Hogyan érheted el, hogy gyermeked szívesen osztozkodjon a többi gyerekkel?

 In A gyermekek fejlődése, neveléseMiután túllép ezen a koron – például nyolcéves kora körül – már nem probléma, ha meg kell osztania a játékait más gyerekekkel. A kicsi gyermek számára ez nem olyan könnyű, ennek következtében szülőként, érzelmek széles skáláját élheted át, a frusztrációtól a félreértésig és sértődésig.

Mit tudsz tenni, ha gyermeked nem hajlandó megosztani játékait a testvérével vagy barátaival? Próbálj meg válaszolni erre a kérdésre úgy, hogy figyelembe veszed azt is, amit szülőként NEM kellene tenned.

Gyakran előforduló hibák

• Soha ne erőltesd a gyereket, hogy játékait mással megossza!

Mit gondolsz, mit fog tanulni, ha kiszedik a kezeiből és más gyereknek adják oda? Képzeld el egy másodpercre, hogy a főnököd bejön az irodádba, elveszi a laptopodat az asztalról és odaadja a kollégádnak. Gondolod, hogy így nagyobb késztetést érez majd, hogy a jövőben megosszon valamit valakivel? Nem szeretnéd inkább ökölbe szorítani a kezed?

Mivel neked van a legnagyobb hatásod a gyermek életére, megtaníthatod azokra az értékekre, amelyek rávezetik a dolgok másokkal való megosztására anélkül, hogy erőltetnéd.

 Ne erőltesd a nagyobb gyerekeket sem, hogy osztozkodjanak a kisebbekkel!

A kicsi gyerekek egyformák szeretnének lenni a nagyobbik testvérükkel. Amikor a nagyobbik testvér a labdával játszik, a kicsi is szeretne a labdával játszani, vagy adott esetben tollal, könyvvel, játékkal vagy bármi mással.

De vajon helyes elvárnod, hogy a nagyobb testvér megossza a játékát a kisebbel csak azért, mert az úgy akarja? Néha elfelejtjük, hogy a másik oldalon ott van a tisztelet.

Hogy megtanítsuk a testvéreket a másik terének a tiszteletére, ugyanolyan fontos, mint a nagylelkűség, amit szeretnénk kifejleszteni bennük.

 Ne erőltesd a gyereket, hogy „sorban” játsszon, vagyis most te játszol, később pedig a kistestvéred – vagy fordítva!

Ez egy alapstratégia, amit gyakran használnak a szülők, hogy megtanítsák a gyerekeket a játékok megosztására. De egy gyermek előbb meg kell értse az idő fogalmát, mielőtt ennek a leckének építő értéke lenne.

Ne felejtsd el, hogy hároméves koráig a gyermeknek nincs kifejlődve az időérzéke, ő nem érti, hogy „majd később”.

Soha ne vedd el erővel a játékot a gyermek kezéből!

Nem létezik egy olyan helyzet sem, kivéve amikor a gyermek biztonságáról van szó, amikor helyénvaló legyen az, hogy erővel vegyed el a gyermektől a játékát.

Amikor fizikai erőt használsz, megtanítod a gyermeket, hogy ugyanígy viszonyuljon adott helyzetben. Sokkal jobb, ha elkéred a játékot és kinyújtod a kezed érte, és nagyon sokszor, ha nyugodt hangot használsz, a gyermeked közreműködő lesz.

Egy kisgyerek, ha nem akar lemondani a játékáról, nem lenne szabad erőltetve legyen, hogy megtegye, mert a lecke elvesződik az erő használatánál.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search