Előkészületek a csecsemő esti fürdetéséhez

 In Csecsemők és újszülöttek

baba fürdetéseAz esti fürdetés pillanatai erős kötődést alakítanak ki közted és kisbabád között, ugyanakkor az egész ceremónia inkább egy mókás játszadozás, amelyben akár az egész család részt vehet. Jó alkalom ez arra, hogy megbeszéljétek a nap történéseit vagy akár együtt énekeljetek valamit.

Legtöbb család esetében a baba fürdetése az esti szertartás része, és a kisbaba lefektetése előtt kerül rá sor. Egy kisbaba életében fontos szerepe van a rendszerességnek, ezért a legtöbb anyuka igyekszik azonos időben fürdetni gyermekét.

A nap ezen mozzanata rendkívül kellemes és relaxáló rutinná válhat, holott számos szakértő úgy véli, hogy nem szükséges naponta megfürdetni a csecsemőt. Ez főleg a hidegebb hónapokra igaz, amikor is elég a heti két-három alkalom. A köztes időben pedig egy nedves, puha textíliával vagy szivaccsal töröld át a baba kezeit, arcát és a bepelenkázott részt.

Az első évben nem sokat változik a baba fürdetésének módszere, csupán annak helyszíne, amint cseperedik. Míg pici, addig a babakád aljára helyezett puha szivacs, majd később néhány játék a fürdőkádban varázsolja örömteli eseménnyé a fürdetést. Szakemberek azért javasolják, hogy a fürdetés este történjen, mert egy hosszú nap után ez segít a babának ellazulni és nyugodtan pihenni. A fürdetés inkább az étkezés előtti időszakra időzítsd, mert ha a baba már jóllakott, könnyen felkavarodhat a gyomra.

Az első hetekben a fürdetés csupán néhány percig tart, majd később fokozatosan növeljük ezt az időt. Az újszülöttek bőre még nagyon érzékeny, ezért kizárólag babáknak készült termékeket használj. Amíg a köldökcsonk még nem esett le – ami általában a születéstől számított második-harmadik héten történik meg – mindössze arra van szükség, hogy egy nedves szivaccsal törölgesd át kisbabádat. Ebben az időszakban elég csupán néhány centiméternyi víz, mert így könnyebben tudod megóvni a köldökcsonkot a nedvességtől.

A hátfájás elkerülése érdekében a babafürdető kádat helyezd például egy asztalra, hogy az számodra megfelelő magasságban legyen. Arra is ügyelj, hogy a szobában megfelelő hőmérséklet legyen (24-25°C) és ne legyen légmozgás vagy huzat.

A víz hőmérsékletét legegyszerűbben egy kifejezetten erre a célra alkalmas hőmérővel tudod ellenőrizni (legkellemesebb a baba számára a 36-38°C), de a csuklód érzékeny bőrével is próbát tehetsz.

Fontos, hogy minden készíts a kezed ügyébe, amire a fürdetéskor szükséged lehet. Helyezd magad mellé a babaszappant (vagy gyógyszertári fürdetőkrémet), babasampont, törölközőt, tiszta pelenkát, olajokat, hintőport, valamit a tiszta ruhácskákat. Ne használj erősen tisztító termékeket – ezek csak kiszáríthatják a baba bőrét, ami irritációhoz vezethet. A kezdeti időkben legyen a közelben alkohol és gézlap is, hogy fertőtleníthesd a köldökcsonkot.

Ezek az előkészületek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a baba esti fürdetése zökkenőmentes és vidám legyen.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search