Miért fontos a kórtörténet a nőgyógyász számára?

 In Egészség és életmód

nőgyógyászMinden nőgyógyászati vizsgálat során fontos megemlítened a családban előforduló örökletes betegségeket. Meséld el, milyen egészségügyi problémáid voltak az utóbbi években, ha van vagy volt példa a családban rákra, diabéteszre, szívproblémákra.

Orvosodnak tudnia kell, hogy egy vagy akár több családtagodnál is észleltek-e menopauza előtti mellrákot. Még ha nem is, 40 év fölött tanácsos mammográfiai vizsgálatot végezni, hogy kiszűrj minden kockázatot.

Ha van vagy volt húgyhólyagrákban szenvedő rokonod, szedj fogamzásgátló tablettát, még ha nincs is rá szükséged, hiszen az csökkenti a betegség kialakulásának esélyét. Sajnos, nem léteznek tesztek ennek a betegségnek a felismerésére.

Mit kell tudnia orvosodnak?

Egy nőgyógyásznak tudnia kell mindent menstruációs ciklusodról, hiszen az minden nőnél különbözik. A normális ciklus 21-35 naponta jelentkezik, és kevesebb mint 7 napot tart. Ha menstruációd túl erős, és számodra ez gondot okoz, ne halogasd kivizsgáltatni magad!

Ha természetellenes folyást, viszkető, égő, csípő érzést, kellemetlen szagokat észlelsz, fordulj orvoshoz! Számos nőnél jelentkeztek már, és rendszeresen előjönnek hasonló tünetek. Ám ez kezelhető, sőt, a gyógyszertárban recept nélkül igényelhetőek a gyógyszerek is. Ha nem vagy biztos benne, hogy ilyen gondjaid vannak, vagy tüneteid eltérőek, vizsgáltasd ki magad!

Ha menstruáció alatt erős fájdalmaid vannak, és a gyógyszertárban igényelhető fájdalomcsillapítók már nem enyhítik, esetleg egyik napról a másikra alakul ki hasonló probléma, fordulj orvoshoz! A tünetek közt ne feledd el megemlíteni azt sem, ha ezek a problémák kihatással vannak magánéletedre, munkádra, kapcsolatodra a családoddal, barátaiddal.

Gyakori betegség nőknél a petefészekgyulladás, melynek tünetei a gyakori vizelési inger, fájó, szorító érzés vizelés közben és annak befejezésekor, vérfoltok a vizeletben, hátfájás, láz.

A tünetek felmérése után vizeletminta alapjan mutatható ki a betegség.

Beszélhetsz-e lelki problémáidról nőgyógyászoddal?

Egyes orvosok csupán a konkrét nőgyógyászati kérdésekről hajlandóak beszélni betegeikkel. Ez nem helyes!

Ne félj nőgyógyászodnak mesélni lelki problémáidról, hiszen azok is meghatározzák egészségi állapotodat! A nőgyógyász kifejezés alatt hajlamosak vagyunk azt érteni, hogy az csupán a női test egy bizonyos részének problémait kezeli. Ez nem így van!

A zavart lelkiállapot, háttérproblémák kihatással lehetnek mentruációdra is. Ha mindezt megbeszéled orvosoddal, kiderülhet, hogy ezek a problémák csupán a menstruáció előjelei, vagy valami más okból jelentkeznek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search