Hogyan készítsük fel gyermekünket a testvér érkezésére?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Egy újszülött érkezése a családba mindig rengeteg változással jár. Sok energiát igényelnek az előkészületek, de a szülés után a figyelem nagyrésze is természetszerűleg az újszülöttre összpontosul. Az idősebb testvér számára általában nehezen feldolgozhatóak ezek a változások, gyakran lesznek féltékenyek az új jövevényre és az őt körülvevő felfordulásra figyelemfelkeltő, gyakran indulatos viselkedéssel reagálnak. Ezt elkerülendő, vagy mérséklendő, tanácsos a szülőknek már a terhesség ideje alatt elkezdeni a gyermekük felkészítését a testvére érkezésére.

Mindig a gyermek érettségének megfelelően adagoljuk nekik az információt – például az óvodások még nem nagyon értik az idő fogalmát, így azt nem értik meg, ha azt mondjuk, a testvére pár hónap múlva érkezik. Tanácsosabb inkább évszakhoz kötni, például hogy a baba télen jön, amikor kint hidegebb lesz.

Hogy mennyire részletesen beszéljünk a dologról, a gyerekünk kérdései és érdeklődése legyenek a sorvezetők. Az alábbi tevékenységek hasznosak lehetnek a felkészítésben:

– nézzük meg újra a gyermekünkkel az ő babakori képeit

– születéssel kapcsolatos könyv olvasása (természetesen a gyerek korának megfelelőnek kell lennie a könyvnek!)

– menjünk el olyan barátainkhoz, ahol újszülött van

– készítsük elő a kórházi dolgainkat együtt

– beszélgessünk vele a potenciális nevekről

– jöjjön el velünk az orvosunkhoz, ahol ő is hallhatja a baba szívdobogását

Amikor eljön a szülés ideje, mindenképpen készítsük fel a gyerekünket az időleges távollétünkre, s amint lehet, látogasson meg minket amikor mások nincsenek ott, hogy érezze, ez egy meghitt családi pillanat, melynek ő szerves része.

Ha már hazavittük a babát, próbáljuk mindenbe bevonni az idősebb testvért, nehogy kívülállónak érezze magát. Hagyjuk őket „segíteni” – noha ez általában csak meghosszabbítja az adott cselekvés időtartamát -, mert így interaktív kapcsolatba léphetnek a babával. Kortól függően segíthetnek tolni a babakocsit, szórakoztatni a babát, segíthetnek a fürdetésnél, stb…

Amennyiben az idősebb testvér nem érdeklődik a baba iránt, nem szabad megijednünk, csak idő kérdése a dolog.

Mindenképp bátorítsuk a gyerekünket, hogy a testvére iránti érzéseiről, gondolatairól beszéljen nekünk. Amennyiben indulatosabbá, váratlan kitörésekkel tarkítottá válik a viselkedése, ne lepődjünk meg és ne szidással reagáljunk rá. Próbáljuk megérteni a gyerek motivációit, de éreztessük vele, hogy az érzéseit a megfelelő módon kell kifejeznie, nem kitörésekkel és indulatokkal kísérve.

Használjuk ki azokat az időszakokat nap közben, amikor kettesben tudunk lenni az idősebb gyermekünkkel – például amikor a baba alszik -, s minden nap legyenek olyan időszakok, amikor legalább az egyik szülő osztatlan figyelmét és törődését élvezheti. Ezek mind segítenek a féltékenységet és az új baba iránti esetleges elutasítást leküzdeni.

Forrás: kidshealth.org

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search