Hogyan szeresd okosan a babádat?

 In Csecsemők és újszülöttek, Szülők, párkapcsolat, családi élet

Hogyan szeresd okosan a babádat?

Attól a pillanattól kezdve, hogy megjelenik a két mágikus vonal, az érzelmi világod fontos változásokon megy keresztül. Bár a csík által jelzett teremtmény még rendkívűl aprócska, már megvan a hatalma, hogy teljesen lefoglaljon. Bár eddig még nem voltál szülő, hirtelen úgy érzed, most teljesen azzá váltál. Bár eddig nem figyeltél fel igazán a gyerekekre, most azon veszed észre magad, hogy babakocsikat, pelenkákat, cumikat, csörgőket keresgélsz. Igaz, hogy a szülői ösztön váratlan erővel csap le abban a pillanatban, amikor felfedezed, hogy egy gyermekért felelsz. Azonban csak az ösztön nem tesz téged tényleges szülővé. Vizsgáljuk meg közelebbről a SZERETETET, hogy te és a babád csodálatos élményeket osszatok meg egymással.

1. Csökkentsd a hangerőt! A babák sírnak. Ezt kell tenniük, hogy kommunikáljanak (vagy legalábbis így próbálkoznak). A sírás néha másodpercekig, néha percekig, máskor végtelennek tűnő ideig tart. Függetlenül a sírás valódi okától – a babád lehet éhes, fáradt, fázhat, melege lehet, kényelmetlenül érezheti magát, lehet ideges, unatkozhat, csupán 15 perc után abba is hagytad a grimaszolást vagy csak egyszerűen csak sírnia kell – a legrosszabb, amit tehetsz, hogy megpróbálod túlkiabálni őt. A kisbabád folyamatosan táplálkozik az energiádból. Pontosabban, minél indulatosabb vagy, annál indulatosabb lesz a baba is. Szóval, amikor épp pelenkát cserélsz és a csöppség hangereje legjavát mutatja (és kapkod a levegő után, hogy még érdekesebb legyen), ne engedd, hogy a benned lejátszódó feszültségek kitörjenek. Maradj nyugodt, halk, énekelj és nyugtasd meg a kis drágádat, hogy minden rendben van. Magadban azt mondhatod, „Hagyd már abba a sírást!”, de a hangod azt kell, hogy mondja: „Anyu szeret téged, bogárka.”

2. Feküdj le! Nem számít, mennyire szereted a gyermekedet, olyan mértékű kimerültséget fogsz megtapasztalni, amiről nem is tudtad, hogy létezik. A magad és a felelősséged alatt lévő kicsi egészségét tekintve, elengedhetetlen az, hogy vigyázz magadra. Ez azt jelenti, hogy elfogadod a felajánlott segítséget és, amennyiben lehetséges, időről időre hagyj fel az ellenőrzéssel. Amikor anyósod felkínálja, hogy vigyáz a babára az etetések közötti pár órában, ne törődj azzal, hogy rendesen fogja-e tartani vagy megfelelően fogja-e énekelni a dallamokat. Csak mondj igent. Amikor a szomszédok vacsorával kínálnak, ne utasítsd nagylelkűen vissza, hanem örömmel fogadd el. Amikor a férjed felajánlja, hogy elviszi sétálni a babát, ne foglalkozz azzal, hogy megfelelően öltözteti-e fel. Inkább aludj egyet. A végén a babának is és neked is jobb lesz.

3. Menet közben tanulj! Értesd meg magaddal, nincs olyan, hogy tökéletes szülő. Minél hamarabb fogadod el ezt az igazságot, annál jobb lesz a kapcsolatod a gyermekeddel. Természetesen, meg fogod próbálni elérni a szülői tökéletességet – mind megtesszük. De senki sem képes félrecsúszások nélkül végezni egy 24/7 munkát. És ez igaz, szülőnek lenni egy 24/7 munka.

4. Légy jó megfigyelő! Mivel a babád még nem tud beszélni, a jelekre kell figyelned, hogy megtudd, mit akar, vagy mire van szüksége. Ezek a jelek nem lesznek már az elejétől nyilvánvalók, de tanulmányozd őt közelről és meglepődsz majd, hogy milyen értékes részei lesznek ezek a jelek a kapcsolatotoknak. Ne feledd, ő még csak egy kezdő kommunikátor, ezért neked kell szakértővé válnod az értelmezésben.

5. Birtokold! Kétségtelen, szülőnek lenni félelmetes. Egy csecsemő, bár pici, bonyolult szükségletekkel rendelkezik, melyek nem szűnnek meg egy pillanatra sem. De mindannyian tudjuk, a legjobb módja, hogy megoldj egy feladatot, főleg egy ijesztőnek tűnőt, az, hogy a fejed a helyén maradjon. Dobd be magad a szülői szerepbe és egyszerűen csak… élvezd. Merülj el benne! Miután túl vagy ezen a lépésen, könnyebbnek és örömtelibbnek is fogod látni az egészet.

6. Kacsints rá! Senki sem kell, hogy meggyőzzön majd arról, hogy bámuld a babádat – nehéz lesz majd bármi mást tenned – de tudnod kell, ez nem csak a te kedvenc tevékenységed, hanem az övé is. Nincs semmi, amit egy baba jobban szeretne, mint anya vagy apa arca, tehát ne érezz nyomást amiatt, hogy a szobája tele legyen játékokkal, csörgőkkel, plüssfigurákkal és macikkal mire hazajön a kórházból. Az a dolgod inkább, hogy bolondosan viselkedj, és azt mond neki „Ki ez a kislány? Na ki ő?”, hiszen ez minden, amire szüksége van.

7. Merészkedjetek ki! A babák nem akarnak védelmet a külvilággal szemben, hanem fel akarják fedezni azt. Könnyen meggyőzheted magad arról, hogy a babát bent kell tartani életének első hónapjaiban, de ez nem segít se neki, se neked. Mozduljatok ki, sétáljatok a babával. Oszd meg vele a friss levegőt és a természet szépségét. Épp elég időt fog tölteni a házban is.

hogyan_szeresd_okosan_a_kisbabadat

“Értékesebb örökséget nem hagyhat gyermekeire a szülő,  mint ha mindennap áldoz rájuk pár percet.”

O. A. Battista

8. Változtass a napi rutinon! Egyrészt, a babák jól elvannak a rutinossággal. Több szakértő támogatja, hogy ugyanazokat a lépéseket kövessük lefekvés előtt, hogy sikeresen kialakítsuk a baba alvási szokásait. Másrészt, könnyen válhat túl monotonná egy újszülött gondozása. Ha ugyanazokat a dolgokat végzed el a napoknak ugyanabban az időszakában, nem csak te fogsz unatkozni, de a baba is. Ehelyett, alakíts ki egy átfogó ütemtervet, amely számtalan lehetőséget foglaljon magába, miközben tartalmazza azokat a mini-rutinokat, melyektől csak ritkán térsz el, mint a lefekvés előtti eljárás. Így a baba jól fog reagálni a kialakult szokásokra, de örömmel fogadja majd a változatosságot.  

9. Ereszd ki a gőzt! Természetesen imádni fogod a babádat, de egy újszülöttel bánni nem minden esetben egyszerű és lesznek nehéz pillanatok is („Miért sírsz még mindig?!”). Mindenkinek vannak. Amikor csak úgy érzed, hogy frusztrált, tehetetlen, fáradt vagy megviselt vagy, beszélj róla valakivel, aki tudod, hogy meg fog hallgatni: egy barát, az anyukád, a házastársad. Csak ne tartsd magadban!

10. Mindig légy óvatos! A baba gondozása csodálatos élmény, és senki sem akarja elrontani ezt azzal, hogy megijeszt – de fontos megértened azt, hogy semmilyen kockázat sem elfogadható. A babád a pelenkázó asztalon van, és te azon gondolkozol, hogy kiszaladsz a mosdóba újratölteni a törlőkendőket, mert 8 másodperc alatt meg tudod csinálni? Ne tedd! Fürdeted a babát és azon tűnődsz, vajon eléred-e a sampont? Felejtsd el – majd holnap használod a sampont is. A babák sok mindent kibírnak, gyakran meglepően sokat, de miért kísértsük a sorsot? A biztonság legyen a legfőbb gondod. A gyerekeknek csak egy pillanatra van szükségük, hogy eszedbe juttassák ennek fontosságát.

11. Kísérletezz! Szülőként két dolgot kell tudnod. Az egyik, az első megérzésed az esetek kevesebb, mint felében bizonyulnak igaznak. Második, még ha igazad is van, csak percek – talán másodpercek – állnak majd rendelkezésedre, hogy kiélvezd, mivel más probléma merül majd fel, ami azonnali megoldást kér. (És még egyszer, az első megérzésed az esetek kevesebb, mint felében igaz.) Ne legyen mindig ugyanaz a megoldás: a játék vagy az étel. A babád értékelni fogja a szándékodat, hogy különböző lehetőségeket próbáljatok ki, amit saját bővülő viselkedési repertoárjával fog megmutatni neked.

12. Egyél rendesen! Az önmagaddal való törődés nagy részét a szoptatás alatti helyes táplálkozás és az egészséges étrend teszi ki. Több alvásra vágysz, mint valaha. Egyre csak bogarasabb leszel és lassan arra sem emlékszel, hogy mikor zuhanyoztál utoljára. De a késő estébe húzódó tevékenység nem fog segíteni sem a saját sem a csecsemő fizikai vagy szellemi állapotán. A baba alvása hamarosan rendszeressé válik, így a tied is. Õrizd meg a jó egészségi szokásokat, hogy teljes mértékig kiélvezhesd a babáddal együtt töltött perceket, miután túljutottatok ezen a perióduson.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search