Kérdések a nőgyógyászhoz

 In Egészség és életmód

nőgyógyász

Kérdések a nőgyógyászhoz

Mire kell figyeljek teherbebesés előtt?

Ha eldöntöttétek, hogy kisbabát szeretnétek, tanácsos a fogamzás előtt nőgyógyászhoz fordulni, hogy megtudd, megfelelő-e az egészségi állapotod, ellen tud-e állni immunrendszered a kanyarónak, valamint felírhat-e neked különböző vitaminokat, melyeknek szedése már a terhesség előtt egy hónappal ajánlott.

Ha a szervezetedben megfelelő mennyiségű folsav található, az csökkenti a babánál a gerincoszlop és agyi rendellenességek kialakulásának esélyét.

Az orvos egy kérdőívet szokott kitölttetni páciensével, melyből a partner és család egészségi állapotáról szerez információkat, rávilágítva azokra a betegségekre, amiket örökölhet a baba. Számos terhesség előtti teszt létezik, melyek kimutatják, mekkora az esélye annak, hogy gyermekednél jelentkezzenek örökletes betegségek, mint például a vérszegénység.

Milyen  fogamzásgátló módszert válasszak?

A fogamzásgátló módszer kiválasztásakor több egészségügyi és egyéb tényezőt figyelembe kell venned, ezért fontos, hogy több módszert ismerj.

Ha például nehezedre esik a fogamzásgátló tabletta napi szedése, esetleg vérnyomásproblémák vagy más egészségügyi gondok miatt nem tanácsos ezt a módszert alkalmaznod, ne aggodj, számos más lehetőségből válogathatsz!

Ha képtelen vagy rendszeresen szedni a tablettát, válassz más hormontartalmú fogamzásgátlót: spirált, vagy pesszáriumot, melyek legalább olyan hatékonyak, mint a jól ismert tabletta. A gumióvszer is tökéletes választás, ha helyesen használjátok és nem kellemetlen számotokra.

Azoknak a nőknek, akik az elkövetkező 10 évben nem szeretnének gyereket, viszont nem szeretnék megfosztani magukat a lehetőségtől, hogy egyszer anyák legyenek, megfelelő választás az orvos által felhelyezhető, méhen belüli fogamzásgátló eszközök.

Ha úgy döntesz, hogy már nem szeretnél gyereket, számodra is van megoldás!

Ha pároddal nem védekeztetek, vagy gond adódott a gumióvszerrel, akkor sincs minden elveszve! Válszthatsz az úgynevezett esemény utáni tabletták közül, melyeket, ahogy a neve is mutatja az esemény után 72 órán belül kell bevenni.

Beszélhetek-e a libidóval kapcsolatos problémáimról a nőgyógyásznak?

Ez a téma legalább olyan gyakori és fontos egy nő életében, mint a fent említettek. A fogamzásgátlók, ösztrogén alapú gyógyszerek csökkentik a nők szexuális vágyát. A sterssz, idegesség pedig még inkább ronthat a helyzeten.
Nem szabad az ilyen jellegű problémákat szőnyeg alá söpörni, igenis beszélni kell róluk!

Mit kell tudnom a menopauzáról?

A menopauza a változás kora a nőknél, jelei rendszertelen ciklus, majd a havi vérzés elmaradása. Amennyiben 50 körüli nő vagy, menstruációd kimaradozik vagy rendszertelen, éjszaka gyakran izzadsz, elérkezett az ideje, hogy orvosodhoz fordulj!

Ha ezek a tünetek kellemetlenek számodra, zavarnak az éjszakai pihenésben, esetleg a napi teljesítményedre is kihatással vannak, kérd ki egy nőgyógyász véleményét!

Mi történik egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával?

A nőgyógyászati rutinvizsgálatok dátumait próbáld a menstruáció első napjától számított két hétre időzíteni. Ha szokatlan folyást, irritációt vagy egyéb tünetet észlelsz, ezeket közöld még a vizsgálat előtt orvododdal!

Sokban segíti az eredményt, ha a nőgyógyászati vizsgálat előtti pár napban semmi nem kerül a vaginádba. Nőgyógyász előtt hanyagolható a zuhanyzás is, hiszen lehet, olyan dolgokat távolít el, amiket az orvosnak látnia kellene.

Érdemes egy kis füzetben vagy naptáron vezetni havonta a menstruációt, valamint, hogy mennyi idő telt el az előző ciklus első napjától a következő ciklus utolsó napjáig. Feljegyezheted a testeden észlelt tüneteket is, hogy ne felejtsd el azokat a vizsgálat előtt közölni orvosoddal.

Ha éves vizsgálatra készülsz, jegyezd fel kérdéseidet is! Nyugodj meg, több nőnél előfordul, hogy amikor belép a rendelőbe, az izgalomtól, vagy csupán mert más útra terelődik a beszélgetés, elfelejt mindent, amit mondani akart, s csak vizsgálat után jut eszébe.

Ne feledd el azt sem megkérdezni, hogy a vizsgálat eredményei mikorra készülnek el, hol kaphatod meg őket, leküldhetőek-e e-mailben, vagy személyesen kell átvedd őket. Telefonálnak-e ha megérkeznek az eredmények, vagy neked kell hívni őket. Az utóbbinál mindenképpen kérdezd meg, milyen napokon és milyen intervallumban telefonálhatsz, hiszen minden rendelőnek más a munkaprogramja.

Ha más súlyosabb problémád is van, annak kivizsgálására kérj külön időpontot, ne a rutinvizsgálat alatt akarj mindent elintézni!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search