Házibuli-útmutató szülőknek

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

A szülők általában tisztában vannak tini gyermekeik közösségi életének a fontosságával, s azzal, hogy a buli a társasági életük szerves részét képezi. Azonban ha a buli nincs megfelelően megszervezve és felügyelve, az nagyon komoly következményekkel járhat, ezért mindenképpen a szülő felelőssége, hogy minden rendben legyen!

Amit a szülőnek feltétlenül tudnia kell, mielőtt zöld utat ad a dolognak:

– a tinik egy része alkoholt akar fogyasztani a buli alatt. Néhány szülő megengedi, hogy az otthoni parti alkalmával a gyerekek igyanak – mondván, inkább otthon tegyék ezt biztonságban, mint az utcán, vagy más kontrolálhatatlan helyen -, s noha a szándék jó, teljesen helytelen ez a hozzáállás, mivel a résszeg tinit nem lehet kordában tartani és vigyázni rá.

– az alkohol és drogok korlátozzák az ítélőképességet. Alkoholfogyasztás esetén megnövekszik a balesetek, sérülések, verekedések és szexuális cselekedetek száma, szélsőséges esetben a gyerekek akár kórházban is kiköthetnek.

– őszinteség és kommunikáció segítségével lehet a tiniket jóirányba befolyásolni. Egy amerikai kutatás szerint, azok a tinik, akikkel a szüleik rendszeresen és őszintén beszélnek az ivászatról és drogozásról, 42%-al valószínűbb, hogy nem nyúlnak alkoholhoz vagy droghoz a házibulik során.

– a szülői riadólánc az egyik legfontosabb eszköz az ivászatok ellen. Ismerjük meg a gyermekeink barátainak szüleit, s bizonyosodjunk meg róla, hogy nem lesznek kitéve kísértésnek a gyerekeink a barátaiknál, mert azok szülei egyszerűen nem engedik meg az alkohol, vagy bármilyen illegális szer használatát.

– a szülők jogi felelősséggel tartoznak az iránt, ha bármi történik egy kiskorúval, aki ivott vagy drogozott az otthonukban!

Ha már beleegyeztünk a gyermekünk otthoni partiszervezésébe, próbáljuk meg követni az alábbi jótanácsokat az esetleges problémák elkerülése végett:

– tervezzünk előre. Beszéljük át a buli menetrendjét és programjait (szigorúan alkoholmentes programok megengedettek!).

– limitáljuk a meghívottak létszámát. Kérjünk meg más szülőket, hogy segítsenek be nekünk otthon szükség esetén.

– csak a meghívottak jöhetnek be, idegenek nem. Az otthonunkból ne legyen „utcabál”!

– legyen pontosan meghatározva a buli eleje és vége.

– állítsuk fel az általános partiszabályokat, pl. nincs cigi, alkohol, drog, bizonyos helyiségek használata tilos, stb…

– legyen elég ennivaló, süti és üdítő otthon, az alkohol legyen gondosan elzárva.

– legyünk mi is jelen, de észrevétlenül, sose legyünk útban.

Amennyiben a gyerekünk máshoz hivatalos buliba, arra az esetre pedig ezek a jótanácsok szolgálnak:

– mindig tudjuk, gyermekünk kihez megy, s meddig marad ott. Legyen meg a bulit tartó tini szüleinek a telefonszáma, s ellenőrizzük, vajon jelen lesznek e, illetve hogy nem engedélyeznek alkoholt és drogokat.

– vigyük el mi a gyerekünket a buliba, s mi hozzuk el őket amint véget ért az esemény. Tudassuk a gyerekünkkel, hogy ha bármilyen okból bármikor el akar jönni, mi rögtön indulunk értük.

A legfontosabb: mindig őszintén és nyitottan beszéljünk a tini gyerekeinkkel a bulikat érintő akár érzékenyebb, intimebb témákról is, mert ha megvan a két fél között a bizalom, akkor valószínűbb, hogy gyermekünk szót fogad és nem fog bajba keveredni.

Forrás: healthychildren

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search