Féltékenység testvérek között

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Féltékenység testvérek között

Érhet az a meglepetés, hogy a szólás, miszerint “megértik egymást, mint a testvérek”, nem mindig úgy működik, ahogyan megálmodtad. A két testvér között lehetnek félreértések, veszekedések, féltékenység, akár erőszakos kimenetellel is.

A testvérek közötti féltékenység, rivalizálás elkerülhetetlen. Csakúgy, mint a felnőttek esetében, bizonyos határokon belül a gyermekeknél ez teljesen normális. Így tanulják meg, hogy senki a világon nem kaphat meg mindent, megtanulnak osztozkodni, alkudozni, nagylelkűnek lenni, védekezni, harcolni. Egyszóval megtanulnak egy olyan világban élni, amely nem mindig olyan, mint a mesékben.

A lényeg az, hogy segítsünk nekik a konfliktusok elfogadható szintjének határain belül maradni, megoldani azokat és akár kiküszöbölni őket.

 

Az új családtag érkezése

Ha már van egy gyermeked és éppen a másodikat várod, jó, ha még terhesség közben felkészíted bizonyos dolgokra. Vond be őt is, amennyire csak lehet, az újszülött fogadására való előkészületekbe; beszélj neki róla, és mindig használj többes szám, első személyt: a mi babánk, készülünk az érkezésére, alig várjuk, hogy megismerjük a babát stb.

Bármennyire nehéz is legyen számodra ez az időszak, ne küldd el a nagyszülőkhöz vagy más rokonokhoz, mert úgy fogja érezni, hogy meg akartok szabadulni tőle, hogy elhagytátok. Fontos számára azt érezni, hogy része a családnak.

A kistestvér érkezése után az idősebb gyermeked úgy fogja érezni, hogy nem fordítasz annyi időt rá, mint korábban és különböző cselekhez fog folyamodni, hogy magára vonja a figyelmet. Visszatér a régi szokásokhoz: szopni fogja az ujját, nem akar egyedül enni, éjszaka be fog pisilni az ágyba, gyakrabban fog sírni, és azt akarja majd, hogy csak mellette légy és csak az övé.

Õ nem akar téged megbántani, csupán attól tart, hogy nem szeretik úgy, mint azelőtt, és ezért nem kell leszidnod vagy kigúnyolnod. Meg kell értened, legyen több türelmet és bizonyítsd minél többször, hogy szereted.

Idővel ezek a reakciók elmúlnak, de megjelenhet a féltékenység, a versengés, a rivalitás, a veszekedés, az erőszak. Ezek nem múlnak el maguktól, hanem elmélyülhetnek, ha mi, szülők, nem lépünk közbe szeretettel, türelemmel és bölcsességgel, akár már a gyermekkor legkoraibb szakaszában.

 

testvérek

 

Hogyan lehet elkerülni a testvérek közötti konfliktusokat?

Íme, néhány hozzáállás, amely segít majd enyhíteni a gyerekek közötti komolyabb vagy kevésbé komoly összekülönbözéseket (de amelyek számukra mindig fontosak):

? Teljesen meg kell tiltani a fizikai erőszakot! Vigyázat azonban, nagyon sokat számít a családi légkör! A gyermek azt utánozza, amit maga körül lát, éppen ezért nem elegendő megtiltani azt, erőszakmentes környezetben is kell felnőnie.

? Nem szabad egyik gyermeket sem “a rossz gyermek” névvel illetni, a másikat pedig “áldozatként” beállítani, mert ezek a titulusok beléjük vésődnek, és aszerint fognak viselkedni.

? Minden gyermeknek meg kell engedni azt a jogot, hogy negatív érzéseket tápláljon testvérei iránt vagy akár irántunk, szülők iránt, hogy ne gyülemledjen fel benne túl sok csalódottság. Segíteni kell nekik kifejezni sérelmeiket, megmagyarázni azokat, de nem szabad bíró szerepet játszani és erőszakkal igazságot szolgáltatni.

? Amikor két testvér veszekszik, a legjobb, ha elkülönítjük őket, hogy megnyugodjanak, és nem azért, hogy valamelyiküknek igazat adjunk.

? Állítsunk fel egy szabályzatot, amelyet a mi állandó felügyeletünk alatt, a gyermekeknek tiszteletben kell tartaniuk. Tudniuk kell, hogy minden egyes családtag magánéletét tiszteletben kell tartani, hogy nem szabad a testvére szekrényben keresgélni az ő tudta nélkül, hogy nem szabad a játékait, ruháit, könyveit stb. elvenni. Ezekket kölcsön lehet kérni, el lehet cserélni, de csak mindkét fél beleegyezésével.

? Meg kell velük értetni, hogy mivel ketten vagy többen vannak, az nagyon előnyös lehet számukra, hiszen ha megegyeznek, elcserélhetik majd a dolgaikat, vagy együtt játszhatnak, és így sokkal több játékuk, könyvük, ceruzáik és egyéb dolgaik lehetnek, mint azoknak a gyerekek, akiknek nincsenek testvéreik.

? Soha nem szabad ösztönözni azt a gyermeket, amelyik árulkodik, sem besúgó hatáskörrel felruházni valamelyik testvért.

? Fejleszteni kell a gyermekekben az együttműködés és a megsegítés szellemét, olyan feladatok megbízásával, amelyeket együtt kell elvégezzenek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search