A fogselyem használata gyermekkorban

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

fogselyem használata Mi lehet szebb egy gyermek mosolyánál? A fogselyem használata alapvető része egy gyermek szájhigiéniájának. Ennek segítségével megelőzhető a foglepedék lerakódása a fogak között és a fogakon.

A foglepedék egy sárgás, ragacsos lerakódás, ami a fogakon és a fogak között képződik szénhidrátok fogyasztása után. Ilyen szénhidrátokat tartalmaz a kenyér, a tej, a mazsola, a gyümölcslevek, a sütemények és a cukorkák. Ha ezt a lerakódást nem távolítjuk el fogmosással vagy fogselyem segítségével, megtelepszenek rajta a baktériumok, amelyek savat képeznek, ami meggyengíti a fogzománcot és ezáltal fogszuvasodás alakul ki. A foglepedék megtámadja a fogínyt is, így gyengíti a foggyökeret, sőt az állkapocscsontot is, amibe a fog beágyazódik.

Ha megtanítod gyermekedet, hogy naponta egyszer, fogmosás előtt tisztítsa át fogait fogselyemmel is, megelőzheted a fogszuvasodást, és hozzásegíted gyermekedet, hogy soha ne kelljen szégyellnie a mosolyát.

Óvodások fogápolása fogselyem használatával

A kisgyermekek fogait körülbelül 2 éves korukig a szülőknek kell ápolniuk. Ha rendszeresen megtisztítod a fogait egy, az újjadra tekert puha rongy segítségével, hozzászoktatod a rendszeres fogápoláshoz. Amint már legalább két foga van kisbabádnak, elkezdheted a fogselyem használatát is.

A kisgyerekeknek szükségük van segítségre a fogmosáshoz legalább 3-4 éves korukig. A fogselymet pedig 8-9 éves korukig nem tudják egyedül helyesen használni. Addig neked kell fogselyemmel áttisztogatnod a fogait minden este, lefekvés előtt, egy legalább 2 perces fogmosás előtt.

Ültesd a gyermeket az öledbe, arccal feléd fordulva, majd tartsd szem előtt a következő lépéseket:
• végy egy darab fogselymet, kb. 45 cm hosszút, két végét csavard a középső ujjaidra
• a hüvelyk- és mutatóujjaid segítségével irányítsd a fogselymet két fog között, mintha fűrészelnél
• ha eléred a ínyt, feszítsd meg a selymet, hogy C-alakban körbefogja a fogat
• feszítsd meg a fogselymet, majd mozgasd fel és le a két fog között
• húzd a selymet a másik fog köré és ismételd meg a mozdulatot
• ismételd meg ezeket a mozdulatokat minden egyes fog esetében; a hátsó, nagyobb felületű fogak esetében figyelj arra, hogy a fog mindkét oldalát külön meg kell tisztítani.

Ha minden este megismétlitek ezt, akkor természetes részévé válik a gyermek napirendjének ez az egészséges szokás és ő maga fogja igényelni.

Összefoglalva:

• a fogselyem eltávolítja a foglepedéket, mely egyaránt árt a fogaknak és az ínynek is
• a kisgyerekek nem tudják egyedül használni a fogselymet
• van egy speciális technika, aminek alkalmazásával hatékonyan eltávolítható a foglepedék a fogakról és a fogközökből.


Kisiskolások fogápolása
fogselyem használatával

A kisiskolás korban egy gyerek már egyedül mossa a fogát, de a fogselyem használatában még segítségre szorul 8-9 éves koráig.

Jó, ha gyermeked látja, te hogyan használod a fogselymet. Látva, hogy hogyan fogod a selymet, milyen mozdulatokkal tisztítod fogaidat, később, amikor már egyedül végzi ezt a műveleted, tudni fogja mit és hogyan kell tennie.

Ha már úgy érzed, felkészült a fogselyem használatára, előtte menjetek el a fogorvoshoz. Kérd meg az ápolónőt, magyarázza el gyermekednek a fogselyem helyes használatát. Az ápolónő ezután felkéri gyermekedet, hogy mutassa meg, miként fogja tisztítani fogselyemmel a fogát. Ezen a módon kijavíthatja a helytelen mozdulatokat, mielőtt azok megszokássá válhatnának.

Ezután menjetek el egy drogériába és vásároljatok egy dobozzal, amely csak az övé lesz. Nagyon büszke lesz arra, hogy egyedül használhatja a fogselymet. Természetesen ezután is ellenőrizned kell és oda kell figyelned rá, mikor tisztítja a fogait. Ez egészen addig szükésges, amíg meg nem győződsz arról, hogy megfelelő hatékonysággal használja a fogselymet és képes rendszeresen megismételni ezt a teljesítményt.

Összefoglalva:

• mutasd meg, hogyan kell helyesen használni a fogselymet
• menjetek el fogorvoshoz, az ápolónő részletesen elmagyarázza a fogtisztítás menetét
• felügyeld egészen addig, míg meg nem győződsz arról, hogy hatékonyan megtisztítja a fogait.

Nagyobb gyerekek fogápolása fogselyem használatával

A 12-13 éves gyermeket még emlékeztetni kell néha a fogselyem használatára, bár alapvetően elmondható, hogy ebben a korban már a napi rutin részévé válik a fogtisztítás.

A gyermeknek meg kell legyenek a saját fogápolási kellékei, és neked szülőként meg kell bizonyosodnod arról, hogy naponta kétszer bizonyosan fogat mos, és minden este lefekvés előtt használja a fogselymet.

Készítsetek össze egy „utazókészletet” is. Pizsamapartikra, barátoknál töltött estékre vigye magával, így akkor is lehetősége van a megszokott szájhigiéniára, ha nincs otthon. Lehet, hogy szeretné magával vinni "utazókészletét" az iskolába is, hogy ebéd vagy uzsonna után megtisztíthassa a fogait.

A fogorvosi látogatás során a fogorvos meg tudja majd mondani, hogy gyermeked helyesen használja-e a fogselymet. Amennyiben szükséges, megkérhetitek ismét a nővért vagy a fogorvost, hogy javítsa ki az esetleges hibákat, hogy kellően hatékony legyen a gyermek fogápolása.

Ha fontos számodra, hogy helyes szájápolási szokásokat sajátítson el gyermeked, biztos lehetsz abban, hogy mindent megtettél annak érdekében, hogy sokáig megőrizze szép mosolyát.

Összefoglalva:
• a gyereknek legyenek meg a saját szájápolási termékei és egy "utazókészlete" is
• emlékeztesd a fogselyem használatára, és felügyeld!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search