumisüvegig: 10 hasznos tanács

Amennyiben valamilyen oknál fogva úgy döntesz, hogy áttérsz a cumisüvegre, az alábbi tanácsok segíthetnek:

1. Kínáld a babának a cumit, még mielőtt valóban szüksége lenne rá. Ha például visszatérsz dolgozni, próbáld pár héttel előtte rászoktatni az cumisüvegre, így könnyebben meg tudod majd oldani a felmerülő problémákat.

2.
Elválasztáskor ne vezess be egyszerre két új dolgot. Ha lehetőséged van rá, kezdetben a cumisüvegbe tölts anyatejet, így a babádnak csak a cumisüveggel kell megbarátkoznia, és nem a tejpor ízével is. Ne feledd, egyszerre csak egy dolgot újíts!

3. Etetés közben kissé döntsd meg a cumisüveget (ne tartsd vízszintesen), hogy a babád szájába táplálék és ne levegő jusson.

4. 6-12 hónapos korban talán már meggondolandó kihagyni a cumisüveget és egyenesen rátérni az itatópohárra.

5. Ne kezdd az elválasztást egy stresszes időszakban, például költözéskor, vagy amikor bújik a kicsi foga. Ha esetleg azt tervezed, hogy hamarosan visszatérsz a munkahelyedre és nem lesz lehetőséged megfelelően szoptatni gyermekedet, időben kezdd el megbarátkoztatni a cumisüveggel.

6. Időben készítsd elő a baba táplálékát, hogy ne sírjon az éhség miatt, például etetés előtt fél órával vedd ki a lefagyasztott anyatejet a mélyhűtőből.

7. Ha te magad úgy döntesz, hogy nem szeretnél tovább szoptatni és szeretnél áttérni a cumisüveges táplálásra, a szoptatás előtt próbáld cumisüvegből kínálni gyermekedet. Egyes babák elfogadják, míg mások előbb a szoptatást igénylik. Ne feledd, ebben az esetben is a fokozatosság játszik kulcsszerepet.

8. A tej legyen szobahőmérsékletű, de mikrohullámú sütőben ne melegítsd, mert az nem melegíti egyenletesen a folyadékot és megégetheted a baba száját. Tartsd az üveget folyó forró víz alá, vagy egy-két percre helyezd egy forró vízzel teli edénybe. Etetés előtt mindig ellenőrizd a folyadék hőmérsékletét úgy, hogy pár cseppet csepegtetsz a csuklódra.

9. Fertőtlenítsd az üveget és a cumit, helyezd őket felforrt vízbe kb. 5 percre, vagy speciális használj sterilizáló berendezést Mivel a vezetékes víz manapság már sok helyen tisztább, mint régebben volt, nem szükséges minden használat után fertőtleníteni.

10. A tápszeres táplálásnak megvannak a maga előnyei, azonban ha ezt az alternatívát választod minden esetben bizonyosodj meg arról, hogy a választott készítmény elegendő vasat tartalmaz. A kisbabák elegendő tápanyagot kapnak az anyatejből, tehát a tejporra való áttérés után biztosítani kell ugyanazt a tápértéket.

És az egyik legfontosabb dolog cumisüveges etetéskor is: ugyanúgy tartsd a kisbabát karjaidban és becézgesd, mintha szoptatnád. Így mindkettőtöknek könnyebb lesz a váltás.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search