Rendszeres nőgyógyászati vizsgálat

 In Egészség és életmód

Rendszeres nőgyógyászati vizsgálat

A nők többségének a legsűrűbben látogatott orvosa a nőgyógyász. Az indok a terhesség követése, vizsgálatok szexuális úton terjedő betegségekre, más hüvelyi fertőzésekre és a menstruációs görcsök kivizsgálására.

Javasolt az évenkénti nőgyógyászati vizsgálat 13-15 éves kortól. Általában a nők életük végéig járnak nőgyógyászhoz vagy más specialistához. Hogyan tegyük eléggé teljessé az évenkénti nőgyógyászati vizsgálatokat? A következőkben néhány tanácsot adunk arra nézve, hogyan őrizzük meg szaporítószerveink egészségét.

 

Milyen rutinvizsgálatokat végez a nőgyógyász?

Papanicolau teszt: minden évben elvégzik azokon a nőkön, akik elmúltak 21 évesek vagy fiatalabbak, de aktív szexuális életet élnek. Háromévente végzik el azokon a nőkön, akik 30 év fölöttiek, ha a rák megjelenésének valószínűsége kisebb, és ha az előző három teszt eredménye normális volt. Ha volt már nemi szemölcsöd vagy több szexuális partnered most vagy a múltban, és ha cigarettázol, ezek mind növelik a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Ezt vizsgálja a Papanicolau teszt.

Az éves kontrollvizsgálat akkor is fontos, hogy megtudd, minden rendben van-e, ha a Papanicolau tesztet nem is végzik el. Ezeken a vizsgálatokon mást is ellenőriznek, pl. a mellek egészségét, a petefészket és a menstruációs ciklust. A mellek vizsgálatát feltételezi a bőr színének bármiféle elváltozása, nem normális folyások, a csomók jelenléte, vagy ezek megváltozott helyzete. Az ágyéki rész vizsgálata feltételezi a vagina ellenőrzését, fertőzést, folyást, duzzanatot keresve. A méhnyak külső részét figyelik meg, fehér foltokat vagy csomókat keresve. Felbecsülik a méh méretét és formáját, ellenőrzik a petefészkek méretét.

Sok nőgyógyász megelőző felméréseket végez a nő egészségének megőrzése érdekében. Ilyen a vérnyomás-, cukorszint- és koleszterinmérés, és ellenőrzik azt is, hogy megkaptad-e a szükséges oltásokat, pl. a merevgörcsök ellen.

 

nőgyógyász

 

Mit kell tenned, ha a szexuális úton terjedő betegségre gyanakszol?

A nőgyógyászati vizsgálatok ideje alatt szükséges beszélj az orvosoddal, és elmondd neki, ha változott a szexuális életed. Általában ezekre a betegségekre évente kell vizsgálatokat végezni 26 éves korig. Ezután a kor után már csak akkor kell vizsgálatra menni, ha új partnered lesz, őt szintén le kell tesztelni. Ha váltogattad a partnereidet vagy olyan életviteled van, ami növeli ezen betegségek megjelenésének kockázatát, el kell végezni egy HIV-tesztet.

Ha tudod a partneredről, hogy viszonya van, vagy még ha csak sejted, ki vagy téve a veszélynek; és még ha neked nincs is más partnered, el kell végeztetni a tesztet. Az is ajánlott, hogy a nőgyógyászod tudja, hogy a partnerednek van-e nemi herpesze vagy szemölcse, még ha te nem is mutatod semmilyen jelét a betegségnek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search