Egészséges italok gyermekeknek

 In Táplálkozás és diéta

A folyadék, melyet a gyerek elfogyaszt, hatással lehet a bevitt kalóriák számára akárcsak a kalcium mennyiségére, ami az erős csontok fejlődéséhez szükséges.

 

Vizet és tejet adj a gyermeknek

A gyerekek számára – kortól függetlenül – a víz és a tej a legjobb választás, úgyhogy használd ezeket bátran. Nemcsak, hogy a víz nem tartalmaz kalóriát, de, ha megisszák, a gyerekek megtanulják elfogadni az aroma nélküli italokat, amelyekben nincs cukor és végülis ez oltja leghatásosabban a szomjat. Annak a ténynek köszönhetően, hogy egy bögre tej 300 milligramm kalciumot tartalmaz, nagyban hozzájárul a gyerek napi szükségletéhez.

Amikor a gyerekek túl sok cukros üdítőt isznak, és energiaitalokat, valamint és szénsavas italokat fogyasztanak, elhanyagolhatják a vizet és a  tejet, amire szervezetüknek valóban szüksége van. Az édes italok pedig halmozzák a kalóriákat!


Szabj határt az üdítők fogyasztásának!

Ha a gyereked szereti a szénsavas üdítőket vigyázz, hogy inkább 100%-os rostos üdítőitalt adj neki. Kövesd ezeket a javasolt korlátozásokat:

? 6 hónapos korig: üdítő nélkül

? 6 és 12 hónap között: naponta nem többet 120 milliliternél, és mindig bögrévben vagy ivőpohárbban add az üdítőt

? 1 és 6 év között: maximum 120-180 ml üdítőital naponta

? 7 és 18 év között: maximum 240-360 ml naponta

 

Mondj nemet a szénsavas üdítőitalokra!

Nagyon sokszor a szülők szénsavas üdítőt adnak a gyerekeknek, de ezekben nincs elegendő tápanyag és a cukortartalmuk is igen magas. Ezek az italok felelősek többek között a legtöbb fogprobléma kialakulásáért is.

Az energiaitalok, a kóla és más szénsavas innivalók gyakran koffeint tartalmaznak, amire a gyerekeknek nincs szükségük. Ezen kívül, a szénsavas italok átvehetik a tej helyét, ami kalciumban gazdag. Felmérések kimutatták, hogy nyolc, még nem iskolás gyerek közül egy naponta legalább 250 ml szénsavas italt és más cukros üdítőt iszik (a 100%-os rostos üdítőkön kívül) és kevesebb mennyiségű tejet fogyaszt, mint a napi javasolt  mennyiség. Kamaszoknál a szénsavas üdítők fogyasztását már bizonyítottan kapcsolatba hozták az elhízással és más egészségügyi problémákkal.

Ennek ellenére sok gyerek szereti a szénsavas üdítőket és csak ezeket hajlandóak fogyasztani. Általános szabályként – ne adj szénsavas üdítőt a kisbabáknak, a gyerekeknek és az óvodásoknak. Ami a nagyobb gyerekeket illeti, magyarázd el nekik, hogy ezek csak alkalmi italok!

Ne tiltsd el tőlük – ha szeretik, időnként fogyaszthatják. Ha megtiltod a fogyasztásukat azzal felébreszted a kíváncsiságukat és akaratlanul is közelebb viszed őket hozzájuk.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search