Amit otthonainkban tehetünk az allergia ellen

 In Egészség és életmód

Amit otthonainkban tehetünk az allergia ellen

A tavasz beköszöntével megnő az allergizáló elemek száma mind a szabadban, mind az otthonunkon belül. A négy fal között a leggyakoribb „tettesek” a poratka és a penész. Az alábbi jó tanácsok segítenek abban, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük az otthoni kitettségünket ezeknek az elemeknek.

1. Szabaduljunk meg a szőnyegtől

Noha nagyon kényelmes és kellemes érzést nyújt a talpnak, sajnos a poratkák egyik kedvenc előfordulási helye a szőnyeg. Ráadásul sokszor penészt is tartalmazhat, mely a helység nedvességtartalmának kicsapódásakor keletkezhet. A poratka és a penész erősen allergének, ezért inkább válasszuk a csupasz padlót a szőnyeg helyett.

2. Ne aludjon velünk a házi kedvenc

Nagyon jó érzés a kedvenc kutyussal vagy cicával aludni, de a szakértők inkább lebeszélnek róla minket, mivel a bőrük és nyáluk is olyan anyagokat tartalmaznak, melyek allergiás tüneteket okozhatnak azoknál, akik huzamosabb ideig érintkeznek velük.

3. Óvatosan a szobanövényekkel

Amint megjön a tavasz, érdemes a szobanövényeinket kitenni a teraszra, vagy legalább próbáljuk nem túlöntözni őket, mivel a meleg és nedves virágföld ideális hely a penészspórák szaporodásához.

4. Használjuk a légkondit

Furcsán hangozhat, de a légkondi használata – amennyiben kellően meg lett a szezon előtt tisztítva és fertőtlenítve -, segíthet a pollenek bejutásának megakadályozásában, illetve kordában tartja a szoba levegőjének nedvességtartalmát.

5. Tartsuk tisztán a fürdőszobánkat

A fürdőszoba a penész megtelepedésének és terjedésének kedvenc helye, ezért nagyon fontos minden részének a tisztán tartása. Ne felejtsük el legalább hetente alaposan kitisztítani a fürdőszoba kilépőket, szőnyegeket sem, mert ezek állandó nyirkosságnak vannak kitéve, s ezzel a penész terjedését szolgálják.

6. Inkább később fussunk, edzünk a szabadban

Ha a szabadban futunk, edzünk rendszeresen, érdemes ezt inkább munka utánra időzíteni, mert reggel – hajnali 5-től 10-ig – a legmagasabb a levegő pollentartalma, s az erre érzékenyeknek megkeseríthetik a szabadban tartózkodást, mozgást.

7. A cipőknek kinn van a helyük

Nem is gondolnánk, de a cipőnkkel nagyon sok pollent, allergén anyagot viszünk be nap mint nap a lakásainkba, ezért mindenképp érdemes őket kinn hagyni a garázsban, a folyosón, vagy akár a mosókonyhában.

8. Szabaduljunk meg a bolyhos dolgoktól és mossuk a gyerek kedvenc mackóját

Amennyiben a nappali bútoraink bolyhos anyagból vannak, mindenképpen cseréljük le őket, mert a bolyhok között megragadó allergéneket jóval nehezebb eltávolítani, takarítani.

A gyermekeink kedvenc bolyhos babáit, mackóit rendszeresen mossuk, hogy megszabaduljanak a rengeteg poratkától.

9. A megfelelő porszívó használata

Hogy milyen márkájú porszívót használunk, az végül is mindegy, egy dolog csak a fontos az allergia szempontjából: mindenképpen HEPA filteres porszívót használjunk, mert az megakadályozza a por visszakerülését a levegőbe.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search