Családi megtakarítások: pozitív hozzáállás pénzügyi válság idején

 In Egészség és életmód, Szülők, párkapcsolat, családi élet

A történelem során számos esetben a pénzügyek álltak a sikertelen kapcsolatok hátterében. Sokunkkal megtörtént már, hogy miután kölcsönt adtunk egy barátunknak vagy ismerősünknek a viszonyunk már soha nem volt a régi. A pénzügyi problémák a mai napig vezetik, vagy legalábbis kiemelkedő helyet foglalnak el a válások és a rokoni kapcsolatok megromlásának hátterében álló okok listáján.

Sok esetben azonban nem önmagában a pénz jelenti a problémát, hanem a pénzhez való hozzáállás. A napjainkban uralkodó, többé-kevésbé valós gazdasági válságban senki sem mentesül az általa okozott stressz alól. Óvakodjunk attól, hogy ebben az időszakban még nagyobb nyomást gyakoroljunk felesleges vitákkal, hiszen ezzel csak eltávolítjuk szeretteinket egy olyan időszakban, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rájuk.

 

A család megtakarításai. Készíts tervezetet válsághelyzetre!

1. Légy őszinte önmagadhoz és beszélj nyíltan! Szánj időt arra, hogy átnézd a család általános pénzügyi helyzetét! Ebbe bele kell tartozzanak a személyes kiadások, a pároddal közös költségek, a gyerekek költségei, valamint az általános háztartási kiadások is. Ne kerülje el a figyelmedet el semmilyen apróság csak azért, mert félsz csökkenteni őket! Ha különösen aggódsz valamiért és nem lehet, vagy nem szeretnél lemondani róla, helyezd a megvitatandó elsőbbségi lista elejére. Amennyire csak lehetséges, ne vond be a gyerekeket a család pénzügyi ügyeibe, azonban a nagyobb változtatásokról idejében tájékoztasd őt is.

2. Próbálj kompromisszumokat kötni! Természetesen ez azt jelenti, hogy tiszteletben tartod a többiek prioritásait is. Legyünk őszinték: eldönteni, hogy mit vágjunk le a költségvetésből és mi maradjon továbbra is benne, egyike lehet a legérzékenyebb problémáknak. Egy ilyen kényes helyzetben a neheztelés és a megsértett érzelmek befolyással lehetnek a szülők közötti kapcsolatra. A viták többsége nem a pénz miatt kezdődik, hanem amiatt, hogy az egyik megsértődik, mert a másik nem tartotta tiszteletben, vagy eszébe sem jutott, milyen fontos egyik vagy másik dolog a párjának.

 

családi pénzügyek
Családi pénzügyek – fontos a pozitív hozzáállás!

 

3. Mondd el nyíltan a véleményedet, de hallgasd meg a másokét is! Lényeges, hogy egy személy ne egyedül döntse el, mi a fontos vagy kevésbé fontos a család számára. Ne összpontosítsd minden figyelmedet a saját személyedre, hanem figyelj oda a mások véleményére és ötleteire is! A legfontosabb pedig az, hogy bármilyen problémáid is legyenek, soha ne hanyagold el a gyermekedet, hiszen ő nem tehet semmiről!

4. Vond be az egész családot! Dolgozzatok össze, hogy elérjétek az egyéni célokat. Ahelyett, hogy magad hoznád meg a döntéseket, csak azért, mert nem akarod ezzel terhelni a partneredet vagy családodat, vond be inkább az összes családtagot! Ha minden terhet magadra vállalsz és a stresszt magadban tartod, sebezhetőbbé és ingerlékenyebbé válsz. Ezáltal csak vitákat szítasz a családban, amelyet senki sem fog érteni, mivel nem tudják miről van szó, és hangulatod hatással lesz a gyerekekre is.

5. Használd a kreativitásod! Ha meg kell tenni bizonyos lépéseket költségcsökkentés céljából, ne csak egyszerűen közöld a rossz hírt családoddal. Először szedd össze gondolataidat és próbálj meg más lehetőségeket találni, amelyek a végső cél eléréséhez vezetnek. Ha mégis szükség van a csökkentésre, közösen üljetek meg megbeszélni a problémát. Jegyezd meg, hogy az életben sok minden csupán a hozzáálláson múlik.

6. Légy hajlandó áldozatokat hozni! Ne felejtsd el, hogy ezek a változtatások többnyire ideiglenesek. Sokan nem hajlandók lemondani addigi életvitelükről, de nem szabad elfelejtened, hogy mindez nem örökre szól, csupán egy ideiglenes válsághelyzetre szóló megoldás. Igyekezz más szemszögből néznéd a dolgokat! Ahelyett, hogy azt gondolnád “le kell mondanod” életstílusodról, vedd úgy, hogy csupán egy időre változtatsz rajta és új dolgokat próbálsz ki. El sem hiszed milyen hatásuk lehet a válogatott szavaknak lelkiállapotunkra!

7. Csak pozitívan! Végezetül, ami a legfontosabb, hogy ne feledkezz meg azokról a dolgokról, amelyek miatt hálával tartozol! Ne hagyd, hogy a jelenlegi problémák úrrá legyenek rajtad, fontos, hogy továbbra is az élet “napos oldalára” összpontosíts. Bármennyire is nehéz a helyzet, mindig akad valami, aminek lehet örülni. Ne felejtsd el, hogy a nehéz idők is az élet részei!

Ne feledkezz meg az élet szép dolgairól, és főleg ne felejtsd el megosztani ezeket szeretteiddel! Gondolj arra, hogy ilyenkor is küzdened kell a gyermeked és az egész családod miatt!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search