Testvérek közötti osztozkodás: játékokért folytatott viták

 In Lélek és pszichológia

testvérek
Egy kistestvér nagylelkű lehet a barátaival, de talán nem akarja megosztani játékait a testvérével. A szülőknek mindenképpen arra kell törekednie, hogy a testvérek közötti kapcsolatot jó irányba tereljék.

Kérdés:
Van két gyermekem, egyik hároméves és a másik egyéves. Hogyan tudnám rávenni a hároméves gyermekemet, hogy megossza játékait a kishúgával? Megpróbáltam kedvesen beszélni vele, ráordítottam, elvettem a játékát, de úgy tűnik, semmi nem használ. Nagyon frusztráltnak érzem magam és úgy érzem, ez az egész helyzet ellentétes hatással van a kicsi lányomra.

Válasz:
Sokszor nagyon nehéz egy gyereknek megosztania a játékait, kisebb testvérével. Végeredményben, az ő véleménye szerint ennek semmi értelme, hiszen neki volt meg először az a játék. Természetesen, te szeretnéd ha a kislányod is játszana azokkal a játékokkal. Senkinek nem kedvez a gondolat, hogy még egyszer ugyanazt a játékot megvásárolja. Amikor kislányod hároméves lesz, a fiadnak biztosan kell majd egy játszótárs, egy olyan, aki még imádja is. Addig viszont megpróbálhatsz kidolgozni számukra egy stratégiát. Reggel, mielőtt elkezdenék a napi játszóprogramjukat, kérdezd meg a fiadat, melyek azok a játékok, amelyekkel aznap játszhat a húga is.

Ösztönözd, hogy a saját kezével adjon oda neked néhány játékot. Azok lesznek az aznapi játékok a gyerekeid számára. A fiadnak tiszteletben kell tartania a saját döntését, még ha később meg is gondolja magát. Ha nagyon nehezére esik egész napra lemondania egyes játékokról, mondd neki, hogy válasszon a húgának néhány játékot reggelre és néhányat délutánra. Nagyon fontos előre tudnia, melyek azok a játékok, amelyekkel a húga fog játszani, ugyanakkor ő is részt vesz ebben a döntéshozatalban.

Míg a kislányod csak egyéves, nehezen fogja megérteni a dolgokat. Következésképpen, megpróbálhatod mellé tenni a kiválasztott játékokat, és elvonod a figyelmét, amikor valami más kezdi érdekelni. Nem kell sok idő, amíg megtanulja, hogy egyedül alkudja ki, amit szeretne.Ugyanakkor jó lenne, ha meglennének neki is a saját játékai, amelyekkel akkor játszik, amikor éppen akar.

Játszhatna például pár háztartásbeli tárggyal- műanyag tálacskákkal vagy poharakkal-, amelyekkel egy egyéves gyermek szeret játszani!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search