Hogyan öltöztessük az újszülött babánkat télen?

 In A baba első tizenkét hónapja

Az anyukák többségének igazi megpróbáltatás az újszülött baba felöltöztetése télen. Hogyan öltöztessük fel a család szeme fényét, hogy ne fázzon meg, de túl melege se legyen?

Az alábbiakban összeszedtünk néhány jótanácsot.

1. Téli öltözet az autósülésben

Első szabály: vastag, egészalakos ruhák, például téli vastag kezeslábas nem jó választás az autós üléshez! A túl nagy ruha miatt nem lehet elég szorosan bekötni a hevedert, így a baba nem lesz megfelelően rögzítve, ezért javasolt inkább rugdalózóba és kis sapkába öltöztetni a babát és becsatolni a hordozóba. Takarjuk be a babát egy takaróval úgy, hogy az arcocskája szabadon maradjon.

2. Téli öltözet kenguruhoz

Az újszülött kengurus sétáltatása szuper kényelmes és egyszerű dolog nyáron, de télen egy kicsit több előkészületet és odafigyelést igényel. A legfontosabb szabály, hogy a baba légútjai mindig szabadon maradjanak, nem szabad a babát arccal a mellkasunk felé helyezni a hordozóba, az arcnak mindig szabadon kell lennie, hogy a szülő láthassa! Ideális esetben a baba egy vastagabb rugdalózót visel, s mi a mellkasunkra erősített kenguru fölé felhúzzuk a kabátunk úgy, hogy a baba fejecskéje szabadon marad.

Alternatívaként a baba viselhet vastagabb síruhát és kívülről rögzíthetjük a kenguruba a kabátunk fölé, de ez a megoldás több kényelmetlenséggel jár, ha le kell vetnünk a kabátunkat mondjuk egy boltban, illetve a babának is melege lehet odabent.

3. Téli öltözet a babakocsihoz

Ha nincs túl hideg a sétához és babakocsival merészkedünk ki az utcára, a legfontosabb szabály a baba számára a réteges öltöztetés. Hosszú ujjú rugdalózó, rá zokni és nadrág, pulóver és végül téli kezeslábas. A fülek, kezek és lábak hamar át tudnak fagyni, ezért nagyon fontos őket jó melegen tartani. Ha a kezeket nem takarja a kezeslábas, húzzunk rájuk egyujjas kesztyűt, s hogy ne essenek le, rögzítsük őket gyerekzokni ráhúzásával, így ezeket nem tudja a baba a kezecskéiről leszedni. Kerüljük a sál és a zsinórral összekötött kesztyűk használatát, mert fulladásveszélyt okozhatnak!

A kocsiba fektetés után takarjuk be a babát egy meleg takaróval.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search