Hogyan öltöztesd a babát télen?

 In Csecsemők és újszülöttek

A téli öltöztetéssel kapcsolatban sok szülő hajlamos túlzásokba esni: van, hogy a vastag ruhadarabok megszámlálhatatlan rétegben követik egymást, és a hóembernek kinéző kicsi sokszor még mozdulni sem tud. Ellentétes esetben még az idegenek is rosszalló pillantásokat vetnek a vékonyan öltöztetett babák és kisgyerekek láttán.

De hogyan kell az időjárásnak megfelelően felöltöztetni a csecsemőt télen? A józan ész, és néhány praktikus ötlet segítségével a kisbaba remekül fogja érzeni magát a nagy hidegben is!

 

baba öltöztetése télen
Hogyan öltöztesd a babát télen?

 

Egyszerű tippek, hogy miként öltöztesd a csecsemőt télen

? Először is biztosíts a kicsi számára száraz pelenkát. Ki szeretne nedves pelusban és ruhában kint lenni a hideg időben?

? Ellenőrizd a hőmérsékletet és az időjárási körülményeket. Hallgasd meg az időjárás jelentést, ellenőrizd a kinti hőmérődet, valamint döntsd el, mit szeretnétek odakint csinálni (legyen az pár perc, vagy  akár pár óra), és aszerint válaszd ki a téli babaruhákat.

? Te hogyan öltözöl? Körülbelül 6 hónap elteltével, a baba meglehetősen jól tudja szabályozni a testhőmérsékletét. Ha te kényelmesen tudsz mozogni bizonyos ruhadarabokban és nem is fázol bennük, a gyereket is öltöztesd hasonlóan. Ha több réteg ruhát viselsz (legjobb rétegesen öltözködni a hidegben) a kabát alatt, a babát is öltöztesd egy-két rétegbe, illetve adj rá téli kezeslábast. Ha te jól érzed magad egy vékonyabb kabátban, a baba számára is biztosan elegendő lesz a kicsit vékonyabb viselet. Ha még nincs egy éves, nem árt plusz egy réteg ruhával kiegészíteni az öltözékét. Felöltöztetés után egy kis idővel érdemes ellenőrizned, hogy nincs-e melege, vagy nem fázik (az ujjaddal egyszerűen nyúlj be a tarkója alá).

? Bármennyi időt tölt a szabadban, a gyereknek sapkát és kesztyűt kell viselnie. A kesztyűs, illetve kapucnis téli overallok igencsak praktikus ruhadarabok – nem beszélve arról, hogy nem kell majd elveszett kesztyűk és sapkák után keresgélned. Ha a gyerek nem tűri a sapkát, egy megköthető és nehezen eltávolítható kapucni lehet az egyetlen megoldás. Csak arra ügyelj, azért ne húzd túl szorosra, nehogy megfulladjon megy kényelmetlenül érezze magát, amikor ezt viseli!

? Tedd vidámmá a téli öltözködést! Az öltözködés akár jó móka és közös időtöltés is lehet: elmondhatod a babának, hogy mit, miért kell felvennie; egy rövid énekkel elvonhatod a figyelmét, majd ígérd meg neki, hogy hamarosan jót fogtok szórakozni a téli hóban.

 

baba a hóban
Fotó: Molechaser / flickr
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search