A terhesség váratlan mellékhatásai

 In Terhesség és babavárás

A terhesség váratlan mellékhatásai

terhesség mellékhatásai

Legtöbb nőnél előfordul ilyesmi, mert minden nő szervezetére másképpen hat a terhesség. Nincs módszer arra, hogy előrelátható legyen a terhesség összes mellékhatása, amit minden nő saját maga tapasztal meg.

Míg mindenki ismeri a legtöbb terhességgel járó mellékhatást (fájdalmas és érzékeny mell, pluszkilók felszedése, a reggeli hányinger, székrekedés, aranyér, dagadt láb vagy boka), vannak kevésbé gyakori mellékhatások, amikről eddig nem hallottál.

Mikor babát vársz, a szervezetedben több vér van, így az hajlamos vagy több vizet megkötni. Ez egy sor más mellékhatást válthat ki: felfújódást, a kezek, lábak és bokák dagadása mellett. A folyadék megkötése a “carpalis alagút szindróma” nevű tünetet okozza, sőt látászavarokat is. Ha látászavart észlelsz, fordulj orvoshoz akkor is, ha ez a szülés után megszűnik.

Egyéb tünet lehet a terhesség alatt a vasculitis (érgyulladás), ami a fogínyvérzést idézi elő fogmosáskor, orrvérzést, vagy az orr bedugulását. Terhesség alatt fontos a száj higiéniájának megőrzése. Látogasd a fogorvost, és mindenképpen közöld vele, hogy terhes vagy.

A magas hormoszint is okozhat különféle váratlan mellékhatást. Lehet ez éjjeli izzadás, szűnni nem akaró migrénes fejfájás, túlzottan gyors hajnövekedés, kellemetlen szagok és megnőtt hüvelyváladékozás. Ha kellemetlen szagot vagy a hüvely megnövekedett váladékozását észleljük, menjünk orvoshoz, hogy kizárjuk a különféle betegségeket, mint pl. a baktériumos hüvelyfertőzés.

Terhesség alatt előfordulhat, hogy gyaloglás közben a csípőd ropog. Ez a gerincideg fájdalmával együtt azon hormonok hatása lehet, amik ellazítják azokat az ínszalagokat, amelyek a csípőcsontokat tartják. Ez segíti felkésziteni testedet a szülésre, aminek hatására a lábméreted is megnőhet egy fél számmal. Habár mind egy célt szolgál, ezek a jelek tévutra is vezethetnek.

Ráadásul a terhesség alatti székrekedés aranyeret és bélgázokat okozhat. A bélgázok és azok távozása, valamint a kellemetlen hasi tünetek az epehólyag betegségére utalhatnak, ami sok nőnél éppen a terhesség alatt jelenik meg. Ha mindezeket tapasztalod, menj orvoshoz!

Legtöbb nő terhesség alatt különféle szokatlan dolgot kíván, de vannak, akik nem ételeket kívánnak meg, hanem például krétát, földet vagy tojáshéjat. Ha bármi ilyesmit észlelsz, rögtön beszéld meg az orvosoddal! Ez a “pica” jelenség, ami vitamin- vagy nyomelem-hiány miatt lép fel, és ezt rögtön orvosolni kell.

Szerencsére kevés nő tapasztalja ezeket a váratlan mellékhatásokat terhessége alatt. Vedd figyelembe, hogy mindezek egy normális és egészséges terhesség mellékhatásai, és a legtöbb esetben szülés után elmúlnak.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search