A menopauza tünetei mozgással enyhíthetők!

 In Egészség és életmód

A változás kora hormonális változásokkal köszönt be a nők életében, amely több kellemetlen tünettel jár. Szerencsére ezek nagy része hatékonyan enyhíthető természetes módszerekkel, például mozgással.

A menopauza beköszöntét a nők pozitív fordulatként is megélhetik, hiszen megszabadulnak a havonta 5-6 napot is elrontó menzesztől és a nem kívánt terhesség rémétől. Azonban az előnyöknél a legtöbben intenzívebben élik át a változókorral járó negatívumokat. A női hormonok, például az ösztrogén termelésének csökkenése ugyanis nemcsak az ivarszervek működésére van hatással, hanem távoli szervekben is kialakulhatnak következményei.

A változókor kellemetlenségei

A nők nagy része ebben az életszakaszban alvászavarokra panaszkodik: folyton fáradtnak érzi magát, mégis kerüli az álom, ráadásul hőhullámok és a fokozott verejtékezés is megnehezíti az éjszakáit. Jellemző a hangulati hullámzás, fokozott ingerlékenység, depresszióra való hajlam is. A hormonhiány miatt a hüvely nyálkahártyája szárazabbá, sérülékenyebbé válik, ami a szex során okozhat kellemetlenséget, és védtelenebbé tesz a hüvelyi fertőzések ellen. Mivel a kötőszövetek veszítenek rugalmasságukból, a lazább medencezáró izmok miatt előfordulhat alkalmi vizeletvesztés is.

A klimaxnak hosszabb távú következményei is vannak: megnő a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás kockázata. Lassul a szervezet anyagcseréje, az izmaink is veszítenek erejükből, tömegükből, így, ha nem figyelünk oda, változatlan energia-bevitel mellett is hamar felrakódnak a felesleges kilók.

A felsorolt panaszok, kockázatok többségét sikerrel elkerülhetjük rendszeres, személyre szabott mozgással!

Mozgással könnyebb!

A mozgás segít elkerülni a súlygyarapodást, mivel növeli a felhasznált energia mennyiségét és serkenti a keringést, fokozza az anyagcserét. Rendben tartja a koleszterinszintet, csökkenti a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke és szívinfarktus veszélyét.

A rendszeres aktivitással a csontritkulás is lassítható, a veszélyes törések elkerülhetők. A terhelés ugyanis serkenti a csontanyagcserét, növeli a csonttömeget és az edzettebb izmok mintegy megtámasztják a ritkuló csontokat.

Az örömteli mozgásnál nincs jobb stresszoldószer, és az, aki hetente néhány órát intenzív mozgással tölt, jobban alszik, sem a hőhullámok, sem a hangulatingadozások nem gyötrik annyira, mint passzívabb sorstársait.

Milyen mozgást válasszunk?

A legjobb mozgásformát az egyéni körülmények mérlegelésével tudjuk kiválasztani. Aki korábban nem edzett rendszeresen, az kezdje egyszerű, élvezetes mozgással, az aktivitás fokozatos növelésével! Ez lehet gyaloglás, nordic walking, kerékpározás (természetben vagy edzőteremben), úszás, tánc. Az edzettebbek, akiknek nincs túlsúlyuk és csontsűrűségük is megfelelő, választhatnak intenzívebb mozgásformákat, mint az aerobik, a futás, a lépcsőzőgép vagy a labdajátékok. A stresszel, hőhullámokkal, alvászavarokkal, hangulatingadozásokkal küzdőknek olyan mozgást ajánlunk, amelyek befelé figyelést igényelnek, amelybe a jóga elemei is be vannak építve. Ilyen például a Pilates, a Body Art, a tai chi – ezek egyszerre erősítő, tartásjavító, örömszerző és egyben társaságot is biztosító mozgásformák. Az intim tornával megerősíthetők a renyhébb gátizmok.

A nagyobb túlsúllyal, diagnosztizált csontritkulással, ízületi vagy belgyógyászati problémákkal küzdőknek sem kell lemondaniuk a mozgásról, de ők beszéljék meg ennek legkedvezőbb formáját kezelőorvosukkal vagy trénerükkel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search