Ikerterhesség – duplázd meg az örömöd anyaként!

 In Terhesség és babavárás

Ikerterhesség – duplázd meg az örömöd anyaként!

A többszörös terhességnek lehet genetikai oka vagy az, hogy a nők többsége későn vállal gyereket és emiatt termékenységi kezelést végeznek, ami kedvez a kettes vagy többszörös ikermagzat megfogantatásának. A mesterséges megtermékenyítés alkalmával több megtermékenyített petesejtet ültetnek be, hogy biztosabb legyen a terhesség. A sikeres eredmény következménye az ikerterhesség. Az ikerterhesség hátránya, hogy a babák koraszülöttek lehetnek, ezért az ikerterhességnél csökken az élve születettek aránya.

Az ikerterhesség legbiztosabb jelei

Súlygyarapodás
Egy terhes nő átlagosan 12,5 – 14,5 kg-ot hízik normál terhesség alatt. Az ikerterhes anyukáknál gyorsabban nő a testsúly és a pocak is.

Túlzott reggeli rosszullét

A nők többségénél különböző intenzitással jelentkeznek a reggeli rosszullétek. Az iker- vagy többszörösen terhes kismamák esetében a reggeli rosszullétek erősebb tünetekkel jelentkeznek.

Túlzott fáradékonyság
A többszörös terhesség miatt a szervezet többletmunkát kell kifejtsen, hogy táplálhassa a babákat. Ezért gyakori letargia, kimerültség és aluszékonyság figyelhető meg a kismamáknál.

HCG szintemelkedés
A HCG (Humán choriogonadotropin hormon) a terhes nők vérében vagy vizeletében kimutatható hormon, 10 nappal a megtermékenyülés után. Többszörös terhesség esetén a HCG-szint kiemelkedően magas, de a terhes nőknél megfelelő szinten belül marad.

Doppler-szívhang
A Doppler-rendszer felerősíti a babák szívhangját, ami a terhesség harmadik hónapjában már hallható. Az ikerterhesség biztos jele, ha több, mint egy szívverés hallatszik.

Ultrahang vizsgálat
Az ultrahangos vizsgálat megkérdőjelezhetetlenül bizonyítja az ikerterhességet. A képernyőn, ultrahang segítségével készült képen tisztán látható a méhben fejlődő gyermekek száma.

AFP (alfa-fötoprotein) teszt rendellenes eredménye
A terhesség második harmadában végzett screening-teszt lehetővé teszi, hogy az anya véréből kimutassák az esetleges kockázatokat vagy a magzat rendellenességeit, valamint a túl magas alfa-fötoprotein szintet. A pozitív eredmény az iker vagy többszörös terhesség jele.

A terhesség szakaszát meghatározó mérések
A terhesség folyamán az orvos megméri a méhfenék magasságát, hogy megállapíthassa a terhességi szakaszt. Ez a szeméremcsont és a méhfenék közötti távolság lemérését jelenti. Ikerterhesség esetén a méh jobban megnövekszik, mint általában.

Családi kórtörténet

A többi tünet mellett az is biztos jele lehet az ikerterhességnek, hogy a családban előfordult már többszörös terhesség.

Ikerterhesség
esetén nagyon fontos, hogy vigyázz az egészségedre, hogy egészséges gyermekek szülessenek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search