Hogyan utazzunk csecsemővel és kisgyerekkel télen?

 In Csecsemők és újszülöttek

baba utazás

A téli időszakban igen nehéz dolog bevállalni egy utazást, azonban nagymértékben megkönnyíti a helyzetedet, ha mindent előre megtervezel. Igen nagy kihívás, ha mindezt egy csecsemővel vagy kisgyerekkel szeretnéd kivitelezni, ám némi előkészület és előrelátás segíthet, hogy mindenki melegben és kényelemben utazhasson.

Az utazás babával nem minden esetben zajlik stresszmentesen, az egészen pici csecsemővel pedig lehetőség szerint ne indulj túl hosszú útra a nagy hidegben. Ha bármi oknál fogva nem tudsz neki megfelelő hőmérsékletet biztosítani könnyen megfázhat és ezáltal akár veszélyes állapotba is kerülhet.

 

1. Legyen sürgősségi táska az autóban; ennek tartalmaznia kell vontatókötelet, hóláncot, egy kisebb lapátot, élelmet és ivóvizet, takarókat, zseblámpát és elemeket. Helyezd mindezt egy nagy vízálló táskába és mindig legyen az autóban.

2. Indulás előtt vidd el az autót szervizelésre. A téli vezetés kifoghat rajta, éppen ezért, ha utazás előtt megfelelően ellenőrzik, elkerülheted a problémákat. Mielőtt útnak indulnál, ügyelj, hogy a gumiabroncsok megfelelően legyenek felfújva és a szükséges folyadékokról se feledkezz meg.

3. Indulás előtti este készítsd elő a baba csomagját. Biztosítanod kell egy vagy két nappal többre elegendő pelenkát, törlőkendőket, sok meleg ruhát, tejet és cumisüvegeket, esetleg mellpumpát, ha még szoptatnál, bébiételeket, gyógyszereket, és természetesen játékokat, hogy a kicsi ne unatkozzon. Csomagolj be mindent előre, így lesz időd átnézni és ellenőrizni, hogy minden szükséges dolgot eltettél-e.

4.baba öltöztetése a hideg időjárásnak megfelelően kell, hogy történjen. Egy hosszú ujjú rugdalózó, nadrág, zokni, cipő és kabát biztosan megfelelő melegben tartja, miközben az autóból ki-be szállsz vele. A sapkáról se feledkezz meg, főleg ha nagyon kicsi, vagy nagyon hideg és szeles idő van.

5. Mielőtt beülnél a gyerekkel az autóba, melegítsd azt be. Az autón belüli hőmérséklet megközelítheti a kinti hideget, éppen ezért indítsd be az autót előre és kapcsold be a fűtést. Így biztosíthatod az utazáshoz szükséges meleget.

6. Csatold a gyermeket a biztonsági gyerekülésbe és takard be. Ügyelj arra, hogy az egész ülést fedje a takaró, ha esetleg szeles idő van, nehogy megfázzon. Amint az autó eléggé bemelegedett, leveheted róla a takarót, hogy láthasd, de ha kiszállsz vele, azonnal takard vissza.

7. Néhány óránként álljatok meg, hogy a babát megetesd és tisztába tedd. Ha a baba nyűgös, félreállhattok az autóval, amíg gyorsan megeteted, viszont, ha pár óránként tartotok egy kis szünetet, kiveheted a gyerekülésből, hogy mozogjon picit.

8. Amikor kiszállsz az autóból, a gyermeket a lehető leggyorsabban juttasd fedett helyre. Könnyen megfázhat, ha a melegből a hidegbe viszed és, ha nincs jól betakarva, megbetegedhet.

 

További jó tanácsok, intések

Jó tanács: Az utazást jó előre meg kell tervezni. Tudnod kell minden útépítési vagy útlezárásos szakaszról, az időjárásról, ha szeretnél időben célba érni.

Intés: A babát nem szabad túl sok hideg levegőnek kitenni utazás közben. Sok kisgyerek hasgörcsös lesz, amikor hideg levegő éri őket, vagy megfújja őket a szél.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search