Forró hangulat az utakon

 In Egészség és életmód

A nap sugarai egyre erősebben sütnek, a lányokon egyre kevesebb a ruha, az iskolák bezárták a kapuikat: beköszönt az igazi nyár. A közlekedőkre ebben az időszakban a megszokottnál több veszély leselkedik, ugyanis sokan hosszú útra indulnak a vakáció alatt, és órákat töltenek a felforrósodott autóban.

„Azért mert dudálsz, nem lesz hidegebb”

Ugye mindannyiunk számára ismerős ez a nyári dugóban állós mondat?! De vajon miért viselünk mindent nehezebben nyáron, amikor boldogabbnak és felszabadultabbnak kellene lennünk? A nyári meleg a közlekedésben résztvevőket sokkal jobban megviseli, mint gondolnánk. A statisztikák szerint a nyári időszakban megugrik a koccanásos balesetek, illetve a biciklis-,  autós ütközések száma. Ennek több oka is lehet, de a legalapvetőbb nem más, mint a koncentráció csökkenése. A  kánikulában  gyorsabban és könnyebben fáradunk ki. A figyelmünket sokkal könnyebben terelik el olyan apró dolgok, amelyeket a normál hétköznapokban észre sem veszünk, s többen munkába jövet-menet a közelgő nyári szabadságról ábrándoznak.

A figyelmünk csökkenése, és a koncentrációnk romlása összetett fizikai-biológiai folyamatokkal is összefügg, hiszen meleg időben a szívünk gyorsabban ver, könnyebben fáradunk ki és ingerlékenyebbé válunk.

Keep cool

Azért, hogy megelőzzük a kimerültségtől, idegességtől kialakuló baleseteket, és ne álljunk le percenként vitatkozni utastársainkkal, érdemes felkészülnünk minden utazás előtt.

Nemcsak a vezető, hanem az utasok kényelméről is gondoskodnunk kell: fontos, hogy  legyen nálunk elegendő hűtött innivaló, mert nemcsak az autó hűtővize tud felforrni a nagy hőségben, hanem bizony a sofőröké is.  Amennyiben az út során fáradtságot, kimerültséget érzünk, mindenképpen álljunk meg, és pihenjünk, mivel a figyelmetlenség sok kellemetlen percet szerezhet nekünk és mindazoknak, akikkel együtt közlekedünk.

A kényelmi szempontokat szem előtt tartva fontos, hogy az autó hűtése rendben legyen, a nyári hőség előtt érdemes elvinni az autót olyan szerelőhöz, aki a klímát is ellenőrzi és elvégzi a szűrők tisztítását. A jármű belső hőmérséklete maximum 8-10 fokkal lehet kevesebb, mint a kinti hőmérséklet, ugyanis  szervezetünk ezt a hőmérsékletkülönbséget dolgozza fel a legjobban – tudtuk meg Mag. Szabó Atillától, a Europcar ügyvezetőjétől.  Azt is megtudtuk, hogy ha véletlenül a napon hagytuk az autónkat, érdemes nyitott ajtókkal a klímát beüzemelni és így megvárni, amíg a kocsi megfelelő hőmérsékletű lesz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy kánikulában soha ne hagyjuk a gyerekünket vagy épp a kisállatainkat az autóban, hiszen a gépjárműben a hőmérséklet akár duplája is lehet a kintinek.

Nemcsak a kényelem számít

Ha hosszabb útra indulunk, érdemes a következőkre odafigyelnünk:

–       az autó teljes műszaki átvizsgálása

–       mindig legyen nálunk desztillált víz, illetve, ha idősebb az autónk, akkor motorolaj is

–       megfelelő állapotú pótkerék.

Amennyiben úti célunk egy külföldi ország, érdemes tájékozódni az ottani közlekedési szabályokról, előírásokról, és ennek megfelelően esetleges plusz felszereléseket beszerezni.

A kánikulában azonban sokszor nincs erőnk, kedvünk és főképp türelmünk ahhoz, hogy minden papírt és műszaki átvizsgálást magunk végezzünk el, ezért érdemes inkább szakértők segítségét kérni, és kifogástalan minőségű bérautóval nekivágni a hosszú útnak, hogy nyaraláskor ne a gondoktól legyen forró a hangulat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search